«Υγεία στο φουλ», αυτό μας βρίσκει όλους απόλυτα σύμφωνους. Η καλή μας υγεία όπως και η μακροζωία μας αλλά και η ποιότητα της ζωής μας εξαρτώνται κατά πολύ από εμάς τους ίδιους και τις επιλογές που κάνουμε ή δεν κάνουμε.
Πρέπει να είμαστε καλά για να ζούμε καλά, για να περνάμε ωραία και για να φροντίζουμε την οικογένειά μας και όλους όσους αγαπάμε. Την υγεία μας δεν την αφήνουμε στην τύχη της. Και μπορεί τα γονίδιά μας να μην μπορούμε να τα επηρεάσουμε αλλά υπάρχουν πάρα πολλοί άλλοι παράγοντες που βρίσκονται στο χέρι μας.
Διαβάστε επίσης: Άσθμα: Η αϋπνία αυξάνει τον κίνδυνο
Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν; Να οργανώσουμε καλά το πλάνο της υγείας μας, να θωρακιστούμε απέναντι στην αρρώστια και αν τελικά αρρωστήσουμε να έχουμε προνοήσει, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχουμε την καλύτερη φροντίδα και να αναρρώσουμε γρήγορα.
Για να παραμένουμε υγιείς κάθε μέρα…
Μελετάμε την κληρονομικότητά μας
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε όσο καλύτερα γίνεται το κληρονομικό μας ιστορικό ώστε να παίρνουμε κάποια προληπτικά μέτρα με σκοπό να προλάβουμε όσα δεν μπορούμε να αποφύγουμε.
Αν για παράδειγμα η μητέρα μας ή η γιαγιά μας είχε εμφανίσει καρκίνο στον μαστό, τότε έχουμε κληρονομικό ιστορικό και θα πρέπει να σχεδιάσουμε τον προληπτικό μας έλεγχο με τη βοήθεια του γιατρού μας (θα ξεκινά σε μικρότερη ηλικία και θα είναι πιθανώς συχνότερος από μία φορά τον χρόνο).
Αν ο πατέρας μας έχει ή είχε σακχαρώδη διαβήτη ή υπέρταση υπάρχει το ενδεχόμενο να μας απασχολήσει και εμάς, γι’ αυτό και πρέπει να κάνουμε τις κατάλληλες διαγνωστικές εξετάσεις ώστε να ξέρουμε πού βρισκόμαστε, να ασκούμαστε, να προσέχουμε τη διατροφή μας, την πρόσληψη ζάχαρης, αλατιού, λιπαρών και γενικά να κάνουμε όλα όσα πρέπει.
Πιο συγκεκριμένα, δεν χρειάζεται να τρέχουμε στους γιατρούς από το πρωί μέχρι το βράδυ. Μπορούμε όμως να οργανώνουμε ένα πλήρες τσεκ απ κάθε χρόνο με τη βοήθεια και την καθοδήγηση του γιατρού μας, και μετά να το ξεχάσουμε μέχρι τον επόμενο χρόνο.
Βέβαια ανάλογα με το φύλο και την ηλικία μας αυτές οι εξετάσεις διαφοροποιούνται, όπως διαφοροποιούνται και αν αντιμετωπίζουμε συγκεκριμένα προβλήματα υγείας ή έχουμε προδιαθεσικούς παράγοντες ή κληρονομικό ιστορικό για κάποιες νόσους (π.χ. καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο του μαστού, σακχαρώδη διαβήτη κ.ά.).
Επίσης, οι νεότεροι είναι σκόπιμο να κάνουν ένα πλήρες τσεκ απ γύρω στα 20 τους χρόνια, και αν τα αποτελέσματά του είναι μέσα στα φυσιολογικά όρια και δεν υπάρχουν ενδείξεις που να τους οδηγήσουν σε περαιτέρω εξετάσεις, ή δεν τους ταλαιπωρήσουν ανησυχητικά συμπτώματα στο μεταξύ, να ξαναμπούν στη διαδικασία αυτή ξανά στα 30 με 35 τους χρόνια.
