Ποιος άνθρωπος δεν θέλει την μακροζωία; Αρκεί να είναι καλά και ποιοτικά, πιθανώς θα βιαστεί να συμπληρώσει. Και η αλήθεια είναι ότι κάθε παιδί που γεννιέται έχει την προοπτική να ζήσει περισσότερο από τους γονείς του και όλες τις προηγούμενες γενιές χάρη στην πρόοδο της ιατρικής και της τεχνολογίας αλλά και των παρεμβάσεων στη δημόσια υγεία.
Ολοι έχουμε πιθανώς ακούσει για τη σημασία του καθαρού πόσιμου νερού και φαγητού, των αντιβιοτικών, των εμβολίων, των καινούργιων τεχνικών που εφαρμόζονται στις προληπτικές εξετάσεις ή στις επεμβάσεις, αλλά και για όλα τα νέα φάρμακα και θεραπείες πάνω στα οποία δουλεύουν οι επιστήμονες. Οπότε είμαστε καλυμμένοι;
Οσο προοδεύουν η επιστήμη και η τεχνολογία, εμείς δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα; Μήπως τίποτα δεν περνάει από το χέρι μας;
Διαβάστε επίσης: Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει την υγεία μας;
Σίγουρα η μακροβιότητα εξαρτάται και από την κληρονομικότητά μας – το καλό γονίδιο ή το γερό κόκαλο που λέει ο λαός – που σίγουρα δεν περνάει από το χέρι μας, απλώς ίσως μόνο ως προς τις προληπτικές εξετάσεις που είναι σκόπιμο να εστιάζουμε περισσότερο σε όσα γνωρίζουμε ότι έχουμε μια κληρονομική προδιάθεση.
Από την άλλη πλευρά παίζει ρόλο και η τύχη, αν είμαστε τυχεροί και δεν εμπλακούμε σε ατυχήματα ή κάποιο άλλο γεγονός που μπορεί να μας στερήσει την υγεία ή και τη ζωή, μπορούμε να ελπίζουμε στη μακροζωία;
Ολα τα παραπάνω είναι αλήθεια αλλά δεν είναι μόνο η τεχνολογία, η ιατρική, η φαρμακολογία, η κληρονομικότητα και η τύχη που παίζουν ρόλο στο αν θα τα εκατοστίσουμε, είναι και οι επιλογές μας. Τρώμε σωστά; Διατηρούμε ένα φυσιολογικό βάρος;
Εχουμε κόψει το κάπνισμα; Δίνουμε τη δέουσα σημασία στην πρόληψη; Ασκούμε το σώμα και το μυαλό μας; Τηλεφωνούμε στους φίλους μας; Γελάμε; Βγάζουμε τον σκύλο μας βόλτα; Κάνουμε διαλογισμό ή προσευχή ή όπως αλλιώς θέλουμε να ονομάσουμε την πίστη μας;
Σκεφτόμαστε θετικά; Οσο πιο πολλά «ναι» απαντήσουμε στις παραπάνω ερωτήσεις τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχουμε να κατακτήσουμε τη μακροζωία.
Η μακροζωία περνάει από το στομάχι
Ακούγεται προφανές και τετριμμένο, αλλά το νούμερο ένα για μια υγιή και μακρά ζωή είναι η ισορροπημένη διατροφή. Η μεσογειακή δίαιτα είναι μια ιδανική επιλογή, μια διατροφή ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία, την ενέργεια και την πρόληψη ασθενειών.
Σε κάθε περίπτωση, μια ιδανική διατροφή θα πρέπει να είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, με πολλά φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, λιπαρά ψάρια και μικρές ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά και άπαχου κρέατος.
Επιπλέον, είναι σημαντικό να πίνουμε άφθονο νερό ώστε να είμαστε πάντα ενυδατωμένοι για να μην αισθανόμαστε σωματικά κουρασμένοι και σε πνευματική σύγχυση.
