Ενώ το αδυνάτισμα μπορεί να είναι δύσκολο, ορισμένες φορές είναι απαραίτητο για την διατήρηση της υγείας. Τα άτομα με παχυσαρκία ή όσο είναι υπέρβαρα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για υψηλή χοληστερόλη και υψηλή αρτηριακή πίεση, παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, καθώς και την αντίσταση στην ινσουλίνη, πρόδρομο του διαβήτη τύπου 2.
Τώρα, νέα έρευνα αναφέρει ότι η απώλεια βάρους με αλλαγές στον τρόπο ζωής σε ένα εντατικό συμπεριφορικό πρόγραμμα συσχετίστηκε με μείωση των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2 για τουλάχιστον πέντε χρόνια, ακόμα και αν μέρος του βάρους ανακτήθηκε.
Διαβάστε επίσης: Αδυνάτισμα: Οι τροφές που “δουλεύουν” για εσάς
Η συστηματική ανασκόπηση ερευνών δημοσιεύθηκε στο Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes, περιοδικό της American Heart Association.
Τι είναι τα συμπεριφορικά προγράμματα απώλειας βάρους;
Τα συμπεριφορικά προγράμματα απώλειας βάρους μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να χάσουν κιλά και να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος ενθαρρύνοντας αλλαγές στον τρόπο ζωής και στην συμπεριφορά τους, όπως η κατανάλωση υγιεινών τροφών και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας.
Η ανάκτηση μέρους του βάρους είναι συνηθισμένη μετά από προγράμματα συμπεριφορικής απώλειας βάρους.
Ορισμένες μελέτες παρατήρησης υποδηλώνουν ότι αυτό το μοτίβο αλλαγής βάρους στην απώλεια βάρους που ακολουθείται από την μερική ανάκτηση, μπορεί να αυξήσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές της εν λόγω μελέτης, λείπουν δεδομένα από τυχαιοποιημένες δοκιμές και μακροχρόνιες μελέτες παρακολούθησης.
Τι έδειξε η έρευνα για το αδυνάτισμα
Οι ερευνητές συνδύασαν τα ευρήματα 124 μελετών με συνολικά περισσότερους από 50.000 συμμετέχοντες, με μέσο όρο παρακολούθησης 28 μήνες.
Χρησιμοποίησαν τα συνδυασμένα ευρήματα για να εκτιμήσουν τις αλλαγές στους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο και διαβήτη τύπου 2 μετά την απώλεια βάρους. Η μέση απώλεια βάρους στις διάφορες μελέτες κυμαινόταν από τα δύο έως και τα πέντε κιλά.
Η ανάκτηση βάρους ήταν κατά μέσο όρο 0,12 έως 0,32 κιλά τον χρόνο. Οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο ηλικίας 51 ετών, με δείκτη μάζας σώματος 33, που σύμφωνα με τους ειδικούς ανήκει στην κατηγορία της παχυσαρκίας.
Σε σύγκριση με άτομα σε λιγότερο εντατικό πρόγραμμα και με άτομα χωρίς πρόγραμμα απώλειας βάρους, οι συμμετέχοντες που έχασαν βάρος μέσω ενός εντατικού προγράμματος απώλειας βάρους είχαν χαμηλότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο και διαβήτη τύπου 2.
Αυτοί οι παράγοντες χαμηλότερου κινδύνου διήρκεσαν για τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά το τέλος του προγράμματος απώλειας βάρους.
Σε ένα προκαταρκτικό εύρημα, ο μειωμένος κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου ή διαβήτη τύπου 2 φάνηκε επίσης να παραμένει χαμηλότερος ακόμη και μετά την ανάκτηση βάρους.
Ωστόσο, λίγες μελέτες παρακολούθησαν ανθρώπους για περισσότερα από 5 χρόνια και «απαιτούνται περισσότερες πληροφορίες για να επιβεβαιωθεί εάν αυτό το πιθανό όφελος παραμένει», αναφέρουν οι ερευνητές.