Τις τελευταίες δεκαετίες, έχει σημειωθεί εξαιρετική πρόοδος στην προστασία των ανθρώπων από ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων και των Καρδιαγγειακών Νοσημάτων.
Ο ΠΟΥ φέτος καλεί τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση για να προστατεύσουν πολίτες και ασθενείς και να επενδύσουν στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης.
Για να αντιμετωπιστούν οι ποικίλες προκλήσεις, ο ΠΟΥ προτρέπει τις χώρες να λάβουν επείγουσα δράση για την προστασία, την υποστήριξη και την επέκταση του εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας ως στρατηγική προτεραιότητα.
Διαβάστε επίσης: Women in Health: Οι γυναίκες στην ιστορία της Ιατρικής
Οι επενδύσεις στην εκπαίδευση, τις δεξιότητες και τις αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας για την υγεία πρέπει να τεθούν σε προτεραιότητα για να καλυφθεί η ταχέως αυξανόμενη ζήτηση για υγεία, καθώς έως το 2030, κυρίως σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, προβλέπεται έλλειψη 10 εκατομμυρίων εργαζομένων στον τομέα της υγείας.
Τι μας «δίδαξε» η πανδημία
Η πανδημία COVID-19 έδειξε ότι η προστασία της υγείας είναι θεμελιώδης για τις οικονομίες, τις κοινωνίες, την ασφάλεια και τη σταθερότητά μας.
Στη σκιά της πανδημίας COVID-19, ο οδικός χάρτης του ΠΟΥ περιλαμβάνει την ανάγκη για αλλαγές προς την προώθηση της υγείας και της ευημερίας και την πρόληψη των ασθενειών, αντιμετωπίζοντας τις βαθύτερες αιτίες τους.
Έτσι δίνεται έμφαση στην παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ως το θεμέλιο μια συνολικής καθολικής κάλυψης υγείας.
2023- Έτος Ευαισθητοποίησης για τον αιφνίδιο θάνατο
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία καλεί σε αφύπνιση τόσο την Πολιτεία όσο και τους πολίτες.
Χρειάζονται ρηξικέλευθες αποφάσεις και άοκνες προσπάθειες σε ό,τι αφορά την πρόληψη υγείας, ενώ είναι απαραίτητη η προστασία του κοινωνικού συνόλου και των ασθενών από παραπληροφόρηση, καθώς και συνολική ενημέρωση για τις ασθένειες και ειδικότερα για εκείνες που απειλούν την καρδιαγγειακή υγεία.
Μετά και τα συνεχή περιστατικά αιφνίδιου θανάτου τα προηγούμενα χρόνια, η ΕΚΕ ανακηρύσσει το 2023 Έτος Ευαισθητοποίησης για τον αιφνίδιο θάνατο, με στόχο όχι μόνο να ευαισθητοποιήσει την Πολιτεία και τους πολίτες αλλά και να συμβάλει στη μείωση του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου σε πανελλαδικό επίπεδο.
Παράλληλα μέσω των Περιφερειακών Συνεδρίων αλλά και άλλων επιστημονικών γεγονότων θα υπάρξουν δράσεις πρόληψης καρδιαγγειακής υγείας σε όλη την Ελλάδα.
Ταυτόχρονα η ΕΚΕ δίνει έμφαση και στις μικρές ηλικίες, για να γίνουν οι μαθητές οι καλύτεροι πρεσβευτές ενός υγιεινού τρόπου ζωής.