Οταν ο Joseph Pilates εισήγαγε για πρώτη φορά την πρακτική του στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1920, πολλοί από τους πρώτους θιασώτες ήταν μεγάλες προσωπικότητες του χορού, όπως ο George Balanchine και η Martha Graham. Από τότε μέχρι σήμερα, για πολλούς επαγγελματίες χορευτές το pilates αποτελεί τη νούμερο ένα στις προτιμήσεις τους σωματική άσκηση – και όχι άδικα.
Ως αποτέλεσμα, δεν είναι ασυνήθιστο συμμετέχοντας σε ένα τμήμα pilates να δείτε τα πόδια κάποιων να φτάνουν έως το… κεφάλι. Και αυτό μπορεί να σας κάνει να αναρωτηθείτε: «Αφού το σώμα χορευτή απέχει μακράν από το δικό μου, μήπως τελικά δεν είναι το pilates κατάλληλο για εμένα;».
Διαβάστε επίσης:
Μαζί με τον παραπάνω, ποιους άλλους μύθους θα ήταν καλό να ξεπεράσουμε;
#1 «Για να κάνουμε pilates, πρέπει να είμαστε ευλύγιστοι»;
Το κορμί-λάστιχο δεν αποτελεί προϋπόθεση για να ξεκινήσετε pilates. Το pilates είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, προσβάσιμο σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας και σωματότυπου. Αλλωστε, μέσα από την πρακτική άσκηση θα βελτιώσετε έτσι κι αλλιώς την ευλυγισία σας, τη δύναμη του κορμού σας και τη στάση του σώματός σας.
Το pilates δεν είναι μια προπόνηση διατάσεων. Στην πραγματικότητα είναι μια προπόνηση ενδυνάμωσης που επικεντρώνεται κυρίως στον πυρήνα.
#2 «Το pilates αφορά μόνο τις γυναίκες και μάλιστα όσες είναι αδύνατες»;
Fun Fact: Οταν ο Joseph Pilates και η σύζυγός του Clara άνοιξαν για πρώτη φορά το στούντιό τους στη Νέα Υόρκη, το 60% της πελατείας τους ήταν άνδρες, σύμφωνα με το Pilates Foundation.
Χάρη και πάλι στην επιρροή της συμμετοχής πολλών χορευτών, εξελίχθηκε σε μια καθαρά γυναικεία υπόθεση. Το αδύνατο επίσης σώμα των χορευτών έκανε το pilates απρόσιτο σε όσους δεν ήταν σε παρόμοια επίπεδα βάρους.
Η αλήθεια όμως είναι, όπως είπαμε και παραπάνω, πως το pilates αφορά κάθε σωματότυπο. Η εξάσκησή του μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιοδήποτε επίπεδο σωματικών ικανοτήτων. Είναι στην πραγματικότητα μια από τις πιο προσιτές πρακτικές. Οι ασκήσεις τροποποιούνται ανάλογα με την ηλικία, τη φυσική κατάσταση, τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του κάθε ενδιαφερομένου.
#3 «Ο εξοπλισμός είναι… τρομακτικός»;
Με όλους αυτούς τους ιμάντες και τα ελατήρια, εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με τη γυμναστική, μπορεί να… φοβηθείτε. Οταν όμως τα χρησιμοποιήσετε, θα διαπιστώσετε, αντίθετα με ό,τι ενδεχομένως πιστεύατε, πόσο βοηθητικός είναι ο εξοπλισμός.
Τα όργανα reformer και cadillac στο pilates προορίζονται στο να σας βοηθήσουν να κάνετε τις ασκήσεις σας πληρέστερα, εξισορροπώντας σωστά το βάρος σας.
#4: «Γιατί να κάνω pilates αφού ήδη κάνω yoga»;
Ναι. Υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ yoga και pilates. Οι ασκήσεις τους απαιτούν στρώμα γυμναστικής, δίνουν έμφαση στην αναπνοή και έχουν να κάνουν με τη χρήση του σωματικού βάρους.
Επιπλέον, και τα δύο εμπεριέχουν τη σύνδεση μυαλού – σώματος. Υπάρχουν όμως και πολλές διαφορές. Η yoga βασίζεται σε αρχαίες ινδικές πνευματικές πρακτικές. Ο πρωταρχικός της στόχος είναι ο διαλογισμός.
Το pilates, από την άλλη πλευρά, στοχεύει πρωτίστως στη σωματική πειθαρχία. Οι ασκήσεις του εστιάζουν, όπως προαναφέρθηκε, στον πυρήνα, στην ευθυγράμμιση του σώματος και στη συνολική δύναμη. Και τα δύο μπορούν φυσικά να έχουν τη «θέση» τους στο πρόγραμμα γυμναστικής σας καθώς τα οφέλη που θα καρπωθείτε από το καθένα είναι διαφορετικά.
#5 «Μεγάλωσα… Είναι πολύ αργά για εμένα να ξεκινήσω»;
Ισα- ίσα. Το pilates συνιστάται από γιατρούς μαζί με το κολύμπι ως μέθοδος αποκατάστασης και ενδυνάμωσης. Είναι εξαιρετικά διαδεδομένο σε άτομα με χρόνιους και μη πόνους και μυοσκελετικά προβλήματα.
Πραγματικά, λοιπόν, ποτέ δεν είναι αργά. Αντιθέτως, σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεστε, είναι ένα από τα καλύτερα «δώρα» που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας. Και αφού κάθε ερώτημα που σας έκανε διστακτικούς απαντήθηκε, τι θα λέγατε να αγοράσετε σήμερα κιόλας το δικό σας στρωματάκι;
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Κυριακή Στούρου, pilates instructor.