Καταπολεμάτε συχνά την κακή σας διάθεση κάνοντας μια βόλτα στο γυμναστήριο; Αν και δεν είναι μυστικό ότι η γυμναστική άσκηση μπορεί να βελτιώσει τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική υγεία, νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η άσκηση μπορεί επίσης να βελτιώσει την υγεία του εγκεφάλου με πιο άμεσο τρόπο.
Επιστήμονες του Ινστιτούτου Προηγμένης Επιστήμης και Τεχνολογίας Beckman αναφέρουν ότι τα χημικά σήματα που απελευθερώνονται από την άσκηση των μυών προάγουν τη νευρωνική ανάπτυξη στον εγκέφαλο.
Όταν οι μύες μας συσπώνται κατά τη διάρκεια της άσκησης, για παράδειγμα κατά την ανύψωση ενός μεγάλου βάρους, πολυάριθμες ενώσεις εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος. Οι ενώσεις αυτές είναι ικανές να ταξιδέψουν σε διάφορα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου.
Διαβάστε επίσης: Γυμναστική στο… παρά πέντε: Τι κάνουμε όταν δεν έχουμε χρόνο;
Οι συγγραφείς της μελέτης έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο πώς η άσκηση μπορεί να ωφελήσει ή όχι ένα συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται ιππόκαμπος. Ο ιππόκαμπος είναι μια κρίσιμη περιοχή για τη μάθηση και τη μνήμη, και επομένως για τη γνωστική υγεία, εξηγούν οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Urbana-Champaign του Ιλινόι.
Η άσκηση πυροδοτεί κυριολεκτικά τον εγκέφαλο
Μια σαφέστερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η γυμναστική ωφελεί ιδιαίτερα τον ιππόκαμπο θα μπορούσε να βοηθήσει στην παραγωγή νέων θεραπειών με βάση την άσκηση για διάφορες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Προκειμένου, λοιπόν, να απομονώσουν τις χημικές ουσίες που απελευθερώνονται από τη σύσπαση των μυών και να τις δοκιμάσουν στους νευρώνες του ιππόκαμπου, η ερευνητική ομάδα συγκέντρωσε μικρά δείγματα μυϊκών κυττάρων από μια ομάδα ποντικών και τα καλλιέργησε σε τρυβλία κυτταροκαλλιέργειας στο εργαστήριό της.
Μόλις τα κύτταρα ωρίμασαν, άρχισαν να συστέλλονται μόνα τους, απελευθερώνοντας τα χημικά τους σήματα στην κυτταροκαλλιέργεια.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές πρόσθεσαν την καλλιέργεια, η οποία σε αυτό το σημείο περιείχε τα χημικά σήματα από τα ώριμα μυϊκά κύτταρα, σε μια ακόμη καλλιέργεια που περιείχε νευρώνες του ιππόκαμπου καθώς και άλλα κύτταρα υποστήριξης γνωστά ως αστροκύτταρα.
Χρησιμοποιώντας διάφορα διαφορετικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της απεικόνισης με ανοσοφθορισμό και ασβέστιο για την παρακολούθηση της κυτταρικής ανάπτυξης και συστοιχίες πολλαπλών ηλεκτροδίων για την καταγραφή της ηλεκτρικής δραστηριότητας των νευρώνων, οι συγγραφείς της μελέτης ήταν σε θέση να αξιολογήσουν τον τρόπο με τον οποίο η έκθεση σε αυτά τα χημικά σήματα επηρεάζει τα κύτταρα του ιππόκαμπου.
Τα αποτελέσματα που προέκυψαν ήταν εντυπωσιακά. Η έκθεση στα χημικά σήματα από τα συρρικνούμενα μυϊκά κύτταρα προκάλεσε στους νευρώνες του ιππόκαμπου να παράγουν μεγαλύτερα και συχνότερα ηλεκτρικά σήματα, που θεωρούνται σημάδι ισχυρής ανάπτυξης και υγείας.
Τις επόμενες ημέρες, οι νευρώνες άρχισαν να πυροδοτούν τα ηλεκτρικά σήματα πιο συγχρονισμένα. Αυτό υποδηλώνει, λένε οι ερευνητές, ότι οι νευρώνες σχημάτιζαν μαζί ένα πιο ώριμο δίκτυο και μιμούνταν την οργάνωση των νευρώνων στον εγκέφαλο.