Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ματαίωσε σιωπηλά τη δεύτερη φάση της πολυσυζητημένης έρευνας για την προέλευση της Covid-19, αποκαλύπτει την Τρίτη το περιοδικό Nature, με αξιωματούχους του οργανισμού να δηλώνουν ότι η Κίνα δεν ήταν πρόθυμη να συνεργαστεί για επιτόπιες έρευνες.
«Δεν υπάρχει δεύτερη φάση» δήλωσε η Μαρία Βαν Κερκόβε, επιδημιολόγος του ΠΟΥ στη Γενεύη. «Το σχέδιο άλλαξε», είπε, και εξέφρασε την απογοήτευσή της για τα «ζητήματα πολιτικής» που εμποδίζουν την προσπάθεια.
Διαβάστε επίσης: Κορωνοϊός – Πώς συνδέεται με τον καρκίνο; Προβλήματα ακόμα και μετά από δεκαετίες
Δεδομένου ότι το Πεκίνο αρνείται να επιτρέψει επισκέψεις ανεξάρτητων ειδικών στην Γουχάν όπου καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα στα τέλη του 2019, ο ΠΟΥ αδυνατεί να προχωρήσει. «Τα χέρια τους είναι δεμένα» είπε η Άντζελα Ράσμουσεν, ιολόγος του Πανεπιστημίου του Σασκάτσουαν στον Καναδά.
Γιατί ο ΠΟΥ εγκαταλείπει την έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού
Τον Μάιο του 2020, λίγους μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, οι χώρες-μέλη του ΠΟΥ ζήτησαν διεθνή έρευνα για την προέλευση του κοροναϊού, έρευνα που θα βοηθούσε στην πρόληψη και την αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών.
Πεκίνο και Ουάσιγκτον βρίσκονταν ήδη σε σύγκρουση για την πηγή του κακού, με αξιωματούχους της τότε κυβέρνησης Τραμπ να κάνουν λόγο για ιό που διέρρευσε από το Εργαστήριο Ιολογίας της Γουχάν, και την κινεζική κυβέρνηση να επιμένει ότι ο ιός ήρθε από άλλη χώρα.
Στην πρώτη φάση της έρευνας, ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ ταξίδεψε στην Γουχάν τον Ιανουάριο του 2021 για να συλλέξει δεδομένα που θα επιβεβαίωναν ή θα διέψευδαν τη σύνδεση πανδημίας με την κεντρική ψαραγορά της πόλης. Τον Μάριο του 2021, οι ερευνητές δημοσίευσαν έκθεση με τέσσερα σενάρια, από τα οποία το πιθανότερο ήθελε τον ιό να προήλθε από νυχτερίδες και να πέρασε στον άνθρωπο μέσω άγνωστου ενδιάμεσου είδους.