Το τσάι, ο καφές και οι φυσικοί χυμοί φρούτων συμβάλλουν επίσης στην ενυδάτωση, αλλά είναι σημαντικό να αποφεύγουμε τα ανθρακούχα ποτά που περιέχουν ζάχαρη.
Θα πρέπει επίσης να περιορίζουμε το αλκοόλ (να μην υπερβαίνουμε τα όρια κατανάλωσης, 14 μονάδες αλκοόλης την εβδομάδα τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες) και να αφήνουμε τουλάχιστον δύο με τρεις ημέρες την εβδομάδα χωρίς αλκοόλ.
Εκτός όμως από τα όσα πρέπει να πίνουμε και να τρώμε, μεγάλη σημασία έχει και το να καταφέρνουμε να διατηρούμε το βάρος μας χαμηλό, καθώς όλες οι έρευνες δείχνουν ότι οι αδύνατοι άνθρωποι ζουν περισσότερο.
…εν σώματι υγιεί
Η καθημερινή άσκηση μας βοηθά να παραμένουμε δυνατοί και υγιείς.
Επίσης, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων, διαβήτη, ακόμη και καρκίνου. Αν αυτά δεν είναι αρκετά, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να ενισχύσει την αυτοεκτίμησή μας, να βελτιώσει τον ύπνο μας και να μας δώσει περισσότερη ενέργεια.
Ο στόχος είναι να έχουμε 150 λεπτά δραστηριότητας μέτριας έντασης την εβδομάδα, όπως και ασκήσεις ενδυνάμωσης δύο φορές την εβδομάδα. Αν όλο αυτό μας ακούγεται πολύ, μπορούμε να ξεκινήσουμε από λίγη άσκηση και σιγά-σιγά να αυξήσουμε τόσο τον χρόνο όσο και την ένταση.
Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη
Το τακτικό (ετήσιο εκτός αν ο γιατρός μας μάς δώσει διαφορετικές οδηγίες) τσεκάπ (αιματολογικές εξετάσεις, έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, καρδιολογικές εξετάσεις, γυναικολογικές εξετάσεις, κολονοσκόπηση κ.λπ.) είναι πολύ σημαντικό για να γνωρίζουμε την κατάσταση της υγείας μας και να ανακαλύψουμε κάποιο πιθανό πρόβλημα πριν προλάβει να εγκατασταθεί.
Εκτός από το τσεκάπ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την τεράστια προληπτική αξία των εμβολίων που δεν πρέπει να αμελούμε, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του γιατρού μας.
Πολύ σημαντικό είναι επίσης να επισκεπτόμαστε τον οφθαλμίατρό μας ώστε να ελέγχουμε την κατάσταση των ματιών μας και τον ωτορινολαρυγγολόγο – ιδίως καθώς μεγαλώνουμε – γιατί μπορεί να επηρεαστεί η ακοή μας.
Το να βλέπουμε και να ακούμε καλά είναι σημαντικό τόσο για την καλύτερη ποιότητα της ζωής μας όσο και για την ασφάλειά μας. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε να βουρτσίζουμε τα δόντια μας δύο φορές την ημέρα και να χρησιμοποιούμε καθημερινά οδοντικό νήμα.
Το οδοντικό νήμα βοηθά στην πρόληψη της ουλίτιδας αφαιρώντας κομμάτια τροφής και πλάκας από το ενδιάμεσο των δοντιών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι παθήσεις των δοντιών και κυρίως των ούλων μπορεί να συνδέονται και με άλλα προβλήματα υγείας, όπως για παράδειγμα ο διαβήτης ή οι καρδιακές παθήσεις. Ετσι, είναι σημαντικό να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρό μας κάθε χρόνο ή και συχνότερα αν έτσι μας συμβουλέψει ότι χρειάζεται.
Βελτιώνουμε τον ύπνο μας
Πολλοί από εμάς δυσκολευόμαστε να αποκοιμηθούμε ή να κοιμηθούμε ολόκληρη τη νύχτα όσο μεγαλώνουμε. Αυτό μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε κουρασμένοι και κακόκεφοι.
Καλό είναι, για να κοιμόμαστε καλά το βράδυ, να φροντίζουμε το δωμάτιό μας να είναι σκοτεινό, στην κατάλληλη θερμοκρασία και να μην έχει θορύβους, αλλά και να διατηρούμε μια ρουτίνα ύπνου πηγαίνοντας για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ.
Επίσης, μπορεί να μας βοηθήσει ένα ζεστό ρόφημα, όπως χαμομήλι ή γάλα, πριν πάμε για ύπνο.
Επενδύουμε στις κοινωνικές συναναστροφές
Το να περνάμε χρόνο και να επικοινωνούμε με άλλους ανθρώπους – ακόμα κι αν απλώς μιλάμε στο τηλέφωνο – θα μας βοηθήσει να αισθανόμαστε λιγότερη μοναξιά και άγχος.
Οι κοινωνικές σχέσεις, οι φιλίες, ο γάμος, η συντροφικότητα, ακόμα και η παρέα με ένα κατοικίδιο, βελτιώνουν τόσο την ποιότητα όσο και την ποσότητα της ζωής μας, σύμφωνα με όλους τους ειδικούς και τις έρευνες.
Κόβουμε το κάπνισμα
Ολοι γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα είναι κακό τόσο για την υγεία μας όσο και για την προοπτική της μακροζωίας μας. Το καλό νέο είναι ότι αν σταματήσουμε το κάπνισμα, ανεξάρτητα από την ηλικία μας, θα βελτιωθεί η κυκλοφορία μας, η πνευμονική και καρδιακή μας ικανότητα και η ενέργειά μας.
Διατηρούμε ένα κοφτερό μυαλό
Πολύ σημαντικό για την προοπτική της μακροζωίας μας είναι να κρατάμε σε καλή κατάσταση και σε εγρήγορση το μυαλό μας, ξεκινώντας να μαθαίνουμε καινούργια πράγματα και να ασχολούμαστε με ό,τι μας αρέσει και μας κρατά σε νεανική διανοητική κατάσταση.
Σύμφωνα με όλες τις έρευνες, οι μορφωμένοι άνθρωποι ζουν περισσότερο, όπως και όλοι όσοι έχουν θέληση και ενδιαφέρον για ζωή μέχρι τα βαθιά τους γεράματα.
Σκεφτόμαστε θετικά
Αν και η πίστη στον Θεό και η θετική σκέψη και στάση απέναντι στη ζωή είναι δύσκολο να μετρηθούν, και γι’ αυτό δεν υπάρχουν πολλές σχετικές έρευνες, η πλειοψηφία των αιωνόβιων δηλώνει πως στην καθημερινότητά του πρέπει να λέει κανείς «δεν βαριέσαι» ή «έχει ο Θεός»…
Προσέχουμε τα ατυχήματα
Η ζώνη στο αυτοκίνητο, το κράνος στο μηχανάκι αλλά και όλα όσα θα μας βοηθήσουν να είμαστε ασφαλείς και μακριά από ατυχήματα θα συμβάλουν στην προοπτική της μακροζωίας μας.
Συμπληρώνουμε τη βιταμίνη D όταν ο ήλιος δεν είναι αρκετός
Πολλοί άνθρωποι έχουμε ανεπάρκεια βιταμίνης D και δεν το γνωρίζουμε. Στην πραγματικότητα, εκτιμάται ότι επηρεάζει το ήμισυ του ενήλικου πληθυσμού. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D έχει συνδεθεί με γνωστική εξασθένηση, οστικά προβλήματα, ευαισθησία στις λοιμώξεις και επίσης καρδιαγγειακές παθήσεις.
Τους καλοκαιρινούς μήνες χρειάζεται να καθόμαστε στον ήλιο για τουλάχιστον 15-20 λεπτά την ημέρα, όμως είναι πιθανό – ειδικά τον χειμώνα – να χρειαζόμαστε και ειδικά συμπληρώματα που θα μας συστήσει ο γιατρός μας.