Υπάρχει κάτι πολύ άνετο στο να κουλουριάζεσαι με ένα καλό βιβλίο το βράδυ. Και ενώ ο χαμηλός φωτισμός ενισχύει τη χαλαρωτική ατμόσφαιρα, μπορεί αυτό να βλάψει την όραση σας και τα μάτια σας;
«Τα μάτια μας είναι σχεδιασμένα να προσαρμόζονται σε διάφορα επίπεδα φωτισμού και θα προσαρμοστούν αυτόματα όταν προσπαθούμε να διαβάσουμε ένα βιβλίο σε χαμηλό ή αμυδρό φωτισμό», εξηγεί ο θεραπευτικός οπτομέτρης Λουίς Ρόχας.
Ακόμα κι αν η φωτεινότητα δεν είναι ιδανική, δεν θα βλάψει την όρασή σας.
Διαβάστε επίσης: Journaling: Γιατί δεν έγινε τυχαία το νούμερο 1 trend
Ωστόσο, η συνήθεια αυτή μπορεί να γίνει άβολη και τα προβλήματα να συσσωρευτούν με την πάροδο του χρόνου.
Τι συμβαίνει όταν διαβάζετε σε χαμηλό φωτισμό;
Πιθανότατα θα πρέπει να ζορίζετε τα μάτια σας για να διαβάσετε σε χαμηλό φωτισμό. Μετά από μερικές σελίδες, μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε ότι τα μάτια σας αισθάνονται κουρασμένα, η όρασή σας γίνεται θολή ή ότι αρχίζετε να έχετε πονοκέφαλο.
Τα μάτια σας μπορεί επίσης να αρχίσουν να αισθάνονται ξηρά ή ερεθισμένα.
«Τα μάτια μας πρέπει συνεχώς να ενυδατώνουν και να προστατεύουν την οφθαλμική επιφάνεια από την ξηρότητα καθώς και να μας βοηθούν να βλέπουμε καθαρά», λέει ο Δρ. Ρόχας. «Η παρατεταμένη ανάγνωση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, μπορεί να σας κάνει να ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας λιγότερο συχνά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα».
Το σκοτάδι προκαλεί τη διαστολή των κόρων των ματιών σας, κάνοντας τις λέξεις στη σελίδα να μοιάζουν παραμορφωμένες. Έτσι προκαλείτε κόπωση στα μάτια σας. Γι αυτό σκύβετε για να πλησιάσετε περισσότερο τη σελίδα, που οδηγεί σε άλλα προβλήματα.
Αυτά τα προβλήματα δεν θα κάνουν μακροπρόθεσμα ζημιά στα μάτια σας. Το διάβασμα σε χαμηλό φωτισμό δεν θα βλάψει άμεσα τα μάτια σας ή την όρασή σας. Μπορεί όμως να κάνει το διάβασμα λιγότερο ευχάριστο, επειδή ένας χώρος με χαμηλό φωτισμό μπορεί να οδηγήσει σε καταπόνηση των ματιών, ξηροφθαλμία, δυσκολία στην καθαρή όραση, ακόμη και πονοκεφάλους.