Ο τρόπος με τον οποίο περιγράφουμε πώς μας κάνει κάποιος να αισθανόμαστε – ότι κάνει την καρδιά μας να «φτερουγίζει» ή να χτυπάει δυνατά – είναι θεωρητικά ένα χαριτωμένο φαινόμενο. Αλλά όταν η αρρυθμία της καρδιάς εμφανίζετε χωρίς κάποιο προφανή λόγο, μπορεί να είναι μια ανησυχητική εμπειρία.
«Το αίσθημα παλμών είναι ένα είδος αρρυθμίας, είναι η αίσθηση ενός φτερουγίσματος, χτύπου, ακανόνιστου καρδιακού παλμού ή γρήγορου καρδιακού ρυθμού, αναφέρει ο Dr. Ashul Govil, πιστοποιημένος καρδιολόγος με έδρα το Σαν Φρανσίσκο.
Συχνότερα γίνονται αισθητές στο στήθος ή τον λαιμό και μερικές φορές μπορεί να συνδέονται με ζαλάδα, δυσφορία στο στήθος ή δύσπνοια». Η αρρυθμία είναι ένας από τους συνηθέστερους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι επισκέπτονται έναν καρδιολόγο, σύμφωνα με την Cleveland Clinic.
Διαβάστε επίσης: Καρδιακά: Γιατί ο κίνδυνος αυξάνεται τον χειμώνα;
«Μερικές φορές υπάρχουν σαφείς παράγοντες, όπως η καφεΐνη, το στρες ή το άγχος. Η τροποποίηση τους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτού του αισθήματος», εξηγεί ο Govil. Ίσως χρειαστεί να ψάξετε λίγο βαθύτερα, ξεκινώντας με αυτούς τους πιο ύπουλους υπόπτους:
1. Αφυδάτωση
Η αφυδάτωση προκαλεί μείωση της ποσότητας του αίματος που κυκλοφορεί στο σώμα σας. Οπότε η καρδιά σας πρέπει να καλύψει το κενό χτυπώντας ταχύτερα για να αντλήσει αίμα σε όλο το σώμα σας, οδηγώντας ενδεχομένως σε ταχυπαλμία κατά τη διαδικασία.
«Επιπλέον, η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει αρρυθμία διαταράσσοντας την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο σώμα», σημειώνει ο καρδιολόγος Dr. Kaustubh Dabhadkar. Συγκεκριμένα, τα χαμηλά επίπεδα καλίου ή μαγνησίου μπορεί να προκαλέσουν σκαμπανεβάσματα στους παλμούς της καρδιάς.
2. Έλλειψη ύπνου
«Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των ορμονών του στρες, όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη, οι οποίες μπορούν να διαταράξουν τον φυσιολογικό ρυθμό της καρδιάς και να την κάνουν να χτυπάει πιο γρήγορα ή ακανόνιστα», επισημαίνει ο Dabhadkar. «Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αλλαγές στην αρτηριακή πίεση», προσθέτει.
3. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας είναι χαμηλά
Η γλυκόζη είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τα κύτταρα του σώματος. «Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πέφτουν, το σώμα απελευθερώνει αδρεναλίνη σε μια προσπάθεια να τα ανεβάσει, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ταχύτερους και ισχυρότερους χτύπους της καρδιάςν», λέει ο Dabhadkar.
4. Ορμονικές μεταβολές
Οι ορμονικές διακυμάνσεις μπορεί να προκαλέσουν ταχυπαλμία – π.χ. κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της εμμηνόπαυσης.
Η αύξηση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης κατά τη διάρκεια του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει αύξηση του καρδιακού ρυθμού και της ροής του αίματος, οδηγώντας σε αίσθημα φτερούγισμα ή ταχυπαλμία στο στήθος, υπογραμμίζει ο Dabhadkar.
5. Χαμηλό σίδηρο
Η έλλειψη επαρκών ερυθρών αιμοσφαιρίων στο σώμα – σημαίνει ότι το αίμα δεν μπορεί να μεταφέρει τόσο πολύ οξυγόνο στα όργανα και τους ιστούς του σώματός σας. «Το σώμα στέλνει σήματα πίσω στον εγκέφαλο, ο οποίος με τη σειρά του λέει στην καρδιά να επιταχύνει για να παρέχει την απαραίτητη ροή αίματος», τονίζει ο Govil.