Πιθανότατα ξυπνάτε κάθε μέρα τα ξημερώματα, σηκώνεστε να ετοιμαστείτε για τη δουλειά, αφήνετε τα παιδιά σας στο σχολείο ή να πηγαίνετε στο πανεπιστήμιο. Όποιος κι αν είναι ο λόγος που ξυπνάτε νωρίς, ακόμη κι αν το κάνετε για χρόνια, σίγουρα μισείτε το ξυπνητήρι σας.
Ο ήχος με τον οποίο ξυπνάτε το πρωί – ο οποίος μπορεί να είναι ένας πολύ δυνατός ήχος που μοιάζει με κόρνα ή μια πιο καταπραϋντική επιλογή, όπως το κελάηδισμα των πουλιών – μπορεί πραγματικά να διαμορφώσει τη μέρα σας.
Αναμφίβολα το μυστικό για να ξυπνήσετε καλά είναι προτίστως να έχετε κοιμηθεί καλά. Αλλά είναι επίσης πιθανό να κοιμηθείτε καλά και να ξυπνήσετε νιώθοντας αγχωμένοι εξαιτίας ενός τρομερού, ανησυχητικού ήχου του ξυπνητηριού.
Διαβάστε επίσης: Κατοπτρικοί νευρώνες: Τι άλλο κάνουν εκτός από το να μιμούνται το χασμουρητό;
Μια μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2020 από ερευνητές του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μελβούρνης υποδηλώνει ότι οι ουδέτεροι (μη μελωδικοί) ήχοι μπορούν να αυξήσουν τη διάρκεια της πρωινής υπνηλίας. Πράγμα που σημαίνει ότι ο λάθος ήχος ξυπνητηριού μπορεί να σας κάνει να νιώθετε νυσταγμένοι.
Υπάρχουν ήδη αρκετές επιλογές για ήχους αφύπνισης στη βιβλιοθήκη ήχων κλήσης του τηλεφώνου σας , καθώς και η δυνατότητα λήψης εφαρμογών με ακόμη περισσότερες επιλογές. Είναι επίσης δυνατό να ορίσετε το αγαπημένο σας τραγούδι ως τον ήχο του πρωινού ξυπνητηριού της προτίμησής σας.
Μεταξύ όλων αυτών των σπουδαίων (και όχι τόσο σπουδαίων) επιλογών, ποια είναι η καλύτερη; Ποια από αυτές κάνει μια αποτελεσματική και βέλτιστη εμπειρία αφύπνισης;
Πολύ δυνατοί ήχοι
Αν ανησυχείτε ότι δεν θα ξυπνήσετε μπορεί να χρησιμοποιείτε ένας πολύ δυνατό ήχο (όπως το «Alarm» στο iOS) – που μάλλον ξυπνάει και τους γείτονες. Αν νιώθετε φόβο κάθε φορά που χτυπά και πιάνετε γρήγορα το τηλέφωνό σας για να μην ξεσηκώσετε όλο το σπίτι – ή όλη τη γειτονιά – ίσως να μην είναι η καλύτερη επιλογή για ένα ήρεμο πρωινό.
Όταν η καρδιά σας χτυπά γρήγορα με τον ήχο του ξυπνητηριού σας αυτό μπορεί να προσθέτει άγχος στην ημέρα σας. Αυτοί οι δυνατοί ήχοι του ξυπνητηριού μπορεί να είναι αρκετά στρεσογόνοι για το σώμα.
Ακόμα και αν είχατε μια απίστευτη νύχτα ύπνου, μπορεί να ξυπνήσετε και πάλι νιώθοντας στρεσαρισμένοι και κακόκεφοι μόνο και μόνο λόγω του ήχου του ξυπνητηριού σας.
Ουδέτεροι ήχοι
Αυτοί οι τύποι ξυπνητηριών (όπως το «Radar») μπορεί να εξακολουθούν να κάνουν την καρδιά σας να χτυπάει δυνατά και να σας δίνουν ένα αίσθημα ανησυχίας. Δεν είναι όμως τόσο τρομακτικοί όσο οι δυνατοί και θα ξυπνήσουν ακόμη και τους βαριά κοιμισμένους.
