Εάν αρνείστε τα λαχανικά, δεν θέλετε να δοκιμάσετε νέα τρόφιμα και επιμείνετε σε ένα συγκεκριμένο και περιορισμένο μενού γνωστών επιλογών, πιθανότατα είστε επιλεκτικοί με το φαγητό σας. Για τα περισσότερα παιδιά αποτελεί μια φυσιολογική «φάση» που ξεπερνούν, όμως για ένα μεγάλο αριθμό ενηλίκων αυτή η φάση δεν τελείωσε ποτέ. Περίπου το 30% των ανθρώπων παγκοσμίως – σχεδόν το ένα τρίτο – είναι επιλεκτικοί με το φαγητό.
Ενώ οι ενήλικες που αρνούνται οτιδήποτε πράσινο να αγγίξει το πιάτο τους μπορεί να δυσκολεύονται σε κοινωνικές περιστάσεις, αυτοί οι διατροφικοί περιορισμοί μπορεί να «κρύβουν» και πραγματικούς κινδύνους για την υγεία τους, σύμφωνα με ειδικούς.
Διαβάστε επίσης: Κάλιο: 16 τροφές για να καλύψετε τις ανάγκες σας
Επειδή η επιλεκτική διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε μια πολύ περιορισμένη δίαιτα, μπορεί να είναι πιο δύσκολη η κάλυψη των βασικών μας αναγκών σε θρεπτικά συστατικά.
Πώς μας επηρεάζει το επιλεκτικό φαγητό;
Η έρευνα υποστηρίζει τα παραπάνω. Οι άνθρωποι που επιλέγουν συχνά comfort foods όπως τηγανητές πατάτες και ψημένο τυρί, δεν έχουν μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών.
Φοιτητές που αυτοπροσδιορίστηκαν ως επιλεκτικοί με το φαγητό έτρωγαν σημαντικά λιγότερες φυτικές ίνες και λιγότερα λαχανικά από τους μη επιλεκτικούς, σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition Education and Behavior.
Επιπλέον, τα άτομα που παρουσιάζουν τάσεις έντονης απροθυμίας να δοκιμάσουν άγνωστα τρόφιμα, φαίνεται να έχουν συνολικά χαμηλής ποιότητας δίαιτες και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ορισμένες παθήσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με ευρήματα μελέτης που δημοσιεύθηκαν στο American Journal of Clinical Nutrition.
Πώς θα διευρύνετε την διατροφή μας
Για να καταφέρετε να διευρύνετε την διατροφή σας είναι σημαντικό να επιλέγετε μια μεγάλη ποικιλία τροφών, θρεπτικών και όχι επεξεργασμένων αναφέρουν οι ειδικοί. Μερικές πρακτικές που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε, περιλαμβάνουν:
#1 Ένα βήμα την φορά
Η διατροφή σας δεν μπορεί να αλλάξει από την μία ημέρα στην άλλη για αυτό είναι σημαντικό να κάνετε ένα βήμα την φορά. Δημιουργήστε μικρούς, εφικτούς στόχους. Για παράδειγμα μπορείτε να προσθέσετε ένα μόνο ασυνήθιστο στοιχείο στα γεύματά σας που θα φέρει μαζί του μια νέα γεύση.
Η εισαγωγή μόνο ενός «νέου» φαγητού το μήνα μπορεί να είναι μια καλή επιλογή ή ίσως να δεσμευτείτε για μία ή δύο μπουκιές από κάτι διαφορετικό για να ξεκινήσετε.
#2 Προσέξτε το περιβάλλον σας
Είτε τρώτε μόνοι σας είτε με φίλους και οικογένεια, οι ειδικοί τονίζουν ότι θέλετε να βρίσκεστε σε ένα άνετο περιβάλλον καθώς προσπαθείτε να προσαρμόσετε την διατροφή σας στα νέα σας δεδομένα.
Θέλετε να βεβαιωθείτε ότι δεν αισθάνεστε πίεση να δοκιμάσετε κάτι ή ότι θα κριθείτε αρνητικά αν καταλήξετε να μην σας αρέσει το φαγητό και τελικά δεν το φάτε.
#3 Συνδυάστε το νέο με κάτι οικείο
Για να δοκιμάσετε οτιδήποτε νέο, συμπεριλαμβανομένου του φαγητού, χρειάζεται να εγκαταλείψετε την ζώνη άνεσής σας. Αλλά είναι σημαντικό να μην βγείτε πολύ εκτός πολύ νωρίς. Για αυτό μπορείτε να κάνετε ένα άγνωστο ή λιγότερο επιθυμητό φαγητό πιο ενδιαφέρον συνδυάζοντάς το με κάτι που ήδη απολαμβάνετε ή με τα βασικά σας τρόφιμα.
Αυτή η διαδικασία, γνωστή ως ρύθμιση γεύσης με γεύση, περιλαμβάνει την ενσωμάτωση ενός φαγητού που δεν επιθυμείτε σε ένα πιάτο που απολαμβάνετε ως μέσο επανεκπαίδευσης του ουρανίσκου σας.