Η γυμναστική έχει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η ενδυνάμωση μυών και οστών, η πρόληψη ασθενειών και η παράταση της διάρκειας ζωής. Είναι επίσης γνωστό ότι αλλάζει τη σύνθεση και τη δραστηριότητα των τρισεκατομμυρίων μικροβίων στα έντερο, γνωστό ως μικροβίωμα.
Σε έρευνες στο παρελθόν έχουν διαπιστωθεί διαφορές ανάμεσα στο μικροβίωμα δραστήριων ανθρώπων και ατόμων που είχαν μια πιο καθιστική ζωή.
Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, σύμφωνα με τον συγγραφέα και διδακτορικό φοιτητή Shrushti Shah.
Διαβάστε επίσης: Το εξαιρετικά ωφέλιμο πρωινό για το έντερο, σύμφωνα με τους ειδικούς
«Οι αθλητές είναι συχνά αδύνατοι και ακολουθούν αυστηρά προγράμματα διατροφής και προπόνησης. Αυτοί οι παράγοντες από μόνοι τους μπορούν να εξηγήσουν τα διαφορετικά μικροβιώματα των αθλητών», εξηγεί.
Για να διερευνηθεί πώς η γυμναστική επηρεάζει το μικροβίωμα μη αθλητών, οι ερευνητές αξιολόγησαν πληροφορίες σχετικά με τον τύπο, τον χρόνο και την ένταση της άσκησης σε σχέση με τα μικροβιώματα σε μια μεγάλη ομάδα ενηλίκων μέσης ηλικίας.
Πόση γυμναστική είναι ευεργετική για το έντερο
Συλλέχθηκαν επίσης πληροφορίες για το σωματικό βάρος, τη διατροφή και τη δύναμη της λαβής των χεριών.
“Στην μελέτη διαπιστώσαμε ότι η σωματική δραστηριότητα μέτριας διάρκειας (μεγαλύτερη από 150 λεπτά την εβδομάδα) αύξησε τόσο τον πλούτο όσο και την ποικιλομορφία των μικροβιωμάτων του εντέρου σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες στη μελέτη που ασκούνταν λιγότερο», λέει η Jane Shearer, καθηγήτρια στο Τμήμα Κινησιολογίας και Ιατρικής Σχολής Cumming.
«Δεδομένου αυτού, η περισσότερη άσκηση φαίνεται να είναι σημαντική για τη βελτίωση της υγείας του μικροβιώματος και τα άτομα θα πρέπει να προσπαθούν να καλύπτουν 150 λεπτά μέτριας έντασης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα».
Ένταση VS διάρκειας
Όταν εξετάστηκε η ένταση της άσκησης, τα ευρήματα έδειξαν ότι το πόσο καιρό ασκούνταν ένα άτομο ήταν πιο σημαντικό από το πόσο σκληρά ασκούνταν κατά τη διάρκεια κάθε προπόνησης για τη βελτίωση του μικροβιώματος.
Οι αιτίες πίσω από αυτό το φαινόμενο δεν είναι ακόμα γνωστοί και αποτελούν θέμα μελλοντικής διερεύνησης στο εργαστήριο.
Η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι αλλαγές στο μικροβίωμα δεν ήταν ίδιες μεταξύ διαφορετικών ομάδων ατόμων.
Οι πιο ευεργετικές αλλαγές παρατηρήθηκαν σε εκείνα τα άτομα υγιούς βάρους σε σύγκριση με εκείνα που ήταν υπέρβαρα.
Σύμφωνα με τον ερευνητή, δρ Chunlong Mu, μεταδιδακτορικό συνεργάτη στην Κινησιολογία, αυτό οφείλεται στο ότι “το υπέρβαρο άτομο ασκεί τις δικές του επιρροές στο μικροβίωμα του εντέρου ανεξάρτητα από την άσκηση.
Σε αυτή την περίπτωση, οι κακές διατροφικές συνήθειες αντισταθμίζουν ορισμένες από τις ευεργετικές επιδράσεις της άσκησης στο μικροβίωμα του εντέρου” εξηγεί.
Έχοντας αυτά κατά νου, οι ερευνητές μας συμβουλεύουν όχι μόνο να αυξήσουμε τα επίπεδα της φυσικής μας δραστηριότητας αλλά και να λάβουμε μέτρα για να διατηρήσουμε το βάρος μας σε ένα υγιές εύρος, μέσω για παράδειγμα της υγιεινής διατροφής και του ποιοτικού ύπνου.