Ακόμα και αν χρειάστηκε η πανδημία του κορωνοϊού για να το μάθουμε, πλέον έχουμε συνειδητοποιήσει ότι τα μικρόβια ζουν παντού και ότι απειλούν την υγεία μας. Πολλά πράγματα που αγγίζουμε καθημερινά, όπως πόμολα, διακόπτες, τηλέφωνα και πληκτρολόγια, συγκαταλέγονται στις επιφάνειες «υψηλού κινδύνου», καθώς πολλοί τα έχουν αγγίξει πριν και θα τα αγγίξουν μετά από εμάς.
Και για να μην πούμε για το καρότσι στο σουπερμάρκετ, τις λαβές στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κ.λπ. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να εφαρμόζουμε καθημερινά πρακτικές συνήθειες υγιεινής για να θωρακίσουμε την υγεία μας, ειδικά αυτή την περίοδο, που οι λοιμώξεις γρίπης και κορωνοϊού βρίσκονται σε έξαρση.
Ιοί όπως ο κορωνοϊός και η γρίπη εισέρχονται στο σύστημά μας μέσω των ματιών, της μύτης και του στόματος. Γνωρίζατε όμως ότι αγγίζουμε το πρόσωπό μας έως και 90 φορές την ημέρα;
Διαβάστε επίσης: Women in Health: Οι γυναίκες στην ιστορία της Ιατρικής
Μπορείτε να αποτρέψετε την εισβολή τους, επαγρυπνώντας και διατηρώντας τα χέρια σας όσο το δυνατόν πιο καθαρά και αποφεύγοντας να τα ακουμπάτε στο πρόσωπό σας. Μερικές πρακτικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν, περιλαμβάνουν:
Πλένουμε τακτικά τα χέρια
Αν και θα πρέπει οπωσδήποτε να πλύνετε τα χέρια σας αφού χρησιμοποιήσετε το μπάνιο, μη σταματήσετε εκεί. Πλένετε συχνά τα χέρια σας κατά τη διάρκεια της ημέρας και ειδικά πριν από τα γεύματά σας.
Θα πρέπει να αφιερώσετε τουλάχιστον 10-20 δευτερόλεπτα στο πλύσιμο με νερό και σαπούνι, ξεπλένοντας και στεγνώνοντας καλά παλάμες και δάχτυλα. Για να είστε σίγουροι, ακολουθήστε τα 5 βήματα των ειδικών από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC):
1. Βρέξτε τα χέρια σας με καθαρό, τρεχούμενο νερό (ζεστό ή κρύο), κλείστε τη βρύση και εφαρμόστε σαπούνι.
2. Κάντε αφρό στα χέρια σας τρίβοντάς τα μαζί με το σαπούνι. Κάντε αφρό στο πίσω μέρος των χεριών σας, ανάμεσα στα δάχτυλά σας και κάτω από τα νύχια σας.
3. Τρίψτε τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Αν χρειάζεστε χρονόμετρο, σιγοτραγουδήστε το «Happy Birthday» από την αρχή μέχρι το τέλος δύο φορές.
4. Ξεπλύνετε καλά τα χέρια σας κάτω από καθαρό, τρεχούμενο νερό.
5. Στεγνώστε τα χέρια σας χρησιμοποιώντας μια καθαρή πετσέτα.
Χρησιμοποιούμε αντιβακτηριδιακά μαντιλάκια ή λοσιόν
Αποφύγετε να πιάνετε με τα χέρια σας κοινές επιφάνειες όπως χερούλια, καρότσια, κουμπιά και διακόπτες, μιας και χρησιμοποιούνται από δεκάδες ανθρώπους καθημερινά, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο μετάδοσης μικροβίων.
Αν τελικά τα αγγίξετε, χρησιμοποιήστε αντιβακτηριδιακά μαντιλάκια ή απολυμαντική λοσιόν χεριών για να καθαρίσετε τα χέρια σας επί τόπου και να απαλλαγείτε από ιούς και βακτήρια, που μπορεί να εισέλθουν στον οργανισμό σας.
Κοινωνική αποστασιοποίηση όπου χρειάζεται
Με τον κορωνοϊό μάθαμε να κρατάμε και να τηρούμε τις αποστάσεις από άλλους ανθρώπους για να «φρενάρουμε» την εξάπλωσή του. Η ίδια μέθοδος μπορεί να λειτουργήσει και για άλλες μολυσματικές ασθένειες, όπως η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα.
Ο συνωστισμός αυξάνει και τον κίνδυνο, γι’ αυτό μένετε τουλάχιστον δύο μέτρα μακριά και ειδικά από άτομα που βήχουν ή φτερνίζονται.
Εξίσου σημαντικό είναι να αποφύγετε την κλασική χειραψία και να προτιμήσετε τον χαιρετισμό με τις γροθιές (γνωστό και ως «fist bump») που σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να μεταφέρει πολύ λιγότερα βακτήρια συγκριτικά με τη χειραψία.
«Σύμμαχος» η μάσκα
Οι ειδικοί συνιστούν να φοράτε μια χειρουργική ή υφασμάτινη μάσκα σε δημόσιους χώρους όπου μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρηθεί η κοινωνική αποστασιοποίηση, όπως το γραφείο ή τα σουπερμάρκετ.
Αυτό διότι πλέον γνωρίζουμε ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό είναι πιο μεταδοτικά κατά τις 72 ώρες πριν εμφανίσουν συμπτώματα. Επιπλέον, ένας σημαντικός αριθμός ατόμων μπορεί να έχει μολυνθεί από τον ιό και να τον μεταδίδει στους γύρω του, παραμένοντας όμως ασυμπτωματικός.
«Μπλοκάροντας» ένα σημαντικό ποσοστό αναπνευστικών εκκρίσεων, η μάσκα σας προστατεύει τους άλλους και οι μάσκες τους προστατεύουν εσάς.
Κρατάμε τις επιφάνειες καθαρές
Ενώ γνωρίζουμε ότι τα μικρόβια μεταδίδονται κυρίως από άτομο σε άτομο, είναι θεωρητικά πιθανό να προσβληθεί κανείς από ιούς, όπως ο κορωνοϊός, αγγίζοντας μια μολυσμένη επιφάνεια και στη συνέχεια, κατά λάθος, αγγίζοντας το στόμα, τη μύτη ή το πρόσωπό του.
Για αυτό, εκτός από τις επιφάνειες που αγγίζετε συχνά, είναι σημαντικό να καθαρίζετε χρησιμοποιώντας απολυμαντικά μαντιλάκια ή καθαριστικά, οριζόντιες επιφάνειες όπως πάγκοι, τραπέζια κουζίνας, επιτραπέζιοι υπολογιστές και άλλα μέρη όπου θα μπορούσαν να προσγειωθούν σταγονίδια του αναπνευστικού.
Και μην ξεχνάτε το κινητό σας! Μεταφέρει πολύ περισσότερα μικρόβια από όσα νομίζετε και μπορούν εύκολα να μεταφερθούν σε χέρια και πρόσωπο.
Ενα έξυπνο hack για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο είναι να χρησιμοποιείτε τα ακουστικά σας για τις κλήσεις σας, προκειμένου να μην αγγίζετε τη συσκευή σας απευθείας στο πρόσωπό σας.