Η περίοδος των εορτών και του Πάσχα για τους περισσότερους συνδυάζεται με μεγάλα γεύματα αλλά και με αφθονία φαγητών πλούσια σε θερμίδες και λιπίδια. Η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων, γλυκόζης, κρέατος, αλκοόλης μπορεί να αυξήσει το σωματικό βάρος και βέβαια να απορρυθμίσει το συνολικό καρδιο-μεταβολικό «προφίλ».
Ιδιαίτερα θα πρέπει να προσέξουν ασθενείς με γνωστή καρδιαγγειακή νόσο όπως στεφανιαία νόσο καθώς και όσοι έχουν παράγοντες κινδύνου όπως αρτηριακή υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, κάπνισμα και σακχαρώδη διαβήτη. Η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων μπορεί να απορρυθμίσει της τιμές σακχάρου στου ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, τα πολλά γεύματα με τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λίπη μπορούν να απορρυθμίσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης.
Διαβάστε επίσης: Διατροφικές οδηγίες για το βράδυ της Ανάστασης
Τι έχουν δείξει διεθνείς μελέτες
Σε μεγάλες διεθνείς μελέτες παρατηρήθηκε αύξηση έως και 30% στα εμφράγματα κατά τη διάρκεια των εορτών μετά τα γεύματα.
Κυριότερη οδηγία αυτές τις ημέρες είναι να αποφεύγουμε τα μεγάλα και λιπαρά γεύματα, καθώς έρευνες έχουν δείξει σημαντική αύξηση των εμφραγμάτων μετά από πολύ μεγάλα γεύματα.
Γενικές οδηγίες
Ο καλύτερος διατροφικά τρόπος να επιτύχουμε ένα καλό λιπιδαιμικό προφίλ είναι η μεσογειακή δίαιτα, πλούσια σε όσπρια, ψάρια, ελαιόλαδο, φρούτα και λαχανικά. Κάτι τέτοιο βέβαια ειδικά για την ημέρα του Πάσχα δεν συνηθίζεται. Μπορούμε όμως να περιορίσουμε τις προσλαμβανόμενες θερμίδες και τα ζωικής προέλευσης λιπαρά αν προσθέσουμε στο γεύμα μας πράσινες σαλάτες με τα εποχικά λαχανικά ώστε και την ενοχλητική δυσπεψία να περιορίσουμε αλλά και την καταπόνηση της καρδιάς μας. Είναι σημαντική επίσης η αποφυγή τροφών που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά οξέα, όπως επίσης και ο περιορισμός του άλατος. Μπορούμε λοιπόν να εορτάσουμε την ημέρα του Πάσχα σύμφωνα με τα έθιμα μας και να καταναλώσουμε και τα πατροπαράδοτα λιπαρά κρέατα και εδέσματα αλλά με μέτρο! Η κατανάλωση αλκοόλης πρέπει να περιορίζεται σε λιγότερα από 100gr την εβδομάδα ή όχι πάνω από ένα ποτήρι την ημέρα.