Ο εφιάλτης του κορωνοϊού, φαίνεται πως επιστρέφει, με επιστήμονες να παρομοιάζουν τη νόσο ως Λερναία Ύδρα, γιατί την ώρα που αντιμετωπίζεται μια παραλλαγή ο ιός εμφανίζει νέες, όπως ο Όρθρος και η Κράκεν.
Μετά την Kraken, έγινε γνωστό ότι έφτασε στην Ελλάδα το άκρως μεταδοτικό στέλεχος «Όρθρος» καθώς βρέθηκαν 93 δείγματα θετικά με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι το στέλεχος CH.1.1 βρίσκεται στην χώρα μας εδώ και τουλάχιστον δυόμιση μήνες και τρομάζει τους ειδικούς καθώς προσπερνά με πολύ μεγάλη ευκολία τα εξουδετερωτικά αντισώματα.
Διαβάστε επίσης: Κορωνοϊός: «Όρθρος» και Κράκεν ανατρέπουν τα δεδομένα
Σύμφωνα με τα ευρήματα προδημοσίευσης ερευνητών του Πανεπιστημίου του Οχάιο. αυτή, η νέα παραλλαγή είναι 16,7 φορές λιγότερο ευαίσθητη στα αντισώματα που προέρχονται από τα επικαιροποιημένα εμβόλια σε σχέση με την Όμικρον ΒΑ.5 (πολύ περισσότερο αναίσθητη από την Κράκεν) και 24,6 φορές λιγότερη ευαίσθητη στα αντισώματα του παραδοσιακού (μη επικαιροποιημένου) εμβολιασμού σε σχέση με την Όμικρον 5.
Πάνω από 25 νεκροί τη μέρα, αύξηση νοσηλειών στις ΜΕΘ
Κι όλα αυτά την ώρα που η χώρα μας, μετρά πάνω από 25 νεκρούς ημερησίως από τον κοροναϊό, ενώ αυξάνονται τα κρούσματα και οι νοσηλείες -κυρίως στις ΜΕΘ- και ειδικά ανάμεσα στους ηλικιωμένους.
Το καμπανάκι του κινδύνου σήμανε για τη χώρα μας την Παρασκευή (20/1/23) το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC). Το σύστημα καταγραφής για την νόσο COVID-19 του ECDC, απέδειξε πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ, στην οποία -κατά την τελευταία εβδομάδα καταγραφής, έως τις 15 Ιανουαρίου- εντοπίζεται αύξηση στις εισαγωγές σε ΜΕΘ και στους θανάτους από COVID-19 στα άτομα ηλικίας από 65 ετών και άνω.
Τη χειρότερη επίδοση ανάμεσα σε όλα τα κράτη της ΕΕ έχουμε και στις νέες μολύνσεις στις ίδιες ηλικίες.
Συγκεκριμένα, στη χώρα μας έχουμε σχεδόν τριπλάσιες νέες μολύνσεις COVID ηλικιωμένων, δηλαδή 942 ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 312 ηλικιωμένοι στις 100 χιλιάδες. Τη δεύτερη χειρότερη θέση (μετά την Κύπρο) καταλαμβάνουμε και στις νέες μολύνσεις σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Με ευρωπαϊκό μέσο όρο τα 161 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού, η Ελλάδα έχει 691 νέα κρούσματα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους.
Μάλιστα, όπως αναφέρει το iatropedia.gr, ατά την τελευταία εβδομάδα, παρουσιάστηκε αύξηση σε όλους τους κρίσιμους (σκληρούς) δείκτες του κοροναϊού:
- στις 1.748 (+116) οι εισαγωγές ασθενών σε απλές κλίνες
- στις 63 (+12) οι εισαγωγές σε ΜΕΘ
- στους 146 (+19) οι διασωληνωμένοι
- Στους 186 (+37) οι θάνατοι
Λερναία ‘Υδρα ο κοροναϊός – Γιατί τρομάζει ο Όρθρος
Ως εκ τούτου, δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που διατυπώνουν ανησυχία για την εξέλιξη του κοροναϊού στη χώρα.
