Εάν οι σφιχτοί γλουτοί και τα δυνατά πόδια, που επιτρέπουν την μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και την ευελιξία στην καθημερινότητά σας, είναι στην λίστα με τους wellness στόχους σας, τότε τα καθίσματα είναι η άσκηση που θέλετε να εντάξετε στις προπονήσεις σας.
Ποιους μυς δουλεύετε με τα καθίσματα
Δεν πρόκειται απλώς για μια θεμελιώδη κίνηση, που μας επιτρέπει να είμαστε πιο λειτουργικοί στην καθημερινή ζωή αλλά ενεργοποιεί ταυτόχρονα πολλούς μυς.
Διαβάστε επίσης: Γυμναστική: Πότε θα δείτε τα πρώτα αποτελέσματα;
Υπάρχουν τρεις κατηγορίες μυών που εμπλέκονται σε ένα κάθισμα. Περιλαμβάνουν τον μέγιστο γλουτιαίο, τους τετρακέφαλους μυς και ένα βαθύ μυ που βρίσκεται στην γάμπα σας.
Υπάρχουν επίσης βοηθητικοί μύες, που εμπλέκονται όταν κάνετε καθίσματα, όπως αυτοί των εσωτερικών μηρών, των μηριαίων, της πλάτης και των γαμπών αλλά και μυς που σας σταθεροποιούν κατά την εκτέλεση και σας βοηθούν να διατηρήσετε την σωστή τεχνική, όπως οι κοιλιακοί, οι προσαγωγοί και οι απαγωγοί.
Αν αναρωτιέστε για τα οφέλη τους, αυτά είναι πολλά. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Πιο δυνατοί γλουτοί
Τα καθίσματα πρόκειται για την πρώτη άσκηση που προτείνουν γυμναστές και personal trainers σε όσους θέλουν δυνατούς γλουτούς. Αυτή η δύναμη μπορεί να μεταφραστεί σε βελτιωμένη απόδοση σε αθλητικές δραστηριότητες που απαιτούν σπριντ και άλματα, καθώς και σε εκείνες που κάνετε στην καθημερινή ζωή.
Οι δυνατοί γλουτιαίοι μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν στο περπάτημα, το τρέξιμο και την πεζοπορία..
Αυξημένη λειτουργικότητα
Προσθέστε τα καθίσματα στις προπονήσεις σας για να αναπτύξετε λειτουργική δύναμη και κινητικότητα στα πόδια για να σηκώνεστε πιο εύκολα όταν κάθεστε. Γιατί έχει σημασία αυτό;
Μελέτες όπως αυτή, που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Preventive Cardiology, επισημαίνουν ότι η ικανότητά σας να κάθεστε και να σηκώνεστε από το πάτωμα μπορεί να προβλέψει τις πιθανότητές σας να ζήσετε πολύ.
Δυνατός εγκέφαλος
Η σωματική δραστηριότητα είναι καλή για τον εγκέφαλό σας και το κάτω μέρος του σώματός σας μπορεί να είναι μια καλή περιοχή για να εστιάσετε.
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Gerontology αναφέρει ότι η μεγαλύτερη δύναμη των ποδιών συσχετίστηκε με λιγότερα σημάδια γήρανσης του εγκεφάλου και υγιέστερη δομή του εγκεφάλου ανά λειτουργικές μελέτες MRI σε σύγκριση με το να έχετε λιγότερη δύναμη στα πόδια.
Πώς θα τα κάνε σωστά
Η σωστή τεχνική κατά την εκτέλεση της άσκησης μειώνει την πιθανότητα τραυματισμών. Για να κάνετε σωστά ένα κάθισμα, δοκιμάστε:
Σταθείτε με τα πόδια σας ανοιχτά στο πλάτος των ώμων, τα δάχτυλα των ποδιών προς τα εμπρός και τα γόνατα πάνω από το δεύτερο και το τρίτο δάχτυλό σας.
Χαμηλώστε την μέση σας προς το πάτωμα τεντώνοντας τους γοφούς και λυγίζοντας τα γόνατα, φροντίζοντας τα γόνατά σας να ακολουθούν το δεύτερο και το τρίτο δάχτυλο του ποδιού ενώ οι φτέρνες σας παραμένουν στο έδαφος.
Καθώς το κάνετε αυτό, αφήστε τους γλουτούς σας να κινούνται προς τα πίσω και προς τα κάτω, όπως θα κάνατε εάν καθόσασταν σε μια καρέκλα. Κρατήστε το στήθος σας ψηλά και το κεφάλι και το λαιμό σας σε ουδέτερη θέση.
Χαμηλώστε σε ένα βάθος που να σας επιτρέπει να διατηρείτε τη σωστή φόρμα. Σπρώξτε τα πόδια σας προς τα κάτω για να βοηθήσετε το σώμα σας να σηκωθεί από το πάτωμα, σφίγγοντας πόδια και γλουτούς.
Για περισσότερα, δείτε το βίντεο που ακολουθεί: