Όταν πρόκειται για σνακ, πολλές μελέτες δείχνουν ήδη ότι τα φιστίκια αποτελούν υγιεινή επιλογή και εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης αναφέρουν ότι τα φιστίκια μπορεί να έχουν ευεργετικό αντίκτυπο στην αγγειακή υγεία σε νέους και υγιείς ανθρώπους.
Τα φιστίκια προέρχονται από το ψυχανθές φυτό Arachis hypogaea. Είναι οι ξηροί καρποί που καταναλώνονται ευρύτερα σε όλο τον κόσμο. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και πολυφαινόλες.
Το γεγονός αυτό τα καθιστά ένα βολικό, προσιτό και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά σνακ που μπορεί να συμβάλει σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής αντί να εμποδίζει τους στόχους γυμναστικής.
Διαβάστε επίσης: Καφές: Περισσότερη κίνηση, αλλά λιγότερος ύπνος
Παραδοσιακά, οι περισσότερες διατροφικές μελέτες επικεντρώνονται στην ανάλυση όλων των σημαντικών διαφορών μεταξύ των ατόμων με υψηλό κίνδυνο να υποφέρουν από μια ασθένεια, ιδίως των ηλικιωμένων.
Για αυτό το προφίλ του πληθυσμού, ωστόσο, οι ερευνητές λένε ότι είναι ευκολότερο να παρατηρηθούν πιθανές ευεργετικές επιδράσεις με την αλλαγή των διατροφικών προτύπων ή την εισαγωγή μιας υγιεινής τροφής στη συνήθη διατροφή τους.
Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχαν 63 υγιείς νέοι άνθρωποι, όλοι ηλικίας 18 έως 33 ετών. Έπρεπε να προσθέσουν μια καθημερινή μερίδα προϊόντων φυστικιού στην κανονική τους διατροφή για έξι μήνες.
Τι κάνουν τα φιστίκια στο αίμα;
Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη διατροφική παρέμβαση που επιβεβαιώνει ότι οι αγγειακοί δείκτες βελτιώθηκαν σε σχέση τόσο με την αντιθρομβωτική (μείωση των θρόμβων στο αίμα) όσο και με την αγγειοδιασταλτική (διαστολή των αιμοφόρων αγγείων) δράση μεταξύ υγιών νέων ανθρώπων μετά την κατανάλωση φιστικιών.
Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν μια σημαντική αύξηση των επιπέδων φαινολικών μεταβολιτών σε εκείνους τους νέους που είχαν καταναλώσει μια ημερήσια δόση φιστικιών και φυστικοβούτυρου σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, η οποία είχε καταναλώσει μια κρέμα χωρίς φυτικές ίνες ή πολυφαινόλες.
Ομοίως, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν φιστίκια ή φυστικοβούτυρο παρουσίασαν επίσης βελτιωμένα επίπεδα προστακυκλίνης Ι2 και αναλογίας μεταξύ θρομβοξάνης Α2 και προστακυκλίνης Ι2, λιπιδικών μορίων (εικοσανοειδή) που θεωρούνται δείκτες αγγειακής υγείας.
Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν περαιτέρω μια υπόθεση που συχνά υποστηρίζεται στην επιστημονική βιβλιογραφία και σε προηγούμενες μελέτες της ερευνητικής ομάδας σχετικά με την προστατευτική επίδραση των πολυφαινολών στις καρδιαγγειακές παθήσεις στους ενήλικες, καθώς και τις επιδράσεις τους στα αιμοφόρα αγγεία.
Οι πολυφαινόλες είναι τα κύρια διαιτητικά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά, σύμφωνα με την ομάδα.
Επιπλέον, οι μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών και φιστικιών έχει σχέση με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης τόσο καρδιαγγειακών παθήσεων όσο και διαβήτη, κυρίως λόγω της προστατευτικής δράσης των πολυφαινολών σε αυτές τις τροφές.