Η συνομιλία με έναν φίλο μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια της ημέρας για να τα… πείτε, να κάνετε πλάκα ή να απλώς να του πείτε ότι τον σκεφτήκατε, μπορεί να αυξήσει την ευεξία και την ευημερία σας, μειώνοντας τα επίπεδα του άγχους μέχρι το τέλος της ίδιας ημέρας.
Αυτά είναι τα ευρήματα της νέα επιστημονικής μελέτης που συντάχθηκε από τον καθηγητή Επικοινωνιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Κάνσας και τον ειδικό σε θέματα φιλίας Τζέφρι Χολ. Το “Quality Conversation Can Increase Daily Well-Being” δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Communication Research.
«Αυτή η έρευνα ήταν μια προσπάθεια να οριστεί η ποιοτική επικοινωνία στο πλαίσιο των σχέσεων», δήλωσε ο Τζέφρι Χολ.
Διαβάστε επίσης: Το «κλειδί» της ευτυχίας: Φίλοι ή οικογένεια;
«Οι τύποι επικοινωνίας που επιλέξαμε να μελετήσουμε ήταν αυτοί που είχαμε διαπιστώσει σε προηγούμενη έρευνα ότι κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο συνδεδεμένοι» εξήγησε.
Ποια τύποι συνομιλίας μας κάνουν καλό;
Οι ερευνητές βρήκαν επτά διαφορετικούς τύπους συνομιλίας με τους φίλους μας, που αυξάνουν την ευεξία μας:
- Λέμε τα νέα μας.
- Συνειδητές συζητήσεις με νόημα.
- Αστειευόμαστε.
- Δείχνουμε την προσοχή μας.
- Ακούμε ενεργητικά.
- Δείχνουμε την εκτίμησή μας προς τον φίλο μας ή τις απόψεις του.
- Προσφέρουμε ειλικρινή κομπλιμέντα.
Περισσότεροι από 900 συμμετέχοντες στη μελέτη από πέντε πανεπιστημιουπόλεις – πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τα lockdown πανδημίας – είχαν έναν από τους επτά τύπους επικοινωνίας σε μία μόνο ημέρα και στη συνέχεια ανέφεραν το ίδιο βράδυ τα συναισθήματά τους και την ποιότητα της ημέρας τους.
Όπως αποδείχθηκε, είπε ο Χολ, δεν είχε σημασία ποια από αυτές τις ποιοτικές συνομιλίες είχε κάποιος. Η ίδια η πράξη της εσκεμμένης προσέγγισης ενός φίλου με έναν από αυτούς τους τρόπους ήταν αυτό που είχε την μεγαλύτερη σημασία.
Πολλά «μονοπάτια» προς τον στόχο της ευεξίας
«Ένα από τα βασικά μηνύματα αυτής της μελέτης είναι ότι υπάρχουν πολλά μονοπάτια προς τον ίδιο στόχο», δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
«Υπάρχουν πολλές καλές έρευνες που υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των αλληλεπιδράσεων που έχετε καθώς και η ποιότητα των αλληλεπιδράσεων συνδέονται με το μειωμένο αίσθημα μοναξιάς, την αυξημένη χαρά και το αίσθημα αίσθημα σύνδεσης», ανέφερε.
Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι μία φορά είναι αρκετή, αλλά όσο περισσότερες τόσο καλύτερα. Οι συμμετέχοντες που επέλεξαν να έχουν πιο ποιοτικές συνομιλίες είχαν καλύτερες μέρες.
«Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερο άκουγαν τους φίλους τους, όσο περισσότερο έδειχναν προσοχή, όσο περισσότερο αφιέρωναν χρόνο για να εκτιμήσουν τις απόψεις των άλλων, τόσο καλύτερο ένιωθαν στο τέλος της ημέρας» εξήγησε ο Χολ, παρακινώντας μας να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους.