Εάν ο κόσμος του επιχειρείν σας τράβηξε και αφού κοπιάσατε, πλέον είστε καθόλα έτοιμοι να χαρείτε τη δική σας επιχείρηση, καλό είναι να έχετε υπόψιν κάποια πράγματα που είναι ωφέλιμο να κάνετε ή να αποφεύγετε σε διάφορους τομείς. Έχοντας κάποια tips κατά νου, θα είστε καλύτερα προετοιμασμένοι να ανταπεξέλθετε στα σκαμπανεβάσματα της επιχειρηματικότητας και τελικά να φτάσετε εκεί που επιθυμείτε.
Τι να κάνετε και τι όχι κατά την έναρξη της επιχείρησής σας
Διαβάστε επίσης: Εργασιακό στρες: Φαίνεται στον τρόπο που… πληκτρολογείτε
Μην παίρνετε τίποτα προσωπικά
Το να έχετε τη δική σας επιχείρηση μερικές φορές μπορεί να το αισθάνεστε σαν να έχετε ένα… παιδί. Θέλετε να την προστατεύσετε και είστε δεμένοι με αυτήν. Όπως όμως κάθε «παιδί» μεγαλώνει και αλλάζει, έτσι κι εσείς πρέπει να μάθετε να ανταποκρίνεστε και να προσαρμόζεστε σε αυτές τις αλλαγές σταδιακά. Για να τα καταφέρετε, μην αφήνετε τις απόψεις των άλλων να σας επηρεάζουν. Τα αρνητικά σχόλια ή οι συμβουλές που δεν σας ταιριάζουν είναι ένα κομμάτι της όλης διαδικασίας. Ακούστε, σκεφτείτε, διορθώστε αν χρειαστεί, αλλά ιδανικά μην παίρνετε ποτέ τίποτα προσωπικά ή βαθιά μέσα σας.
Να είστε επίμονοι
Το να εργάζεστε για τους στόχους σας μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά είναι απίθανο να αποτύχετε εάν είστε συγκεντρωμένοι και δεν το βάζετε κάτω. Είναι σημαντικό να παραμένετε πάντοτε θετικοί αφού μια απαισιόδοξη στάση μπορεί να αποδειχθεί ο μεγαλύτερος εχθρός του ίδιου του εαυτού σας.
Μείνετε εντός των επαγγελματικών ορίων
Όταν δημιουργείτε μια επιχείρηση είναι πολύ πιθανό να είστε σε συνεχή επαφή με ανθρώπους. Είναι σημαντικό να συμπεριφέρεστε σε όλους φιλικά και με σεβασμό, διατηρώντας τα επαγγελματικά όρια διότι κάποιες φορές η μεγαλύτερη οικειότητα μπορεί να λειτουργήσει εναντίον σας.
Μη σταματάτε να μαθαίνετε
Είναι πολύ σπουδαίο να συνεχίσετε να εκπαιδεύεστε πάνω σε αυτό που ασχολείστε ώστε να εξελίσσεστε, να προοδεύετε και να συνεχίζετε με καινοτόμες ιδέες και με περισσότερη «δύναμη» λόγω της γνώσης.
Αναθέστε αρμοδιότητες
Έχετε επίγνωση του χρόνου σας και αποφύγετε το να «πνιγείτε». Δε χρειάζεται και δεν γίνεται να περνούν όλα από το χέρι σας. Αναγνωρίστε τις δεξιότητες και τα ταλέντα τόσο τα δικά σας όσο και των συνεργατών σας και αναθέστε αρμοδιότητες αναλόγως ώστε να παραμείνετε ακριβώς στην ουσία της δουλειάς, που δεν είναι άλλη από τη δημιουργία.
«Scripta manent»
Τα γραπτά πράγματι… μένουν. Είχατε μια συζήτηση ή συμφωνήσατε κάτι τηλεφωνικά ή δια ζώσης; Κρίμα, αλλά δεν ισχύει τίποτα! Στον κόσμο των επιχειρήσεων, τα λόγια δεν «μετρούν», εν αντιθέσει με τις γραπτές συμφωνίες.
Εξοικονομήστε ενέργεια
Οι επιχειρήσεις έχουν και τις δύσκολες μέρες τους, γι’ αυτό απομακρυνθείτε… αριστοκρατικά. Ανεξάρτητα από το πόσο δυσαρεστήσατε έναν πελάτη, επανορθώστε ευγενικά, παραμείνετε δυνατοί και προχωρήστε. Εάν αφιερώσετε περαιτέρω χρόνο, ειδικά σε έναν ιδιόρρυθμο πελάτη, η ενέργεια σας θα σπαταληθεί εκεί που δεν πρέπει.
Μην παραμελείτε τους φίλους σας
Αυτό είναι ένα επικίνδυνο μονοπάτι της επιχειρηματικότητας. Εντάξει, οι φίλοι σας φυσικά και θα κατανοήσουν το τρέξιμό σας και την όλη πίεση, αλλά κάποια Σαββατοκύριακα είναι απαραίτητο να τα αφιερώνετε σε εκείνους και στον εαυτό σας.
Διασκεδάστε το
Τέλος, όταν ξεκινάτε μια επιχείρηση, είναι σημαντικό να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι όλο αυτό έχει να κάνει με την καριέρα σας και όχι απλά με μια δουλειά και ότι αξίζετε πολλά μπράβο που έχετε φτιάξει κάτι για τον εαυτό σας. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε λοιπόν είναι να απολαύσετε αυτό το απαιτητικό μα και γεμάτο ικανοποίηση, ταξίδι.