Υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος που ένα από τα αγαπημένα μου τηλεοπτικά ζευγάρια είναι η λίγο… περίεργη αλλά πάντα εύθυμη “Jessica Day” και ο παράξενος και συνήθως γκρινιάρης “Nick Miller” από την κωμική σειρά “New Girl”. Η πρωταγωνίστρια είναι μια νεαρή, αρκετά ασυνήθιστη αλλά πάντα αισιόδοξη κοπέλα ενώ ο Nick είναι περισσότερο ρεαλιστής, με τάσεις απαισιοδοξίας και ενίοτε κυνικός, πάντα όμως με καλή αίσθηση του χιούμορ. Όταν συνειδητοποίησαν ότι τα αισθήματά τους ήταν αμοιβαία, τότε ξεκίνησε και η σχέση τους μέσα στις αντιθέσεις και τις διαφορές.
Πόσο ρεαλιστική είναι όμως, μια τέτοια σχέση στην πραγματική ζωή; Μπορούν οι αισιόδοξοι και οι απαισιόδοξοι να συνδεθούν εκτός σεναρίου, χωρίς οι αντιθέσεις τους να μετατραπούν σε ομηρικούς καυγάδες;
Αισιόδοξοι και απαισιόδοξοι σε σχέση
Σύμφωνα με τη σύμβουλο ζευγαριών Λίντσεϊ Μούρεϊ, ένας αισιόδοξος και απαισιόδοξος άνθρωπος θα μπορούσαν να έχουν μια υγιή και λειτουργική σχέση.
Διαβάστε επίσης: Τοξική σχέση: Αναγνωρίζοντας τα σημάδια
Αυτό διότι και οι δύο μπορούν να προσφέρουν νέα, πολύτιμη και διαφορετική οπτική και να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον να λάβουν καλές και ισορροπημένες αποφάσεις. «Μπορούν να αναδείξουν τις καλύτερες πτυχές τους με έναν μοναδικό τρόπο» αναφέρει η Λίντσεϊ Μούρεϊ.
«Μερικές φορές οι αισιόδοξοι μπορεί να είναι υπερβολικά αισιόδοξοι και ίσως να μην παρατηρούν κενά στα πλάνα τους. Σε αυτό το σημείο, έρχεται ο απαισιόδοξος που μπορεί να τους επαναφέρει στην πραγματικότητα» εξηγεί η ίδια.
Στην αντίθετη περίπτωση, οι αισιόδοξοι μπορούν να καθησυχάσουν τους απαισιόδοξους ότι μια δύσκολη κατάσταση δεν ισοδυναμεί με το τέλος του κόσμου.
Πώς θα βρουν ισορροπία
Η δυναμική της σχέσης αισιόδοξου και απαισιόδοξου πρόκειται για μια λεπτή πράξη εξισορρόπησης. Το πρόβλημα, σύμφωνα με την Λίντσεϊ Μούρεϊ, μπορεί να προκύψει όταν ο ένας σύντροφος αμφισβητεί επίμονα τις ανησυχίες ή τις πηγές ευτυχίας του άλλου.
#Οι αισιόδοξοι πρέπει να αποφεύγουν την τοξική θετικότητα
Οι αισιόδοξοι προτιμούν να βλέπουν πάντα το καλό σε κακές καταστάσεις και προσπαθούν πάντα να δίνουν ένα πιο αισιόδοξο τόνο στα πράγματα.
Αν και αυτό είναι αξιέπαινο, το να πείτε στον σύντροφό σας να κοιτάξει τη θετική πλευρά μιας άθλιας κατάστασης μπορεί να τον κάνει να νιώσετε ότι δεν ακούτε αυτά που σας λέει και ότι δεν έχετε ενσυναίσθηση και επίγνωση των συναισθημάτων του.
Το να έχετε επίγνωση του τι ζητά ο σύντροφός σας σε μια στιγμή ανάγκης – συμβουλές ή απλά να τον ακούσετε – θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια λειτουργική και ανοιχτή επικοινωνία.
#Οι απαισιόδοξοι πρέπει να αποφύγουν την ηττοπάθεια
Οι απαισιόδοξοι τείνουν να μένουν στα αρνητικά «τι θα γινόταν αν» ενός μελλοντικού γεγονότος. Αυτή η αίσθηση του προαισθήματος μπορεί να ενοχλήσει κάποιον αισιόδοξο, ειδικά όταν είναι ενθουσιασμένος για ένα επερχόμενο γεγονός.
Έτσι, οι απαισιόδοξοι θα πρέπει να αντιστέκονται στις ηττοπαθείς τάσεις τους, στις ανησυχίες τους δηλαδή ότι τα πράγματα θα πάρουν τη χειρότερη τροπή.
Εκτός κι αν ο αισιόδοξος σύντροφός σας ζητήσει τη συμβουλή σας, σας ζητήσει συγκεκριμένα να τον βοηθήσετε να δει τυχόν μειονεκτήματα σε κάποια κατάσταση ή πρόταση, είναι καλύτερο να κρατήσετε τις επιφυλάξεις σας για τον εαυτό σας και να τον αφήσετε να ενθουσιαστεί.