Ο εσωτερικός σχεδιασμός μπορεί να είναι τόσο επιστήμη όσο και τέχνη. H στρατηγική διακόσμηση μπορεί να διαμορφώσει την αντίληψη του μυαλού, με την διακόσμηση να περιλαμβάνει κάθε χώρο, όπως και το ταβάνι.
Οταν οι περισσότεροι άνθρωποι μπαίνουν σε ένα δωμάτιο, αναζητούν υποσυνείδητα ένα εστιακό σημείο, ένα είδος «κέντρου βάρους» ή μια «βάση» στο οπτικό τους πεδίο.
Διαβάστε επίσης: Διακόσμηση στο σπίτι: Οι βασικές αρχές για άψογο interior design
Αυτό είναι συνήθως το αντικείμενο που τραβάει το βλέμμα τους μόλις μπαίνουν. Είναι ένα μοναδικό κομμάτι που σημαίνει ότι αυτό, και συνεπώς ο χώρος που το περιβάλλει, αμέσως, είναι σημαντικός.
Οταν το μοναδικό σημείο εστίασης ενός δωματίου είναι ένα κρεβάτι, το μάτι ταξιδεύει προς το πάτωμα, εκεί που βρίσκεται κρεβάτι. Το κάτω μέρος γίνεται το πιο σημαντικό μισό του δωματίου.
Οταν όμως ένα ταβάνι φέρει ένα εστιακό σημείο, το μάτι ταξιδεύει προς τα πάνω. Το μυαλό ξαφνικά «αποδέχεται» το σύνολο του δωματίου. Ολος ο χώρος μεταξύ του ταβανιού και του κρεβατιού ζωντανεύει, παίρνει πνοή, σαν το δωμάτιο να διπλασιάστηκε αίφνης σε μέγεθος.
Οταν ανακαινίζετε το σπίτι σας, η πρώτη σας σκέψη πιθανότατα δεν είναι «τι να κάνω με τα ταβάνια;» – αλλά ίσως θα έπρεπε να γίνει.
Ο λόγος, με άλλα λόγια, για να διακοσμήσετε το ταβάνι είναι ότι αποτελεί έναν εύκολο τρόπο για να κάνετε ένα δωμάτιο να μοιάζει μεγαλύτερο, πιο φιλόξενο και, απλώς, πιο εντυπωσιακό.
Level up
Δεν μπορείτε να έχετε ένα καλοσχεδιασμένο ταβάνι χωρίς καλοσχεδιασμένους τοίχους. Εξάλλου, δεν μπορείτε να κοιτάξετε μια οροφή χωρίς να κοιτάξετε τους τοίχους ακριβώς από κάτω της. Το ταβάνι και οι τοίχοι του είναι μια προσφορά-πακέτο. Χωρίς το ένα, το άλλο δεν έχει τίποτα να αντιπαραβάλει.
Οπότε προτού κρεμάσετε ένα φωτιστικό απλώς για να τελειώνετε, εξετάστε τη διακόσμηση του τοίχου και τα έργα τέχνης. Για παράδειγμα, ένας ασημένιος πολυέλαιος μπορεί να αποτίνει φόρο τιμής στους καθρέφτες του γειτονικού τοίχου. Χρησιμοποιήστε συμμετρία στα έπιπλα για να συνδέσετε τη διακόσμηση της οροφής με ό,τι βρίσκεται από κάτω.
Αν το καλοσκεφτείτε, τα ράφια στον τοίχο «προετοιμάζουν» το μάτι για το ταβάνι. Τοποθετήστε τα σε στρώσεις που λειτουργούν ως «σκαλοπάτια» προς την οροφή. Οταν κάθε κομμάτι παίζει με το άλλο, δημιουργείται η επιθυμητή ισορροπία.
Ανακαλύπτοντας έναν ολόκληρο κόσμο πέρα από το λευκό
Η δύναμη του χρώματος είναι αδιαμφισβήτητη. Το χρώμα που επιλέγουμε για τους τέσσερις τοίχους ενός χώρου παίζει τεράστιο ρόλο στη διάθεση μέσα σε αυτόν. Το ταβάνι όμως μπορεί κυριολεκτικά να την απογειώσει.
Για μια διακριτική εμφάνιση, επιλέξτε μια πιο ανοιχτή απόχρωση της ίδιας οικογένειας χρωμάτων που έχετε στους τοίχους σας. Αυτό διατηρεί τη συνοχή των πραγμάτων και εξασφαλίζει ότι το δωμάτιό σας θα έχει μια αρμονική αίσθηση. Εάν έχετε ψηλά ταβάνια ή αναζητάτε τη ζεστασιά, επεκτείνετε το χρώμα του τοίχου στην οροφή.
Το χρώμα στο ταβάνι δεν είναι απαγορευμένο. Είναι κάτι με το οποίο μπορείτε να παίξετε. Αδράξτε την ευκαιρία για να δημιουργήσετε αντίθεση στον χώρο σας. Προσθέστε διακοσμητικά στοιχεία στο δωμάτιο που παραπέμπουν στη νέα απόχρωση της οροφής σας για να τα δέσετε όλα μαζί. Αν έχετε μεγάλο χώρο με φυσικό φως, μη φοβηθείτε τα σκούρα ταβάνια. Τολμήστε το βαθύ χρώμα και πειραματιστείτε με τις υφές.
