Θλίψη και οδύνη προκαλούν οι εικόνες από τον φονικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία, όπου ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τις 16.000, με αρκετούς ανθρώπους να βρίσκονται ακόμα κάτω από τα συντρίμμια.
Οι εικόνες από τις ανασύρσεις παιδιών από τα χαλάσματα κάνουν τον γύρω του κόσμου. Οι διασώστες δίνουν μάχη για την ανεύρεση επιζώντων υπό συνεχείς μετασεισμούς.
Πόσο όμως μπορούν να αντέξουν οι επιζώντες κάτω από τα γκρεμισμένα κτίρια;
Διαβάστε επίσης: Κορωνοϊός: Αυξάνονται τα κρούσματα της «Κράκεν» – 106 θάνατοι, 127 διασωληνωμένοι
Σε ανάλυσή του το Associated Press δίνει την απάντηση, λέγοντας πως οι εγκλωβισμένοι μπορούν να επιβιώσουν έως και μια βδομάδα, αλλά αυτό εξαρτάται από τους τραυματισμούς τους, τον τρόπο εγκλωβισμού τους και τις καιρικές συνθήκες.
Οι περισσότερες διασώσεις γίνονται τις πρώτες 24 ώρες μετά από μια καταστροφή. Μετά από αυτό, οι πιθανότητες επιβίωσης μειώνονται καθώς περνάει κάθε μέρα, λένε οι ειδικοί. Πολλά θύματα τραυματίζονται σοβαρά ή θάβονται κάτω από περισσότερα συντρίμμια που δημιουργούνται από τους μετασεισμούς.
Οι καθοριστικοί
Η πρόσβαση σε νερό και αέρα είναι καθοριστικοί παράγοντες, μαζί με τον καιρό. Οι χειμερινές συνθήκες στη Συρία και την Τουρκία έχουν εμποδίσει τις προσπάθειες διάσωσης και οι θερμοκρασίες έχουν πέσει πολύ κάτω από το μηδέν.
«Συνήθως, είναι σπάνιο να βρεθούν επιζώντες μετά την πέμπτη έως την έβδομη ημέρα, και οι περισσότερες ομάδες έρευνας και διάσωσης θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να σταματήσουν μέχρι τότε», είπε ο Δρ Jarone Lee, ειδικός για την ιατρική σε έκτακτα περιστατικά και τις καταστροφές, στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.
«Αλλά, υπάρχουν πολλές ιστορίες ανθρώπων που επέζησαν μετά το ορόσημο των επτά ημερών. Δυστυχώς, αυτές είναι συνήθως σπάνιες και ασυνήθιστες περιπτώσεις», συμπλήρωσε.
Η ψυχική δύναμη
Για τους ανθρώπους που είναι βαριά τραυματισμένοι- μεταξύ άλλων όσοι έχουν υποστεί συντριπτικά τραύματα ή ακρωτηριασμούς- τα περιθώρια της επιβίωσης είναι ακόμη πιο στενά, επεσήμανε ο δρ. Τζορτζ Τσιάμπας, ειδικός επείγουσας ιατρικής στο Northwestern University.
«Αν δεν τους απεγκλωβίσεις μέσα σε μία ώρα, σε αυτή τη χρυσή ώρα, υπάρχουν πραγματικά πολύ λίγες πιθανότητες επιβίωσης». Για ανθρώπους που πάσχουν από άλλες ασθένειες, η υγεία των οποίων εξαρτάται από τη λήψη φαρμάκων, οι ελπίδες είναι επίσης λίγες, συμπλήρωσε.
Η ηλικία, η φυσική κατάσταση, αλλά και η ψυχολογική επίσης έχουν κρίσιμη σημασία. Οι άνθρωποι που είναι παγιδευμένοι δίπλα σε νεκρούς και δεν έχουν επαφή με άλλους επιζώντες ή διασώστες, μπορεί να χάσουν κάθε ελπίδα, σημείωσε ο δρ. Τσιάμπας. «Αν είσαι με κάποιον ζωντανό, βασίζεστε ο ένας στον άλλον για να συνεχίσετε να το παλεύετε», συμπλήρωσε.
Η ψυχική κατάσταση μπορεί επίσης να επηρεάσει την επιβίωση. Άνθρωποι παγιδευμένοι δίπλα σε πτώματα, που δεν έχουν καμία επαφή με άλλους επιζώντες ή διασώστες, μπορεί να χάσουν την ελπίδα τους, σημείωσε ο Τσιάμπας.
«Αν έχετε κάποιον που είναι ζωντανός, στηρίζεστε ο ένας τον άλλον για να συνεχίσετε να πολεμάτε», είπε.