Το σκέφτεστε κάθε φορά που ξανασυναντιέστε με τρόφιμα όπως το σκονισμένο βαζάκι μπαχαρικών στο πίσω μέρος του ντουλαπιού, τα αβγά που κάθονται εκτός ψυγείου εδώ και εβδομάδες, τα μακαρόνια που έληξαν τον περασμένο μήνα.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές είναι ότι οι ημερομηνίες λήξης των τροφίμων δεν είναι πραγματικά ημερομηνίες λήξης, γράφει στους New York Times o Τζέιμς Κένζι Λόπεζ-Ολτ, συγγραφέας του βραβευμένου βιβλίου The Food Lab: Better Home Cooking Through Science.
Διαβάστε επίσης: Τρόφιμα: Ποια να μην καταναλώνουμε πριν κοιμηθούμε;
Οι ημερομηνίες λήξης «αποτελούν απλώς την καλύτερη εκτίμηση του παρασκευαστή για το πότε το προϊόν δεν θα βρίσκεται πλέον στην καλύτερη δυνατή ποιότητα, ό,τι κι αν αυτό σημαίνει» λέει.
«Οι παραγωγοί τροφίμων τείνουν επίσης να είναι μάλλον συντηρητικοί με αυτές τις ημερομηνίες, γνωρίζοντας ότι δεν αποθηκεύουμε όλοι τα προϊόντα σε σκοτεινό μέρος ούτε κρατάμε την πόρτα του ψυγείου ανοιχτή όσο γίνεται λιγότερο».
Το άρθρο αναφέρεται στην αμερικανική αγορά, όπου η αναγραφή της ημερομηνίας λήξης είναι εθελοντική. Ωστόσο οι οδηγίες του Λόπεζ-Ολτ γενικά ισχύουν και για τις χώρες όπου το μέτρο είναι υποχρεωτικό.
Ισχύουν επίσης για τις ετικέτες «κατανάλωσης κατά προτίμηση έως», οι οποίες δεν αποτελούν εκτίμηση για το πότε το προϊόν γίνεται μη ασφαλές αλλά για το πότε ενδέχεται να αρχίσει να χάνει μέρος της ποιότητάς του.
Τα προϊόντα για τα οποία δεν χρειάζεται να ανησυχούμε σύμφωνα με τον συγγραφέα:
Το ξύδι, το μέλι, η βανίλια και άλλα εκχυλίσματα, η ζάχαρη, το αλάτι, τα σιρόπια και η μελάσα διαρκούν «πρακτικά για πάντα» με ελάχιστες ποιοτικές μεταβολές. Οι νιφάδες βρώμης διαρκούν τουλάχιστον έναν χρόνο.
Αλεύρι
Το άσπρο ρύζι επίσης κρατάει για χρόνια, ενώ το αναποφλοίωτο μόνο μερικούς μήνες.
Λίγους μήνες τείνουν επίσης να διαρκούν οι ξηροί καρποί.
Ο βασικός λόγος για αυτό είναι ότι οι μη κατεργασμένοι πόροι περιέχουν λίπη που ταγγίζουν.
Ψωμί
Όσπρια
Αν δεν είστε σίγουροι πόσο παλιά είναι τα όσπρια, αποφύγετε να τα χρησιμοποιήσετε σε συνταγές με όξινα συστατικά όπως οι τομάτες.
Το οξύ αυξάνει σημαντικά το χρόνο που θα χρειαστεί για να μαλακώσουν τα όσπρια.
Μπαχαρικά
Με τον καιρό τα μπαχαρικά ξεθυμαίνουν, δεν είναι όμως επικίνδυνα.
Κονσέρβες
Εφόσον το δοχείο δεν εμφανίζει αλλοιώσεις όπως σκουριά ή φούσκωμα, και το περιεχόμενο δεν δείχνει αλλοιωμένο και δεν μυρίζει άσχημα, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα κρέατα σε κονσέρβα θα παραμείνουν αναλλοίωτα για χρόνια.
Η καλύτερη ένδειξη για την ασφάλεια της κονσέρβας είναι το «κουμπί» στο κέντρο του καπακιού, το οποίο φουσκώνει όταν αναπτύσσονται μικροοργανισμοί που παράγουν αέρια.
Τα αναψυκτικά θα κρατήσουν το αέριό τους για χρόνια αν πρόκειται για κουτάκι, μέχρι ένα χρόνο σε γυάλινο μπουκάλι και μερικούς μήνες σε πλαστικό.
Έλαια
Όταν βρίσκονται σε ανοιχτά δοχεία η διάρκειά τους είναι μικρότερη, μπορεί όμως να παραταθεί αν κρατήσετε το δοχείο μακριά από τις εστίες της κουζίνας και άλλες πηγές θερμότητας.
Για να καταλάβετε αν το λάδι έχει χαλάσει, εμπιστευτείτε την όσφρησή σας. Το παλιό λάδι αποκτά μεταλλική οσμή ή μυρωδιά σαπουνιού. Το δε λάδι ελαιοκράμβης μπορεί να μυρίσει ψαρίλα.
Μπορείτε επίσης να τρίψετε μια σταγόνα λάδι ανάμεσα στα δάχτυλά σας. Το ταγγισμένο λάδι θα είναι κολλώδες αντί λείο.
Αρτύματα και σάλτσες
Σε αντίθεση με την ευρέως διαδεδομένη άποψη, η μαγιονέζα έχει μεγάλη διάρκεια ζωής.
Το ίδιο ισχύει για κάθε είδους σάλτσες.
Αβγά
Πιθανότατα όμως δεν θα σας τύχει ποτέ. Τα αβγά διαρκούν το λιγότερο δύο μήνες εκτός ψυγείου, τουλάχιστον στις σωστές συνθήκες αποθήκευσης.