Σας έχει τύχει ποτέ να σκέφτεστε κάτι που σας απασχολεί έντονα πριν πέσετε για ύπνο και αφού κλείνετε τα μάτια σας και χαλαρώνετε να βρίσκετε τη λύση;
Προ πολλού, ο Τόμας Έντισον, είχε ήδη συνειδητοποιήσει ότι ο εγκέφαλός του ήταν πιο δημιουργικός κατά την πρώτη φάση του ύπνου παρά όταν ήταν ξύπνιος. Μάλιστα, συχνά κοιμόταν καθισμένος σε μια καρέκλα με μια χούφτα μπάλες στο χέρι. Σκεφτόταν το πρόβλημά του μέχρι να αποκοιμηθεί και σύντομα, όταν οι μπάλες έπεφταν στο πάτωμα, ξυπνούσε και έγραφε ό,τι είχε στο μυαλό του: δημιουργικές λύσεις, νέες ιδέες ή απλώς υπενθυμίσεις.
Αλήθεια, πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό;
Διαβάστε επίσης: Σκέψεις: Μπορούν να επιφέρουν αλλαγές στη λειτουργία του σώματός μας;
Είναι όλα θέμα κυμάτων
Οι γνωστικοί επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι υπάρχει ένα φαινόμενο που ονομάζεται «αναγνώριση προτύπων» που λαμβάνει χώρα στον εγκέφαλο μόνο όταν είναι σε πολύ χαλαρή κατάσταση. Σε αυτή τη διαδικασία, ο εγκέφαλος είναι σε θέση να κάνει νέες συνδέσεις και να επιτρέπει τη δημιουργία νέων νευρικών οδών.
Αυτό μας βοηθά να βρούμε δημιουργικές λύσεις για προβλήματα που διαφορετικά δεν θα είχαμε σκεφτεί.
Πιο αναλυτικά:
Όλα τελικά είναι θέμα εγκεφαλικών κυμάτων. Όταν είμαστε ξύπνιοι, ο εγκέφαλός μας κυβερνάται από τα κύματα βήτα: το συνειδητό μυαλό εστιάζει και καθοδηγείται από αυτό που θέλουμε να κάνουμε.
Όσο είμαστε ξύπνιοι, η νοημοσύνη μας είναι στα «καλύτερά» της, όχι όμως απαραίτητα και η δημιουργικότητά μας.
Καθώς χαλαρώνουμε, τα κύματα άλφα κερδίζουν το πάνω χέρι (ευτυχώς).
Ο εγκέφαλός μας βρίσκεται σε λειτουργία «sleep mode» και ξεκινά μια κατάσταση «super-learning»- «υπερμάθησης». Αυτή η συγκεκριμένη φάση προάγει τόσο τη δημιουργικότητα όσο και τη μάθηση.
Μετά τα κύματα άλφα, έρχονται τα θήτα
Τα κύματα θήτα συνήθως έρχονται κατά τη φάση του ύπνου REM. Αυτή η εξαιρετικά δημιουργική κατάσταση του νου μπορεί να επηρεάσει το υποσυνείδητό μας, το οποίο είναι συνήθως απρόσιτο στο συνειδητό μυαλό.
Συχνά, όταν έχουμε μια έκρηξη έμπνευσης, έχουμε επίσης μια κορύφωση των κυμάτων θήτα.
Η επιστήμη πίσω από τη στιγμή «εύρηκα»
Ένα άλλο σημείο που αξίζει να προσέξουμε είναι ότι όταν ξαπλώνουμε, ο εγκέφαλος διαλύει σταθερά τα μοντέλα και τις έννοιες που χρησιμοποιούμε για να ερμηνεύσουμε τον κόσμο, οδηγώντας σε στιγμές εμπειρίας που δεν περιορίζονται από τα συνηθισμένα νοητικά μας φίλτρα.
Στην πραγματικότητα, ψυχολόγοι από το UC San Diego διαπίστωσαν ότι είμαστε στο αποκορύφωμά της δημιουργικότητας κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, όταν ονειρευόμαστε.
Αυτό εξηγεί επίσης γιατί βρίσκουμε τις πιο δημιουργικές λύσεις ή ιδέες στο ντους, στη βόλτα, και στον ύπνο.
Ο εγκέφαλος είναι απλά αρκετά χαλαρός για να αφήσει αυτές τις συνδέσεις να πραγματοποιηθούν.
Επομένως, όταν κοιμόμαστε ή απλώς είμαστε πολύ χαλαροί, δεν επεξεργαζόμαστε τα πράγματα με τα συνηθισμένα νοητικά φίλτρα μας στη θέση τους, τα οποία μπορούν να μας βοηθήσουν να κάνουμε φαινομενικά άσχετες συνδέσεις.
Τι να κάνετε για να «μην σας πιάνουν στον ύπνο»
‘Έμπνευση στο κρεβάτι
Αντί για το τηλέφωνό σας, πάρτε ένα βιβλίο που προκαλεί τη σκέψη σας για να διαβάσετε πριν τον ύπνο.
Το διάβασμα πριν τον ύπνο μπορεί να προετοιμάσει κατάλληλα το μυαλό σας και να ξυπνήσετε με μια νέα ιδέα που δεν είχατε σκεφτεί στο παρελθόν.
Κάντε ερωτήσεις στον εαυτό σας (και μετά ξεχάστε τις)
Μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο να κάνετε δύσκολες ερωτήσεις στον εαυτό σας ακριβώς πριν τον ύπνο, ώστε ο εγκέφαλός σας να μπορεί να τις αντιμετωπίσει όταν κοιμάστε. Το κλειδί είναι να ξεχάσετε αμέσως την ερώτηση για να βοηθήσετε το τμήμα του εγκεφάλου σας που λειτουργεί αθόρυβα στο παρασκήνιο να ανεβάσει στροφές. Οι πιθανότητες είναι ότι θα ξυπνήσετε με μια δημιουργική λύση που δεν είχατε σκεφτεί.
Έχετε ένα σημειωματάριο δίπλα στο κρεβάτι σας για να καταγράφετε ιδέες
Κάθε φορά που σκέφτεστε κάτι που δεν είχατε σκεφτεί προηγουμένως, σημειώστε το έτσι ώστε να μην το ξεχάσετε ή να το απορρίψετε το πρωί που έχετε πνευματικά «φίλτρα».
Δεν έχει σημασία αν η ιδέα δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως. Ακόμα κι αν δεν έχει νόημα εκείνη τη στιγμή, μπορεί να αποκτήσει αφού το επεξεργαστείτε στον ύπνο.
Τώρα που ξέρετε τι συμβαίνει στα… παρασκήνια, έχετε ακόμη έναν λόγο για να κοιμάστε νωρίς και καλύτερα.