Από τη βελτίωση της διάθεσης μέχρι την καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, οι φιλίες έχουν σαφή οφέλη για το μυαλό και το σώμα μας. Ακόμη και αν ιστορικά αντιμετωπίζονται ως λιγότερο πολύτιμες από τις ρομαντικές και οικογενειακές σχέσεις.
Η επιστήμη της φιλίας
Η κοινωνική απομόνωση επηρεάζει αποδεδειγμένα το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Για παράδειγμα, όταν είστε μόνοι, τα λευκά αιμοσφαίριά σας αλλάζουν τη «συμπεριφορά» τους, οδηγώντας σε περισσότερες φλεγμονές και σε εξασθενημένη ανοσολογική απόκριση.
Διαβάστε επίσης: Φίλοι: Εσείς, έχετε δίπλα σας τους κατάλληλους;
Αλλά δεν είναι μόνο το ανοσοποιητικό σύστημα που ενισχύεται από την κοινωνική σύνδεση. Οι κοινωνικά ενταγμένοι άνθρωποι τείνουν να έχουν μακροβιότερη και υγιέστερη ζωή. Διατρέχουν, επίσης, χαμηλότερο κίνδυνο υπέρτασης.
Οι φίλοι μπορούν επίσης να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κοιμηθούν καλύτερα και ακόμη και να επουλωθούν ταχύτερα, όπως δείχνουν έρευνες που αφορούν τη διάτρηση του δέρματος.
Αντίθετα, οι τεταμένες φιλίες αποτελούν σημαντικό προγνωστικό παράγοντα χρόνιων ασθενειών. Σε ορισμένες περιπτώσεις η κοινωνική αποσύνδεση αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας από κοινούς ενόχους όπως το κάπνισμα και η υψηλή χοληστερόλη.
Εν μέρει αυτό οφείλεται στις πολλαπλές συνδέσεις μεταξύ ψυχικής και σωματικής υγείας.
Αγάπη vs. φιλία
Αλλά ιστορικά ο ρόλος της φιλίας στη διατήρηση της υγείας μας έχει παραμεληθεί και υποτιμηθεί. Δεκαετίες επιστημονικών ερευνών δείχνουν ότι αυτό είναι λάθος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η φιλία μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πιο προστατευτική από το γάμο ή την οικογένεια.
Μια ανάλυση που βασίστηκε σε δεδομένα από 97 χώρες διαπίστωσε ότι ενώ η εκτίμηση της οικογένειας και των φίλων συνδέεται με καλύτερη υγεία και μεγαλύτερη ευτυχία συνολικά, για τους ηλικιωμένους ενήλικες, οι φιλίες ήταν ακόμη πιο σημαντικές για την υγεία και την ευτυχία.
Η ποιότητα της φιλίας
Η φιλία είναι ένας εθελοντικός τύπος αλληλεξάρτησης που αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, όπου και τα δύο άτομα επιδιώκουν τους κοινωνικούς και συναισθηματικούς τους στόχους. Αλλά είναι πιθανό να επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες.
Όπως από το αν οι αλληλεπιδράσεις θα πρέπει να είναι πιο αυθόρμητες ή να βασίζονται σε υποχρεώσεις, και αν η αφοσίωση και η εμπιστοσύνη έχουν μεγαλύτερη σημασία από την αυτονομία και την προσωπική ανάπτυξη.
Σημαντικές διαφορές εμφανίζονται στην έρευνα για τη φιλία κατά τη διάρκεια της ζωής. Υπάρχει κάτι σαν καμπύλη όσον αφορά τον χρόνο που αφιερώνεται με τους φίλους.
Οι φιλίες είναι εξαιρετικά σημαντικές για την οικοδόμηση της ταυτότητας των εφήβων, λιγότερο σημαντικές για τους ενήλικες και ανακάμπτουν λίγο για τους ηλικιωμένους. Υπάρχει ισχυρή ένδειξη γι’ αυτό και από την έρευνα των νευροεπιστημών.
Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν και αλλάζει η αίσθηση του χρόνου, γίνονται πιο επιλεκτικοί όσον αφορά τις κοινωνικές τους αλληλεπιδράσεις. Η ποιότητα των φιλικών μας σχέσεων έχει σημασία, ιδίως όσο μεγαλώνουν οι άνθρωποι. Μπορεί να έχουμε πολλούς φίλους και να αισθανόμαστε μόνοι.
Αλλά ακόμη και οι περιστασιακές φιλίες είναι χρήσιμες σε όλη τη διάρκεια της ζωής. Οι πιο «αδύναμοι» δεσμοί είναι πιο χρήσιμοι για τη διεύρυνση της πρόσβασής μας σε πληροφορίες, ενώ οι ισχυρές φιλίες είναι αυτές που παρέχουν βασική υποστήριξη.
Η ποικιλομορφία των φιλικών σχέσεων είναι επίσης χρήσιμη. Η ύπαρξη μιας ευρύτερης ποικιλίας κοινωνικών σχέσεων φαίνεται να είναι καλύτερη για την υγεία μας και μπορεί ακόμη και να ενισχύσει την ικανότητά μας να «αποκρούσουμε» ένα κρυολόγημα.