Για τα περισσότερα άτομα, θα πρέπει να είναι σε θέση να σας ξυπνήσει, ακόμη και αν βρίσκεστε σε αυτό το βαθύτερο στάδιο ύπνου. Αν δεν μπορείτε να σηκωθείτε με αυτό το ξυπνητήρι, ίσως θα πρέπει να επανεξετάσετε τις συνήθειες σας κατά την ώρα του ύπνου, προκειμένου να έχετε καλύτερο, πιο αποτελεσματικό ύπνο.
Αυτή η αδιαθεσία που αισθάνεστε μετά το ξύπνημα, μπορεί να διαρκέσει από δευτερόλεπτα έως λεπτά, ακόμη και έως και μία ώρα σε ορισμένα άτομα. Είναι ουσιαστικά εκείνη η στιγμή που είστε ξύπνιοι, αλλά όχι πραγματικά. Η έρευνα δείχνει ότι διαφορετικοί τύποι ήχων μπορούν να αυξήσουν ή να μειώσουν αυτή την περίοδο αδράνειας.
Στη μελέτη συμμετείχαν 50 ανώνυμοι συμμετέχοντες, οι οποίοι απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τους αγαπημένους τους ήχους για να ξυπνήσουν. Αποτελώντας έκπληξη για τους ερευνητές, διαπιστώθηκε ότι οι μη μελωδικοί ήχοι αυξάνουν την αδράνεια του ύπνου.
Θα υπέθετε κανείς ότι ένας τρομακτικός ήχος θα βελτίωνε την εγρήγορση, αλλά τα δεδομένα διαπίστωσαν ότι οι μελωδικοί συναγερμοί μπορεί να είναι το στοιχείο–κλειδί. Αν δεν ξυπνήσετε σωστά, η εργασιακή σας απόδοση μπορεί να υποβαθμιστεί για περιόδους έως και τέσσερις ώρες, και αυτό έχει συνδεθεί με σοβαρά ατυχήματα.
Χαλαρωτικοί και μελωδικοί ήχοι ή το αγαπημένο σας τραγούδι
Ακούγοντας γαλήνιους ήχους όπως το κελάιδισμα πουλιών αναμφίβολα δεν είναι τρομακτικό. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι θα ξυπνάτε πιο χαλαροί. Ωστόσο αυτό ελλοχεύει τον κίνδυνο κάθε φορά που ακούτε πουλιά να νιώθετε σαν να χτυπάει το ξυπνητήρι.
Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με το αγαπημένο σας τραγούδι. Μπορεί να αρχίσετε να το μισείτε καθώς είναι σαφώς δυνατό να συνδέσουμε τα συναισθήματα με τους ήχους.
Ποιος είναι ο καλύτερος ήχος για εμένα;
Για να βρείτε τον δικό σας καλύτερο δυνατό ήχο ξυπνητηριού, είναι σημαντικό να καταλάβετε την περίοδο της πρωινής σας υπνηλίας. Πόσο διαρκεί; Δώστε προσοχή σε ποιο σημείο του πρωινού αρχίζετε να αισθάνεστε πιο ξύπνιοι.
Μπορεί να είναι χρήσιμο να επιλέξετε έναν μελωδικό ήχο, όπως ο ήχος μιας άρπας ή ακόμη και το αγαπημένο σας τραγούδι. Οι ερευνητές της Μελβούρνης πρότειναν τα «Good Vibrations» των Beach Boys ή το «Close to Me» των The Cure.
Ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον ήχο της δόνησης του τηλεφώνου σας. Ωστόσο αν κοιμάστε βαριά να είστε προσεκτικοί, καθώς μπορεί να είναι πολύ διακριτικός και να καταλήξετε να παρακοιμηθείτε.
Η κατανόηση των διαφορετικών σταδίων του ύπνου βοηθά επίσης. Υπάρχει ο ελαφρύς ύπνος, ο βαθύς ύπνος και ο ύπνος REM (ταχεία κίνηση των ματιών). Αν το ξυπνητήρι σας χτυπήσει όταν βρίσκεστε σε αυτά τα βαθύτερα στάδια του ύπνου, είναι πιο δύσκολο να ξυπνήσετε.