Δεν είναι ποτέ διασκεδαστικό να αισθάνεστε αυτό το αίσθημα καψίματος στο λαιμό ή το στήθος σας, γνωστό και ως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Η διατροφή σας μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Το να γνωρίζετε ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε μπορεί να σας βοηθήσει να προλάβετε τα ανεπιθύμητα συμπτώματα.
Γι‘ αυτό, ακολουθεί μια λίστα με τα χειρότερα τρόφημα για γαστροοισοφαγικές διαταραχές και παλινδρόμηση:
Τηγανητά, λιπαρά και πρόχειρα φαγητά
Αυτά τα δύο πάνε συχνά χέρι–χέρι. Σκεφτείτε τηγανητές πατάτες, τηγανητό κοτόπουλο, ντόνατς, έτοιμα πρόχειρα φαγητά. Κανένα από αυτά δεν είναι ιδανικό για τις συνθήκες παλινδρόμησης.
Διαβάστε επίσης: Διατροφή: Μήπως σας λείπει κάτι;
Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2019 στο Current Medicinal Chemistry, είναι σαφές ότι τα fast food συγκαταλέγονται μεταξύ των τροφίμων που πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε παλινδρόμηση.
Τροφές όπως το μπέικον και το λουκάνικο είναι επίσης μεγάλοι υποκινητές των συμπτωμάτων. Τα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά τρόφιμα λαττώνουν την ένταση στο τμήμα του οισοφάγου μας που δεν κλείνει όπως θα έπρεπε, επιτρέποντας στο οξύ να ρέει προς τα πάνω.
Οι λιπαρές τροφές χρειάζονται επίσης περισσότερο χρόνο για να απομακρυνθούν από το στομάχι, σε αντίθεση με τις πιο εύπεπτες τροφές, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε παλινδρόμηση τροφής, σύμφωνα με τη μελέτη του 2014 στο Przegląd Gastroenterologiczny.
Πικάντικα τρόφιμα
Τα καυτερά φαγητά μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του βλεννογόνου του οισοφάγου, σύμφωνα με έκθεση του Αυγούστου 2019 στο Journal of Thoracic Disease, μιμούμενα την κλασική καούρα. Μπαχαρικά όπως η σκόνη τσίλι και το πιπέρι (λευκό, μαύρο, καγιέν) είναι κοινοί ένοχοι.
Ντομάτες, κρεμμύδι, σκόρδο και εσπεριδοειδή
Πράγματι, οι φρέσκες ντομάτες προκαλούν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και αυτό μπορεί να σχετίζεται με την όξινη φύση τους. Οι σάλτσες με βάση τη ντομάτα και τα συναφή προϊόντα, όπως ο χυμός ντομάτας, είναι μια άλλη ομάδα τροφίμων που πρέπει να αποφεύγονται.
Όπως και οι ντομάτες, τα όξινα εσπεριδοειδή, όπως το γκρέιπφρουτ, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και τα λάιμ, είναι όλα τροφές που πυροδοτούν την παλινδρόμηση οξέος. Τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα πράσα, έχουν επίσης συνδεθεί με αυξημένα συμπτώματα παλινδρόμησης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2018 στο Primary Care.
Μπορεί να έχει να κάνει με το γεγονός ότι αυτά τα λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζυμώσιμους ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες, που μπορεί να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα σε ορισμένους ανθρώπους.
Σοκολάτα και καφεΐνη
Δυστυχώς, η σοκολάτα είναι επίσης από τις χειρότερες τροφές για την καούρα. Μπορεί να προκαλέσει παλινδρόμηση και να εκθέσει τον οισοφάγο σας σε ερεθιστικό οξύ, σύμφωνα με την έρευνα Current Medicinal Chemistry.
Ορισμένες ποικιλίες σοκολάτας περιέχουν καφεΐνη, ένα άλλο δυνητικά πυροδοτικό συστατικό, σύμφωνα με το Journal of Thoracic Disease. Όσο δύσκολο κι αν είναι να κόψετε την καφεΐνη από τη ζωή σας, τόσο το NIH όσο και το Journal of Thoracic Disease συνιστούν στα άτομα με παλινδρόμηση να περιορίσουν την ποσότητα καφέ και τσαγιού με καφεΐνη που τρώνε ή πίνουν.
Μέντα
Η μέντα ή τα προϊόντα μέντας όπως το τσάι μπορεί να φαίνονται καταπραϋντικά για τον ερεθισμό του λαιμού. Στην πραγματικότητα, είναι ένα από τα τρόφιμα που μπορεί να σας προκαλέσουν καούρα.
Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση του οισοφαγικού σφιγκτήρα σας, επιτρέποντας στο οξύ να ρέει προς τα πίσω. Αν ψάχνετε κάτι για να ανακουφίσετε έναν ερεθισμένο λαιμό, δοκιμάστε τσάι με τζίντζερ, χωρίς μέντα ή καφεΐνη, σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicine.
Ανθρακούχα και αλκοολούχα ποτά
Το πόσα ανθρακούχα ποτά πίνετε είναι ένας τεράστιος προγνωστικός παράγοντας για τον κίνδυνο καούρας. Το αέριο που απελευθερώνεται από τα ανθρακούχα ποτά αυξάνει τη γαστρική πίεση. Όλες αυτές οι φυσαλίδες πιέζουν και τεντώνουν το στομάχι σας. Ο οισοφαγικός σφιγκτήρας αναγκάζεται, έτσι, να ανοίξει.
Πολλά περιέχουν καφεΐνη και είναι επίσης πολύ όξινα. Δύο ιδιότητες που μπορούν να προκαλέσουν περαιτέρω παλινδρόμηση. Τα αναψυκτικά διαίτης τείνουν να έχουν ακόμη πιο όξινο pH.
Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει πολυάριθμα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της αλλοίωσης του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, της αύξησης του οξέος και της επιδείνωσης του τρόπου με τον οποίο αδειάζει το στομάχι, σύμφωνα με μια μελέτη του Αυγούστου 2014 στο BMC Gastroenterology.