Ακούμε πολλά και συχνά για τα αντιοξειδωτικά και για καλό λόγο. Πρόκειται για μόρια που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα, ενώσεις που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη, όταν τα επίπεδά τους αυξηθούν κι έχουν συνδεθεί με μια σειρά προβλημάτων, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.
Ενώ το σώμα διαθέτει τις δικές του αντιοξειδωτικές άμυνες για να διατηρεί υπό έλεγχο τα επίπεδα των ελεύθερων ριζών, πληθώρα αντιοξειδωτικών βρίσκουμε και σε διάφορες τροφές, ειδικά σε φρούτα και λαχανικά.
Διαβάστε επίσης: Υγεία: Το άγνωστο αντιοξειδωτικό που θα την «εκτινάξει»
Τώρα, σε νέα επιστημονική μελέτη από το Osaka Metropolitan University αναφέρεται ότι υπάρχουν αντιοξειδωτικά και στο κρέας, συμπεριλαμβανομένου του κοτόπουλου, του χοιρινού αλλά και του μοσχαρίσιου κρέατος.
Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο Antioxidants.
Υπάρχουν αντιοξειδωτικά και στο κρέας;
Τα διπεπτίδια ιμιδαζόλης (IDPs), τα οποία είναι άφθονα στο κρέας και τα ψάρια, είναι ουσίες που παράγονται στο σώμα διαφόρων ζώων, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, και έχουν αναφερθεί ότι είναι αποτελεσματικά στην ανακούφιση της κόπωσης και στην πρόληψη της άνοιας.
Ωστόσο, ο φυσιολογικός μηχανισμός πίσω από την δράση των διπεπτιδίων ιμιδαζόλης δεν είχε προσδιοριστεί προηγουμένως.
Η ομάδα των ερευνητών, με επικεφαλής τον καθηγητή Hideshi Ihara από το Graduate School of Science του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου της Οσάκα, ήταν η πρώτη που ανακάλυψε τα διπεπτίδια που περιέχουν 2-οξο-ιμιδαζόλη και διαπίστωσαν επίσης ότι πρόκειται για τα πιο κοινά στο σώμα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι έχουν αξιοσημείωτα υψηλή αντιοξειδωτική δράση.
Στη μελέτη τους, οι ερευνητές καθιέρωσαν μια μέθοδο εξαιρετικά ευαίσθητη για την ανίχνευση πέντε τύπων διπεπτιδίων ιμιδαζόλης με φασματομετρία μάζας, η οποία επιτρέπει την ποσοτική ανίχνευση ιχνών τους σε ζωντανούς οργανισμούς.
Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο, αποκάλυψαν για πρώτη φορά ότι το βοδινό, το χοιρινό, το κοτόπουλο και άλλα κρέατα περιέχουν αντιοξειδωτικά και όχι μόνο διπεπτίδια ιμιδαζόλης αλλά και μια ποικιλία διαφορετικών.