Τα ταβάνια δεν κινδυνεύουν από τα χέρια μας και την τακτική φθορά που δέχονται οι τοίχοι. Επιλέξτε χρώματα με χαμηλότερη γυαλάδα, για να ελαχιστοποιήσετε την αντανάκλαση του φωτός και να καλύψετε τις αποτελεσματικά ατέλειες, προσφέροντας ένα ομοιόμορφο φινίρισμα στην επιφάνεια.
Το ξύλο (στο ταβάνι) βγήκε απ’ τον Παράδεισο
Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε ένα ταβάνι εξαρτάται από τα άλλα στοιχεία του χώρου. Η ξύλινη επένδυση στην οροφή είναι μια διαχρονική πρόταση με αξεπέραστη γοητεία. Μέσω αυτού θα ενισχύσετε το δωμάτιο με έναν βιώσιμο και συνειδητό τρόπο.
Τα ψηλά δοκάρια οροφής ενισχύουν τη συνολική ατμόσφαιρα του σπιτιού. Χαρίζουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον ακόμα και σε σπίτια βιομηχανικού στυλ. Το κοντράστ του ξύλου δίπλα σε λευκά ταβάνια θα δέσει με τις ξύλινες πινελιές και τις φυσικές αντιθέσεις γύρω από το υπόλοιπο σπίτι.
Οταν οι σχεδιαστές κάνουν λόγο για τη δημιουργία αίσθησης με την υφή, δεν εννοούν μόνο το τι μπορείτε να αισθανθείτε πραγματικά με τα χέρια σας. Μιλούν και για το τι μπορείτε να φανταστείτε να αισθάνεστε. Οταν τα χέρια δεν μπορούν να αγγίξουν, το μυαλό κάνει τα υπόλοιπα.
Οι ξύλινες και φυσικές υφές αναδεικνύονται από έναν μαλακό καναπέ ή μεταξωτές κουρτίνες. Οι μεταλλικές λεπτομέρειες προσδίδουν υφολογική λάμψη στο ύφασμα και στο ξύλο. Δεν χρειάζεται να καλύψετε ολόκληρη την οροφή με ξύλο για να δώσετε προσωπικότητα στο δωμάτιο. Λίγες πινελιές αρκούν.
Υπάρχουν δύο τρόποι για να λάμψεις: είτε να αντανακλάς το φως είτε να το δημιουργείς
Τα φωτιστικά οροφής είναι πολύ σημαντικά για δύο λόγους. Αποτελούν την κύρια πηγή φωτισμού στα περισσότερα δωμάτια και καθορίζουν τον τόνο του χώρου σας. Παρέχουν λειτουργικό φωτισμό ώστε να μπορείτε να βλέπετε τι κάνετε, φυσικά, αλλά δημιουργούν επίσης υπογραμμισμένες περιοχές, σκιές και χαρακτήρα.
Κάθε δωμάτιο στο σπίτι σας πρέπει να φωτίζεται σωστά, ώστε να μπορείτε να εκτελείτε ακόμα και τις πιο βασικές εργασίες της ζωής: να καθαρίζετε, να διασκεδάζετε, να χαλαρώνετε, να μαγειρεύετε, να τρώτε ή να γυμνάζεστε.
Χρησιμοποιήστε πολυελαίους ή δομημένα κρεμαστά φωτιστικά για να ντύσετε το ταβάνι σας στους κοινωνικούς χώρους του σπιτιού. Αναδείξτε πίνακες ζωγραφικής, έργα τέχνης, έπιπλα ή σημεία του κάθε δωματίου. Τα φωτιστικά με ρυθμιζόμενα ύψη, LED και διακόπτες dimmer στο υπνοδωμάτιο προάγουν την ξεκούραση και τη χαλάρωση.
Ο φωτισμός στα σύγχρονα σπίτια δεν χρειάζεται να είναι μόνο λειτουργικός, μπορεί να έχει και άποψη. Το φωτιστικό είναι συνήθως ο πρωταγωνιστής της οροφής, αλλά μπορεί να μοιραστεί τα φώτα της δημοσιότητας με έναν ανεμιστήρα οροφής ή ένα κρεμαστό διακοσμητικό.
Οταν το ταβάνι είναι χαμηλό, ο χώρος σας είναι περιορισμένος κάθετα, οπότε αναπτύξτε οριζόντια. Δοκιμάστε χωνευτά σποτ σε έναν μακρύ διάδρομο για οπτικό ρυθμό με προοπτική κατεύθυνσης.
Διαχωρίστε τους ενιαίους χώρους με δύο διαφορετικά φωτιστικά. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας, το κατάλληλο φωτιστικό με καθαρό σχεδιαστικό έργο μπορεί να φωτίσει από μόνο του τον χώρο, χωρίς λάμπες