Το ρολόι δείχνει δέκα και επιτέλους ξαπλώσατε στον καναπέ σας μετά από μια κουραστική ημέρα δουλειάς και υποχρεώσεων. Ενώ είστε εξαντλημένοι, δεν μπορείτε να χαλαρώσετε γιατί νιώθετε ότι κάτι ξεχνάτε. Ξαφνικά μια δυνατή ειδοποίηση του κινητού σας υπενθυμίζει αυτό που ξεχνάτε κι ένα «τσουνάμι« ενοχών σας πλημμυρίζει. Για άλλη μια φορά, ξεχάσατε να απαντήσετε και τώρα απαντάτε αργά, τουλάχιστον για να απολογηθείτε.
Ανεξάρτητα από την πρόθεσή σας, η καθυστερημένη απάντηση σε μηνύματα μπορεί να στείλει ένα ακούσιο αρνητικό μήνυμα στον παραλήπτη ότι η καθυστέρηση του χρόνου ήταν σκόπιμη, αναφέρει η σύμβουλος Theresa Libios.
Διαβάστε επίσης: Μήνυμα ή τηλεφώνημα: Τι είναι καλύτερο για την ψυχική υγεία;
Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να γεμίζουν αυτόν τον κενό χώρο επικοινωνίας με λόγους που πιστεύουν ότι δεν ανταποκρίνεστε. «Η αποστολή γραπτών μηνυμάτων θεωρείται ως μια γρήγορη απάντηση κι όταν διαμεσολαβεί μια μακρά σιωπή, τα αρνητικά σενάρια μπορεί να αυξηθούν εκθετικά» εξηγεί.
3 λόγοι που είναι «εντάξει» να απαντάτε καθυστερημένα σε μηνύματα
Ωστόσο, σε ποιες περιπτώσεις είναι εντάξει και δικαιολογημένο να απαντάτε πιο αργά σε μηνύματα; Οι ειδικοί μας αποκαλύπτουν:
Όταν ξεχνιέστε
Υποχρεώσεις, θελήματα, δουλειές και φορτωμένα προγράμματα μπορεί να «κλέψουν» και την τελευταία ρανίδα της ενέργειάς μας. Και μερικές φορές, μπορεί να έχετε γράψει μια ολοκληρωμένη και λεπτομερή απάντηση σε ένα μήνυμα μόνο και μόνο για να ξεχάσετε να απαντήσετε την «αποστολή».
Οι πιεστικές εργασίες έχουν την ικανότητα να τραβούν την προσοχή μας μακριά από κάτι άλλο και μπορούν να διακόψουν το συρμό των σκέψεών μας.
Μόλις η προσοχή μας «πάει» σε οτιδήποτε άλλο εκτός από το μήνυμα, είναι πολύ εύκολο μετά να το ξεχάσουμε εντελώς ή τουλάχιστον να το θυμηθούμε πολύ αργότερα.
Ωστόσο δεν θα πρέπει να πιέζετε τον εαυτό σας υπερβολικά. Εάν διαπιστώσετε ότι κάτι τέτοιο συνέβη, απαντήστε μόλις μπορέσετε εξηγώντας στον συνομιλητή σας τι συνέβη για να γλιτώσετε από τα αρνητικά σενάρια και τις παρεξηγήσεις.
Όταν η αποστολή μηνυμάτων θυμίζει… «αγγαρεία»
Ειδικά αν δουλεύετε για πολλές ώρες μπροστά από οθόνες, τότε γνωρίζετε τις επιπτώσεις και την άβολη αίσθηση που μπορεί να προκαλέσει η ψηφιακή εξουθένωση.
Σε αυτήν την περίπτωση λοιπόν, είναι λογικό να αισθάνεστε ότι η αποστολή μηνυμάτων μοιάζει σαν δεύτερη… δουλειά. Επίσης, σύμφωνα με την δρ Aimee Daramus, η αποστολή μηνυμάτων δεν έχει τις συναρπαστικές πτυχές μιας συνομιλίας πρόσωπο με πρόσωπο, αλλά απαιτεί το ίδιο επίπεδο προσοχής και συμμετοχής.
Η ψηφιακή επικοινωνία είναι φανταστική για να παραμένετε συνδεδεμένοι με κάποιους τρόπους αλλά καταλαμβάνει κοινωνική ενέργεια χωρίς να μας δίνει βασικά στοιχεία που απολαμβάνουμε, όπως μια ζεστή αγκαλιά ή τις κοινές εμπειρίες που μας δένουν με τους ανθρώπους στην ζωή μας.
Όταν η καθημερινότητα «τρέχει»
Μερικές φορές μπορεί να έχετε όλη την καλή διάθεση να απαντήσετε σε κάποιο μήνυμα και το κινητό σας να «ξεμείνει» από μπαταρία γιατί ξεχάσατε να το φορτίσετε το προηγούμενο βράδυ ή να είστε τόσο απορροφημένοι από την δουλειά σας και να μην μπορείτε να διακόψετε.
Όταν διάφορες περιστάσεις «τραβούν» όλη μας την προσοχή και την ενέργεια, είναι εντάξει να απαντάμε καθυστερημένα, μιας και υπάρχουν άλλες προτεραιότητες ή επείγοντα ζητήματα που πρέπει να καλύψουμε ή να φροντίσουμε.