Προσέχουμε τα ατυχήματα
Σημασία έχει και η προσπάθεια πρόληψης των ατυχημάτων κάθε είδους.
Είτε πρόκειται για ατυχήματα στο σπίτι, στην εργασία ή στον δρόμο (πρέπει να φοράμε πάντα κράνος και ζώνη, να μην οδηγούμε όταν νυστάζουμε, όταν έχουμε καταναλώσει αλκοόλ ή όταν μιλάμε στο κινητό, να βάζουμε τα παιδιά στο ειδικό κάθισμα στο αυτοκίνητο κ.λπ.) τα ατυχήματα είναι πιθανό να μας στερήσουν όχι μόνο την υγεία και την ποιότητα της ζωής μας αλλά και την ίδια μας τη ζωή.
Μάλιστα οι ειδικοί επισημαίνουν τη σημασία της πρόληψης των ατυχημάτων εξηγώντας ότι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες είναι ότι είναι πιο προσεκτικές και ότι οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στα ατυχήματα.
Φροντίζουμε τον εαυτό μας
«Πριν βοηθήσετε τους άλλους επιβάτες, εφαρμόστε τη μάσκα οξυγόνου στο στόμα και στη μύτη σας και αναπνέετε κανονικά…», πρόκειται για μία φράση που συμπεριλαμβάνεται στις οδηγίες ασφαλείας που μας δίνουν οι αεροσυνοδοί πριν από κάθε πτήση, ταυτόχρονα όμως η φράση αυτή έχει απόλυτη εφαρμογή και στην καθημερινή μας ζωή.
Αν δεν φροντίσουμε τον εαυτό μας και δεν περιφρουρήσουμε την υγεία μας δεν θα μπορέσουμε να φροντίσουμε κανέναν άλλον.
Εκτός από τη σωματική μας υγεία πρέπει να φροντίσουμε και την ψυχική και την πνευματική μας υγεία τόσο επειδή έτσι θα διατηρηθεί και η σωματική μας υγεία σε καλύτερο επίπεδο όσο και επειδή είναι ο τρόπος να νιώθουμε ήρεμοι, δυνατοί και ευτυχισμένοι.
Αρχικά προσδιορίζουμε ένα πρώτο βήμα που μπορούμε να κάνουμε για να αρχίσουμε να φροντίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας και ξεκινάμε από αυτό. Στη συνέχεια, αφιερώνουμε λίγο χρόνο για να εστιάσουμε στις ανάγκες μας, καθώς πρέπει πρώτα να τις εντοπίσουμε και στη συνέχεια να τις καλύψουμε.
Ακόμα και όταν αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε χρόνο, κάνουμε την αυτοφροντίδα μας προτεραιότητα και θα διαπιστώσουμε ότι θα προλάβουμε και όλα τα υπόλοιπα, αφού θα είμαστε σε θέση να λειτουργούμε πιο αποτελεσματικά και αποδοτικά.
Ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας
Υιοθετούμε καλές συνήθειες που μπορούν να μας βοηθήσουν να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να προφυλάξουμε την υγεία μας:
* Τρώμε μεσογειακά.
* Δεν ξεχνάμε τα φρούτα και τα λαχανικά που μας εφοδιάζουν με πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία όπως τα αντιοξειδωτικά.
* Κοιμόμαστε σωστά και διατηρούμε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου.
* Πλένουμε συχνά τα χέρια μας.
* Κρατάμε τις αποστάσεις όταν κάποιος είναι άρρωστος.
* Δεν αμελούμε τη συστηματική άσκηση που συμβάλλει στην τόνωση της άμυνας του οργανισμού και μας καθιστά λιγότερο ευπαθείς σε λοιμώξεις.