«Ποια είναι τα χόμπι σου;» – Πολλοί άνθρωποι μπορούν εύκολα να απαντήσουν σε αυτή την ερώτηση. Πλέξιμο με βελονάκι, αγγειοπλαστική, ψάρεμα, κηπουρική η λίστα είναι ατέλειωτη. Για κάποιους όμως από εμάς, δεν φαίνεται να έρχονται στο μυαλό μας αποδεκτές απαντήσεις.
«Πολλές φορές ταμπέλες όπως η λέξη χόμπι μπορεί να έχουν την τάση να μας προκαλούν άγχος», εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια Bari Schwarz. Μπορεί να πανικοβληθούμε ή να παγώσουμε όταν μας βάλουν να απαντήσουμε με σιγουριά τι μας ευχαριστεί: «Γιατί δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα;», «τα ενδιαφέροντά μου θεωρούνται χόμπι;», «μήπως τους υστερώ κατά κάποιο τρόπο;».
Δεν είναι αφύσικο να αισθάνεστε ότι δεν έχετε κανένα χόμπι – ή ότι τα προσωπικά σας ενδιαφέροντα δεν υπολογίζονται ως τέτοια. Στην εποχή του άγχους και της επαγγελματικής εξουθένωσης, η ιδέα του να έχετε καθόλου ελεύθερο χρόνο για να ασχοληθείτε με τα πάθη σας μπορεί να μοιάζει με μακρινή φαντασίωση.
Διαβάστε επίσης: Επαγγελματική εξουθένωση: 6 σημάδια ότι δουλεύετε περισσότερο από όσο πρέπει
Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα να αποφορτιστείτε από αυτή την ιδέα; Ή μήπως να επαναπροσδιορίσουμε τι σημαίνει η λέξη για εμάς σήμερα;
Τι είναι καν τα χόμπι;
Το χόμπι στον πυρήνα του είναι μια δραστηριότητα που κάποιος απολαμβάνει στον ελεύθερο χρόνο του. Αντί λοιπόν να νιώθουμε την πίεση να απαριθμήσουμε τα χόμπι, αν πιο απλά αναρωτιόμασταν: «Από τι αντλώ ευχαρίστηση ή τι απολαμβάνω να κάνω;». Οι άνθρωποι θα εκπλαγούν με το πόσο πιο εύκολο είναι να απαντήσουν.
Δεν χρειάζεται να είναι παραγωγικά ή να περιλαμβάνουν συγκεκριμένα σημεία αναφοράς βελτίωσης ή προόδου. Είναι σημαντικό να διευρύνουμε τον ορισμό του χόμπι σε «ό,τι μας δίνει νόημα και χαρά». Το να μάθουμε κάτι καινούργιο ή να γινόμαστε καλύτεροι σε μια δεξιότητα είναι απλώς ένα πρόσθετο μπόνους.
Η πίεση γύρω από τα χόμπι
Βιαζόμαστε να επιβαρύνουμε τους εαυτούς μας με «πρέπει». Στην πραγματικότητα θα έπρεπε να αναγνωρίσουμε όλα όσα ήδη κάνουμε. Ακριβώς όπως συγκρίνουμε τα ρούχα, το σώμα, το σπίτι και τις εμπειρίες μας ως γονείς με αυτά που βλέπουμε στο Instagram, τα πράγματα που κάνουμε για ευχαρίστηση έχουν επίσης γίνει τροφή για σύγκριση.
Μερικές φορές φιλοδοξούμε να αποδεχτούμε τα ίδια πράγματα με τους άλλους. Ακόμη και όταν δεν είμαστε απολύτως σίγουροι αν αυτό για το οποίο φιλοδοξούμε ταιριάζει πραγματικά σε εμάς. Όμως, το τι θεωρούν οι άλλοι ως χόμπι ή όχι δεν χρειάζεται να υπαγορεύει τι αποφασίζουμε να κάνουμε με τον πολύτιμο ελεύθερο χρόνο μας.
Πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε το αίσθημα πίεσης;
Αντιμετωπίστε τον εαυτό σας με λίγη ευγένεια. Σταματήστε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους. Συνειδητοποιήστε τα πράγματα τα οποία απολαμβάνετε. Το «χόμπι» κανενός δεν είναι καλύτερο από αυτό του άλλου. Το θέμα είναι τι σας κάνει να χαλαρώνετε και τι σας κάνει να πετυχαίνετε την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Αναρωτηθείτε ποιες δραστηριότητες ή ιδιότητες σας κάνουν να αισθάνεστε καλά και αφεθείτε σε αυτές. Και να θυμάστε, είναι απολύτως φυσιολογικό να μην είστε «καλοί» σε αυτές τις επιλογές. Η προσωπική ανάπτυξη συμβαίνει από την ενασχόληση με νέες δραστηριότητες.
«Με ενδιαφέρει λιγότερο το αν οι άνθρωποι έχουν ή όχι χόμπι, αλλά αν έχουν υγιείς περισπασμούς που τους βοηθούν να αποσυνδεθούν από το καθημερινό άγχος», τονίζει η Sue Varma, κλινική επίκουρη καθηγήτρια ψυχιατρικής. Μην ανησυχείτε ούτε αν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να δεσμευτείτε σε μια δραστηριότητα.
Αφήστε την εσωτερική σας πυξίδα και την αντανακλαστική σας διορατικότητα να σας καθοδηγήσουν. Και ποιος μας γνωρίζει καλύτερα από εμάς τους ίδιους; Τι σκέφτονται οι άλλοι για τις επιλογές μας θα πρέπει να είναι πάντα σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με αυτό που πιστεύουμε και γνωρίζουμε για τον εαυτό μας.