Σύμφωνα με πληθώρα μελετών η Μεσογειακή Διατροφή αποτελεί ένα από τα πιο υγιεινά πρότυπα διατροφής παγκοσμίως.
Σχετίζεται με μείωση της θνησιμότητας, πρόληψη πολλών νοσημάτων και καλύτερη υγεία.
Διαβάστε επίσης: Πρωτεΐνη: Οι κορυφαίες τροφές που τονώνουν την διάθεση
Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα στοιχεία και επιστημονικά δεδομένα έρχονται να αναδείξουν μια νέα «παραλλαγή» της, την Πράσινη Μεσογειακή Δίαιτα, η οποία φαίνεται ότι έχει σημαντικά πλεονεκτήματα και να υπερτερεί έναντι της κλασικής Μεσογειακής Δίαιτας, όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
Οι διαφορές της με την κλασική Μεσογειακή
Φαίνεται ότι μερικές μικρές αλλά σημαντικές τροποποιήσεις μπορούν να κάνουν τη Μεσογειακή Δίαιτα ακόμα καλύτερη για την υγεία μας αλλά και για τον πλανήτη. Η νέα Πράσινη Μεσογειακή
Δίαιτα διαφοροποιείται στο γεγονός ότι περιλαμβάνει την αποφυγή κάθε είδους κρέατος. Πιο αναλυτικά οι διαφορές ανάμεσα σε πράσινη και παραδοσιακή μεσογειακή δίαιτα:
• Η πράσινη εκδοχή εξαλείφει εντελώς τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα.
• Η πράσινη δίνει έμφαση στις φυτικές πρωτεΐνες περισσότερο από την παραδοσιακή.
• Η πράσινη δίαιτα περιλαμβάνει την κατανάλωση πράσινου τσαγιού, καρυδιών, σπόρων πλούσιων σε πολυφαινόλες.
Στην ουσία η Πράσινη Μεσογειακή Δίαιτα περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες από φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, καθώς και υγιεινά λίπη από ξηρούς καρπούς, σπόρους και ελαιόλαδο. Μέτριες ποσότητες σε γαλακτοκομικά και ψάρι και ελάχιστες έως καθόλου ποσότητες σε κόκκινο κρέας και αβγά.
Σε μια πολύ πρόσφατη επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «BMC Medicine» φάνηκε ότι η Πράσινη Μεσογειακή Διατροφή:
* Μειώνει το σπλαχνικό λίπος κατά 14%, το οποίο είναι διπλάσιο από την κλασική έκδοση.
* Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων, κατάθλιψης και γνωστικής εξασθένησης.
* Σχετίζεται με χαμηλότερη χοληστερόλη και αρτηριακή πίεση.
* Είναι πιο προστατευτική έναντι της ατροφίας του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ηλικία από την κλασική έκδοση.
Τα παραπάνω οφέλη αποδόθηκαν εκτός των άλλων στην υψηλή πρόσληψη πολυφαινολών, οι οποίες:
* Προκαλούν υψηλότερη διάσπαση των λιπαρών οξέων.
* Προκαλούν υψηλότερη ενεργειακή δαπάνη που μπορεί τελικά να επηρεάσει την ποσότητα συσσώρευσης λίπους.
* Μπορεί να βοηθήσουν στην παρεμπόδιση της απορρόφησης λίπους μετά το φαγητό.
* Μπορεί να αυξήσουν την πρόσληψη γλυκόζης στους μυς, μείωση υπερινσουλιναιμίας.
* Μπορεί να σταματήσουν τον σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων στον λιπώδη ιστό.
Τρόφιμα πλούσια σε πολυφαινόλες είναι τα φρούτα (με υψηλότερα στη λίστα τα σμέουρα, τα μούρα, το κόκκινο σταφύλι), το κρεμμύδι, το κόκκινο λάχανο, το σπανάκι, το ελαιόλαδο, οι ελιές, ο καφές, το κακάο, μυρωδικά όπως η ρίγανη, ο βασιλικός και το κόλιαντρο, αφεψήματα όπως τσάι, φασκόμηλο , θυμάρι, μαντζουράνα και ξηροί καρποί όπως τα καρύδια.
Υπέρ του πλανήτη
Πέρα όμως από τα οφέλη για την υγεία φαίνεται ότι η Πράσινη Μεσογειακή Δίαιτα συμβάλλει και στην προστασία του πλανήτη.
Τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης αντιπροσωπεύουν περίπου το 57% των συνολικών παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με μια μελέτη του Σεπτεμβρίου 2021 στο περιοδικό «Nature», ενώ τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης αντιπροσωπεύουν περίπου το 29%.
Εάν κάθε άνθρωπος αποφάσιζε να περιορίσει το κρέας, η ποσότητα της γεωργικής γης που απαιτείται για να ταΐσει τον κόσμο θα μειωνόταν κατά περίπου 76%, σύμφωνα με μια μελέτη του Ιουνίου 2018 στο επιστημονικό περιοδικό «Science».
Η συμβολή του κρέατος στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι τεράστια σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα. Η εξάλειψη της πρόσληψης κρέατος – μοσχάρι, χοιρινό, αρνί – είναι μακράν ο πιο σημαντικός τρόπος μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα από τη διατροφή.
Μικρές αλλά σημαντικές τροποποιήσεις μπορούν να κάνουν τη Μεσογειακή Δίαιτα ακόμη καλύτερη για την υγεία μας αλλά και για τον πλανήτη