Ίσως έχετε ακούσει ότι η καλή σας διάθεση μπορεί να μειωθεί σημαντικά τον χειμώνα. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στην εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD), που εμφανίζεται περίπου την ίδια περίοδο κάθε χρόνο. Ο χειμώνας όμως, εκτός από την ψυχολογία σας μπορεί να επηρεάσει και την υγεία σας, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα, όπως η υπέρταση, η καρδιακή προσβολή αλλά και το εγκεφαλικό επεισόδιο.
Σειρά ερευνών, συμπεριλαμβανομένης μιας μικρής φετινής επιστημονικής μελέτης με 34 υγιείς συμμετέχοντες, αναφέρουν ότι το στρες από το κρύο μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης ενός ατόμου, καθώς και να αυξήσει έναν αριθμό πρόσθετων κινδύνων για την υγεία της καρδιάς.
Διαβάστε επίσης: Κρύος καιρός: Τα απροσδόκητα οφέλη του για την υγεία μας
«Ο κρύος καιρός μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, επιδείνωσης της καρδιακής ανεπάρκειας ή αυξημένης αρτηριακής πίεσης», λέει η Δρ Bethany Doran, πιστοποιημένη καρδιολόγος.
Γιατί το κρύο αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακά;
«Η χαμηλή θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει έξτρα πίεση στο σώμα και ιδιαίτερα στην καρδιά» αναφέρει ο δρ John A. Osborne. Η απόκριση στο στρες είναι φυσιολογική.
Στην φετινή επιστημονική μελέτη, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η αύξηση της αρτηριακής πίεσης οφειλόταν κυρίως σε αλλαγή της συνολικής περιφερικής αντίστασης (δύναμη που χρησιμοποιείται για την κυκλοφορία του αίματος από το αγγειακό σύστημα του σώματος).
Οι ερευνητές πρότειναν ότι αυτή η αλλαγή οφείλεται κυρίως στη δερματική αγγειοσυστολή, η οποία μειώνει τη ροή του αίματος και τη θερμοκρασία του δέρματος, με την ψύξη του προσώπου.
«Σε απόκριση στην έκθεση στο κρύο, τα αιμοφόρα αγγεία σας συστέλλονται για να αποτρέψουν την απώλεια θερμότητας και αυτό προκαλεί πρόσθετο άγχος στην καρδιά», λέει η Δρ Χόλι Άντερσεν, καρδιολόγος.
Αν και η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και άλλων καρδιαγγειακών προβλημάτων, μια ξαφνική απότομη αύξηση μπορεί επίσης να επηρεάσει την καρδιά σας.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;
«Η αύξηση της αρτηριακής πίεσης βάζει επιπλέον στρες στην καρδιά και μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος και στηθάγχη ή πόνο στο στήθος λόγω ανεπαρκούς ροής αίματος στην καρδιά» αναφέρει ο δρ John A. Osborne. «Στις πιο ακραίες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να προκαλέσει ακόμη και καρδιακή προσβολή, ειδικά σε ασθενείς με φραγμένες αρτηρίες».
Τα άτομα με προϋπάρχουσες καρδιαγγειακές παθήσεις διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για αυξημένη αρτηριακή πίεση ή άλλα καρδιακά προβλήματα στο κρύο.
«Αυτοί οι κίνδυνοι εντείνονται σε άτομα που έχουν ήδη κάποιο βαθμό απόφραξης στις αρτηρίες που τροφοδοτούν την καρδιά», συμπληρώνει ο δρ John A. Osborne.
Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο
Το να έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση ή να διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους όλο τον χειμώνα. «Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να βγουν έξω, εφόσον ληφθούν οι κατάλληλες προφυλάξεις και προγραμματισμός», λέει ο δρ John A. Osborne.
Η Δρ Χόλι Άντερσεν προτείνει τα ακόλουθα για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων:
#Κάντε ζέσταμα
Πριν κάνετε βγείτε έξω για να κάνετε μια έντονη φυσική δραστηριότητα, όπως το φτυάρισμα χιονιού, κάντε μερικές ήπιες διατάσεις ή ελαφριά αερόβια δραστηριότητα που θα βοηθήσει τους μυς σας να ενεργοποιηθούν και το σώμα σας να προετοιμαστεί καλύτερα, ώστε να αποφύγετε την απότομη αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
#Ντυθείτε καλά
«Επιλέξτε πάνω από τα ρούχα σας να φορέσετε ένα αντιανεμικό και αδιάβροχο μπουφάν, που θα βοηθήσει στην διατήρηση της θερμότητας του σώματος» αναφέρει η δρ Χόλι Άντερσεν. Προτείνει επίσης να φοράτε ένα φουλάρι που να καλύπτει το στόμα και τη μύτη σας.
#Κάνε ένα διάλειμμα
Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα και είναι εντάξει αν δεν έχετε καταφέρει να καθαρίσετε την είσοδό σε μια ώρα. «Όταν κάνετε μια έντονη δραστηριότητα θα πρέπει να κάνετε συχνά διαλείμματα για να δώσετε στους μύες σας, ειδικά στον καρδιακό σας, την ευκαιρία να χαλαρώσουν», λέει η δρ Χόλι Άντερσεν.