Σίγουρα έχετε ακούσει τη φράση «no pain, no gain». Ωστόσο, ο πόνος μπορεί να είναι ο τρόπος του σώματός σας να σας πει ότι κάτι δεν πάει καλά. Είναι φυσιολογικό να νιώθετε πιασμένοι την επομένη μιας προπόνησης, αλλά αν πονάτε, κάτι δεν πάει καλά.
Πιάσιμο ή τραυματισμός;
Το πιάσιμο και ο πόνος δεν είναι συνώνυμα. Το ένα είναι το καλό είδος πόνου (μυϊκός πόνος), το άλλο υποδηλώνει βλάβη (πόνος). Το ένα είναι καλό είδος πόνου (μυϊκός) και το άλλο υποδηλώνει βλάβη (τραυματισμός).
Διαβάστε επίσης: Περπάτημα «12-3-30»: Το νέο trend για πιο εύκολη και αποδοτική γυμναστική
Μυϊκό πιάσιμο: Γενικός πόνος, διαρκεί 3 έως 4 ημέρες, πονάει όταν κινείστε, δεν πονάει όταν είστε ακίνητος, το νιώθετε βαρύ, σφιχτό και δύσκαμπτο.
Τραυματισμός: Σημειακός πόνος, διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα, πονάει όταν είστε ακίνητος και πονάει περισσότερο όταν κινείστε, το νιώθετε σαν τσούξιμο ή κάψιμο και ο πόνος έιναι αιχμηρός.
Πότε είναι καλός ο μυικός πόνος;
Είναι ένα σημάδι της μυϊκής ανάπτυξης των μυϊκών ινών που προσπαθείτε να αναπτύξετε. «Κάνετε ζημιά στις μυϊκές ίνες, ώστε το σώμα σας να μπορεί να τις επιδιορθώσει και να τις επιδιορθώσει και να τις κάνει ακόμα πιο δυνατές από ό,τι ήταν πριν», εξηγεί ο φυσικοθεραπευτής Grayson Wickham.
Οι μύες σας μπορεί να αισθάνονται σφιχτοί, δύσκαμπτοι, όταν αναβαίνεται σκάλες για παράδειγμα ή ευαίσθητοι στην αφή. «Είναι ένας γενικός πόνος που αυξάνεται όταν κινείτε ή τεντώνετε τον μυ», λέει. «Σίγουρα, είναι λίγο ενοχλητικό, αλλά δεν διαρκεί περισσότερο από 2 έως 4 ημέρες».
Ο πόνος που σας κάνει να αναφωνείτε «άουτς» δεν είναι καλό σημάδι
Ο πόνος που μπορεί να εντοπιστεί σε μια άρθρωση, ένα οστό ή έναν τένοντα μπορεί να είναι τραυματισμός και είναι σημάδι για να χαλαρώσετε. Ο πόνος συνήθως τσούζει, καίει και είναι οξύς. Μπορεί να διαρκεί περισσότερο από μερικές ημέρες.
Αν υπήρξε μια στιγμή στην τελευταία σας προπόνηση που μπορείτε να αναγνωρίσετε ως τραυματισμό, όπως μια πτώση ένα γύρισμα του αστραγάλου ή ένα τράβηγμα, οι πιθανότητες είναι ότι δεν πρόκειται απλώς για έναν μυικό πόνο.
«Αν αφήσετε έναν τραυματισμό χωρίς θεραπεία κινδυνέυετε να τον επιδεινώσετε», εξηγεί ο Dr. Alex Tauberg. Οπότε αν είστε εδώ και μια εβδομάδα στα «ωχ» και τα «άουτς», ίσως είναι ένδειξη ότι πρέπει να πάτε στο γιατρό.
Ακούω το σώμα μου σημαίνει ακούω το μυαλό μου
Όταν γυμνάζεστε το μυαλό σας πρέπει να είναι συντονισμένο, αλλιώς κινδυνεύετε να τραυματιστείτε. Είναι λογικό, ειδικά όταν πρόκειται για κουραστικές προπονήσεις όπως η έντονη γιόγκα, το CrossFit .
Πάρτε 2 λεπτά, κλείστε τα μάτια σας και συγκεντρωθείτε στην εισπνοή και την εκπνοή. Αυτό θα σας βοηθήσει να ηρεμήσετε το κεντρικό νευρικό σας σύστημα και να στρέψετε την προσοχή σας στο σώμα σας.
Εξασκηθείτε στο να ακούτε το σώμα σας
1. Ξεκινήστε και διατηρήστε μια πρακτική ενσυνειδητότητας
Ακόμη και 5 λεπτά σε οποιαδήποτε πρακτική ενσυνειδητότητας, όπως γιόγκα ή διαλογισμός.
2. Κρατήστε ημερολόγιο
Κρατήστε φυσικές σημειώσεις σε ένα ημερολόγιο για τα βασικά πράγματα που αισθάνεστε και σκέφτεστε λίγο πριν πάτε στο γυμναστήριο.
3. Χρησιμοποιήστε μια συσκευή παρακολούθησης
Συγκεκριμένα, μια συσκευή παρακολούθησης που μετράει τον καρδιακό ρυθμό ηρεμίας, τη μεταβλητότητα καρδιακού ρυθμού (HRV) και τις ώρες ύπνου. Αυτές οι μετρήσεις είναι μια άμεση αντανάκλαση του πόσο ανακάμψατε.
Όσο χαμηλότερος είναι ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας σας + όσο υψηλότερη είναι η HRV σας + όσες περισσότερες ώρες ύπνου καταγράφετε = τόσο καλύτερα ανακάμψετε για την επόμενη προπόνηση.
Σε μερικές εβδομάδες θα παρατηρήσετε ένα μοτίβο μεταξύ των δεδομένων και του πώς αισθάνεστε. Δεν χρησιμοποιείτε το tracker για να αποφύγετε να ακούσετε το σώμα σας. Χρησιμοποιείτε τη συσκευή για να σας βοηθήσει να αποκρυπτογραφήσετε τι σας λέει το σώμα σας.