Ετοιμάστε γρήγορα και εύκολα βελούδινα υγιεινά χούμους, που μπορείτε να απολαύσετε ως ορεκτικά. Το χούμους είναι μια κρεμώδη σαλάτα που χρησιμοποιείται στη Μέση Ανατολή και συνοδεύει ψωμί και αραβικές πίτες.

Χούμους κολοκύθας

Υλικά

400 γρ. ψίχα κολοκύθας
250 γρ. ρεβίθια βρασμένα
1 σκελίδα σκόρδο
2 κουταλιές ταχίνι
1 κουταλιά ξίδι
Χυμό ½ λεμονιού
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
Κολοκυθόσποροι για γαρνίρισμα
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

1. Καθαρίζετε μία μικρή κολοκύθα, αφαιρείτε τους σπόρους της και κρατάτε τη σάρκα της, την οποία κόβετε σε κομμάτια.
2. Στρώνετε ένα ταψί με λαδόχαρτο, τοποθετείτε τα κομμάτια της κολοκύθας, το σκόρδο και τα ραντίζετε με λίγο από το ελαιόλαδο.
3. Αλατοπιπερώνετε και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 45 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν πολύ τα κομμάτια. Στη συνέχεια τα αφήνετε να κρυώσουν.
4. Βάζετε την κολοκύθα σε έναν επεξεργαστή τροφίμων με τους χυμούς της από το ταψί και το σκόρδο. Προσθέτετε το χυμό λεμονιού, το ξίδι, το ταχίνι, τα βρασμένα ρεβίθια και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Τα χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
5. Γαρνίρετε με κολοκυθόσπορους.

Χούμους παντζάρι

Υλικά

300 γρ. παντζάρια βρασμένα
250 γρ. ρεβίθια βρασμένα
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
Ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
Χυμό ενός λεμονιού
1 σκελίδα σκόρδο
2 κουταλιές ταχίνι
1 κουταλάκι κύμινο
1 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
Σουσάμι και μαυροκούκι για πασπάλισμα
Φρέσκο θυμάρι για άρωμα
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

1. Βάζετε στο μπλέντερ τα βρασμένα παντζάρια, τα βρασμένα ρεβίθια, το ελαιόλαδο, το ξύσμα λεμονιού, τον χυμό λεμονιού, το σκόρδο, το ταχίνι, το κύμινο, την πάπρικα, το αλάτι, το πιπέρι και τα πολτοποιείτε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
2. Αν είναι πολύ σφιχτό το μείγμα προσθέτετε λίγο νερό από τα βρασμένα ρεβίθια. Προσθέτετε επίσης αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε.
3. Πασπαλίζετε με θυμάρι, σουσάμι, μαυροκούκι και σερβίρετε.

Χούμους από αρακά

Υλικά

250 γρ. αρακά βρασμένο
150 γρ. βρασμένα ρεβίθια
Χυμό από 1 λεμόνι
4 κουταλιές ταχίνι
1 σκελίδα σκόρδο
Φύλλα φρέσκου βασιλικού

2 κουταλάκια κύμινο
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

1. Βράζετε τον αρακά σε αλατισμένο νερό σε ανοιχτή κατσαρόλα για 10 λεπτά.

2. Στραγγίξτε τον και ξεπλύντε τον με κρύο νερό (έτσι, θα διατηρήσει το ζωντανό πράσινο χρώμα του).

3. Στη συνέχεια βάζετε στο μπλέντερ τον αρακά, τα ρεβίθια, τον χυμό λεμονιού, το ταχίνι, το σκόρδο, τον βασιλικό, το κύμινο, το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο.

4. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα σερβίρετε.

Χούμους από ρεβίθια

Υλικά

500 γρ. ρεβίθια βρασμένα
1 σκελίδα σκόρδο
4 κουταλιές ταχίνι
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
Χυμό από 1 λεμόνι
1 κουταλάκι κύμινο
1 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

1. Βάζετε τα ρεβίθια στο μπλέντερ μαζί με όλα τα υλικά της συνταγής και τα πολτοποιείτε μέχρι να γίνει ένα βελούδινο μείγμα.
2. Σερβίρετε με έξτρα ελαιόλαδο, πάπρικα, λεμόνι και γαρνίρετε με φρέσκα φύλλα μαϊντανού, αλλά και με αραβικές πίτες ή κομμένες τορτίγιες, ελαφρώς σοταρισμένες στο τηγάνι.