Διαρκώς αναζητούμε τρόπους για να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου, «θωρακίζοντας» την μνήμη και την συγκέντρωσή μας ενάντια στην φθορά του χρόνου. Τώρα, νέα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Aging and Mental Health, αποκαλύπτουν έναν νέο και… διασκεδαστικό τρόπο για τα καταφέρουμε.
Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη σε καθεμία από τις δύο δημοσιευμένες μελέτες, η εκμάθηση νέων πραγμάτων καθώς μεγαλώνουμε είναι κομβικής σημασίας για την υγεία, ειδικά όταν πρόκειται για τον εγκέφαλό σας.
Ο εγκέφαλος αγαπά τις πληροφορίες
Οι μελέτες που διεξήχθησαν με ενήλικες άνω των 55 ετών αναφέρουν ότι όσοι ασχολήθηκαν με την εκμάθηση πολλαπλών δεξιοτήτων ταυτόχρονα, όπως η εκμάθηση μιας νέας γλώσσας, η φωτογραφία και ο τρόπος χρήσης ενός νέου tablet, παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στη γνωστική τους λειτουργία.
Διαβάστε επίσης: Ημικρανία: Τι να βάλετε στην διατροφή σας για να τις αποτρέψετε
Οι ερευνητές επέλεξαν δραστηριότητες, που καλύπτουν διαφορετικά ενδιαφέροντα και έχουν πρακτική αξία στην καθημερινή ζωή, όπως η εκμάθηση γλωσσών, η τέχνη και η σύνθεση μουσικής.
Επιπλέον, τα αποτελέσματα των ερευνών έδειξαν συγκεκριμένα ότι η εκμάθηση πολλαπλών νέων πραγμάτων ταυτόχρονα οδήγησε σε υψηλότερες γνωστικές βαθμολογίες τρεις, έξι και 12 μήνες μετά τη διεξαγωγή της μελέτης, δηλαδή οι συμμετέχοντες έδειξαν διαρκή βελτίωση έως και έναν ολόκληρο χρόνο αργότερα.
Οι συμμετέχοντες σημείωσαν γνωστικά παρόμοια βαθμολογία με τους προπτυχιακούς φοιτητές κολεγίου που ομοίως απορρόφησαν μεγάλες ποσότητες πληροφοριών ταυτόχρονα.
Πώς η μάθηση επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου
«Η νευροπλαστικότητα, η ικανότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου να προσαρμόζεται και να μαθαίνει νέες δεξιότητες, παραμένει ένας ουσιαστικός παράγοντας για την προώθηση της γνωστικής ανθεκτικότητας και τη διατήρηση της συνολικής γνωστικής ευημερίας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής κάποιου», αναφέρουν οι ερευνητές πίσω από την μελέτη.
Η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων δημιουργεί ταυτόχρονα νέες νευρικές οδούς στον εγκέφαλο, επομένως είναι λογικό να εμπλέκονται περισσότερα μέρη του εγκεφάλου σας και έτσι να ενδυναμώνεται όσο εσείς μαθαίνετε νέες πληροφορίες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, όταν μαθαίνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, πρέπει επίσης να χρησιμοποιείτε μέρη του εγκεφάλου σας που δομούν τον χρόνο σας, να θυμάστε τα στοιχεία που χρειάζεστε, να οργανώσετε τη μνήμη σας για το κάθε θέμα ξεχωριστά και να εμπλουτίζετε κάθε φορά την αρχική σας γνώση.
«Η μελέτη επικεντρώθηκε στην εκτελεστική λειτουργία, η οποία περιλαμβάνει τη μνήμη εργασίας και τον γνωστικό έλεγχο αλλά και την λεκτική επεισοδιακή μνήμη, που και τα δύο μπορούν να επηρεαστούν από τη φυσική διαδικασία γήρανσης», αναφέρουν οι ερευνητές.
Το γεγονός ότι οι μεγαλύτεροι ενήλικες σημείωσαν γνωστικές βαθμολογίες παρόμοιες με τους προπτυχιακούς φοιτητές είναι πολλά υποσχόμενο και μπορούμε να αποκομίσουμε αυτά τα οφέλη ακόμα και από απλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως η ζωγραφική σε συνδυασμό με την εκμάθηση του τρόπου λειτουργίας μιας νέας συσκευής.