Οι θέσεις εργασίας με τα μεγαλύτερα επίπεδα δυστυχίας είναι επίσης και οι πιο μοναχικές, σύμφωνα με μια μελέτη 85 ετών από ερευνητές του Χάρβαρντ. Ενώ συγκεκριμένοι ρόλοι δεν μπορούν να συσχετιστούν αξιόπιστα με τη δυσαρέσκεια και την εξουθένωση στη δουλειά, ορισμένα χαρακτηριστικά μπορούν.
Οι θέσεις εργασίας που απαιτούν λίγη ανθρώπινη αλληλεπίδραση και δεν προσφέρουν ευκαιρίες για την οικοδόμηση ουσιαστικών σχέσεων με τους συναδέλφους τείνουν να έχουν τους πιο δυστυχισμένους υπαλλήλους, διαπίστωσε η μελέτη.
Από το 1938, οι ερευνητές του Χάρβαρντ συγκέντρωσαν αρχεία υγείας από περισσότερους από 700 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο και τους έκαναν λεπτομερείς ερωτήσεις για τη ζωή τους κάθε δύο χρόνια.
Διαβάστε επίσης: 3 τρόποι για να εργαζόμαστε πιο έξυπνα, όχι πιο σκληρά
Το μυστικό για μια πιο ευτυχισμένη, υγιή και μακροχρόνια ζωή, κατέληξαν, δεν είναι τα χρήματα, η επαγγελματική επιτυχία, η άσκηση ή η υγιεινή διατροφή. Οι θετικές σχέσεις είναι αυτές που κρατούν τους ανθρώπους ευτυχισμένους σε όλη τους τη ζωή.
Αυτό ισχύει και για τη δουλειά μας. Είναι μια κρίσιμη κοινωνική ανάγκη που πρέπει να ικανοποιείται σε όλες τις πτυχές της ζωής μας. Επιπλέον, αν είστε περισσότερο συνδεδεμένοι με τους ανθρώπους, αισθάνεστε πιο ικανοποιημένοι με τη δουλειά σας και αποδίδετε καλύτερα.
Η μοναξιά στη δουλειά είναι πιο συνηθισμένη απ‘ ό,τι νομίζετε
Ορισμένες από τις πιο απομονωτικές θέσεις εργασίας περιλαμβάνουν περισσότερο ανεξάρτητη εργασία παρά διαπροσωπικές σχέσεις ή απαιτούν νυχτερινές βάρδιες, όπως η οδήγηση φορτηγών και η νυχτερινή φύλαξη.
Οι μοναχικές δουλειές είναι συχνές σε αναδυόμενες, τεχνολογικά καθοδηγούμενες βιομηχανίες, όπως οι υπηρεσίες παράδοσης πακέτων και τροφίμων, όπου οι άνθρωποι συχνά δεν έχουν καθόλου συναδέλφους, ή το διαδικτυακό λιανικό εμπόριο, όπου η εργασία είναι «τόσο γρήγορη και φρενήρης» που οι εργαζόμενοι στην ίδια βάρδια αποθήκης μπορεί να μην γνωρίζουν καν τα ονόματα ο ένας του άλλου.
Ωστόσο, η μοναξιά δεν πλήττει μόνο όσους εργάζονται σε μοναχικές θέσεις εργασίας. Ακόμη και οι άνθρωποι με πολυάσχολες, κοινωνικές δουλειές μπορεί να αισθάνονται απομονωμένοι αν δεν έχουν θετικές, ουσιαστικές αλληλεπιδράσεις με άλλους.
Για παράδειγμα, στις θέσεις εξυπηρέτησης πελατών, γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι στα τηλεφωνικά κέντρα συχνά αγχώνονται πάρα πολύ από τη δουλειά τους, κυρίως επειδή βρίσκονται όλη μέρα στο τηλέφωνο με απογοητευμένους, ανυπόμονους ανθρώπους.
Το αίσθημα αποσύνδεσης από τους άλλους στη δουλειά αποτελεί επίσης πρόβλημα υγείας. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι, καθώς μεγαλώνουμε, η μοναξιά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου μας όσο το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η σωματική αδράνεια.
Η κοινωνικοποίηση κάνει καλό στην καριέρα σας – και στην ψυχική σας υγεία
Η δημιουργία μικρών ευκαιριών για κοινωνική σύνδεση στην εργασία μπορεί να είναι αναζωογονητική και να βοηθήσει στην ανακούφιση από τα συναισθήματα μοναξιάς και δυσαρέσκειας, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Η μεγιστοποίηση της ευτυχίας σας στη δουλειά εξαρτάται επίσης από τις προσδοκίες που έχει ο προϊστάμενός σας. Αν έχετε κίνητρο να εργάζεστε σε ομάδες, είναι πιο εύκολο να χτίσετε θετικές σχέσεις με τους συναδέλφους σας.
Αν οι εργαζόμενοι κουβεντιάζουν ή γελούν μαζί στο γραφείο, ορισμένοι διευθυντές θα υποθέσουν ότι δεν εργάζονται και η παραγωγικότητά τους πιθανώς δεν είναι στα επιθυμητά επίπεδα. Στην πραγματικότητα, ισχύει το αντίθετο.
Μια έκθεση της Gallup του 2022 δείχνει ότι οι άνθρωποι που έχουν έναν καλύτερο φίλο στη δουλειά τους είναι πιο παραγωγικοί και πιο αφοσιωμένοι στη δουλειά τους από εκείνους που δεν έχουν.