Κι αυτό γιατί παράλληλα με την Κράκεν αναπτύσσεται η νέα παραλλαγή του Όρθρου, που εμφανίστηκε ξαφνικά με 93 περιστατικά από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι και σήμερα, στην Ελλάδα. Παραλλαγή που είναι περαιτέρω “αναίσθητη” στα εξουδετερωτικά αντισώματα. Κάτι που επισημαίνει σε ανάρτησή του στα social media, o Καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γιώργος Παππάς, ο οποίος παράλληλα, αναφέρεται σε τρεις μελέτες που δείχνουν ότι η λοίμωξη από τον κοροναϊό αυξάνει τον μεσοπρόθεσμο κίνδυνο θανάτου, σε βάθος ακόμη και 18 μηνών.
«Θα κολλάμε πολύ πολύ εύκολα»
Όπως αναφέρει ο Γιώργος Παππάς, στο δημοφιλές «Ημερολόγιο Κοροναϊού», που συντάσσει από την αρχή της πανδημίας, η παραλλαγή «Όρθρος» έπρεπε να δανειστεί το όνομά της όχι από τα Βόδια του Γηρυόνη (ήταν ο μυθικός δικέφαλος σκύλος που τα φύλαγε), αλλά από τη Λερναία Ύδρα.
«Πρέπει να μας απασχολεί πώς θα σταματήσει ο ιός να πετάει δύο νέες παραλλαγές κάθε φορά που νομίζουμε πως κόψαμε το κεφάλι μιας παραλλαγής και ξεμπερδέψαμε, και πώς θα καυτηριάσουμε την πηγή των παραλλαγών (την κυκλοφορία του ιού δηλαδή)», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Ο Όθρος δεν καταλαβαίνει πολλά από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που έχουμε αναπτύξει, με όποιον τρόπο (εμβολιασμό, νόσο, ή και τα δύο): Είναι ως παραλλαγή 16,7 φορές λιγότερο ευαίσθητη στα αντισώματα που προέρχονται από επικαιροποιημένο εμβολιασμό σε σχέση με την Όμικρον ΒΑ.5 (που κυριάρχησε στην Ελλάδα το δεύτερο μισό του 2022), πολύ περισσότερο αναίσθητη και από το Κράκεν.
Είναι 24,6 φορές λιγότερο ευαίσθητη σε αντισώματα παραδοσιακού, μη επικαιροποιημένου εμβολιασμού σε σχέση με την Όμικρον 5.
Είναι πλήρως ανθεκτική σε εξουδετέρωση από αντισώματα που επάγονται από λοίμωξη από Όμικρον 5 (σε ανεμβολίαστους). Κοινώς, θα κολλάμε πολύ πολύ εύκολα».
«Θα αυξηθούν οι θάνατοι»
Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, ο καθηγητής σημειώνει: «Κι επειδή θα (ξανα)κολλάμε πολύ εύκολα, θα συνεχίσουμε να μετράμε 25+ νεκρούς ημερησίως. Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αυξανόμενο αριθμό νοσηλευομένων σε ΜΕΘ (και την τελευταία εβδομάδα τα γραφήματα του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι έχουμε και νοσηλεία σε ΜΕΘ ατόμων κάτω των 19 ετών).
Θα συνεχίσουμε να ακούμε ειδικούς να καθησυχάζουν χωρίς να ενημερώνουν, να θεωρούν αναπόφευκτους τους 25+ νεκρούς της ημέρας (μπορεί να νιώθουν και ανακουφισμένοι με τους 60.000 νεκρούς που ανακοίνωσε η Κίνα μετά την αλλαγή πολιτικής…).
Παράλληλα προσθέτει πως υπάρχουν -όχι μία- αλλά τρεις δημοσιευμένες μελέτες, που αποδεικνύουν ότι η λοίμωξη από τον κοροναϊό αυξάνει τον μεσοπρόθεσμο κίνδυνο θανάτου στους άνω των 60 ετών, σε βάθος ακόμη και 18 μηνών:
«Τρεις είναι οι μελέτες πλέον που δείχνουν ότι η λοίμωξη από τον κορωνοϊό αυξάνει τον μεσοπρόθεσμο κίνδυνο θανάτου, σε βάθος ακόμη και 18 μηνών.
Υπήρχε η μελέτη της ομάδας του Al-Aly που συζητάμε από το καλοκαίρι.
Υπήρξε στην συνέχεια η μελέτη από την Εσθονία που έδειξε αυξημένες πιθανότητες θανάτου μετά από λοίμωξη από τον κορωνοϊό, ακόμη και σε βάθος ενός έτους για τους άνω των 60.
Και υπάρχει και η λίαν πρόσφατη μελέτη με στοιχεία από την Βρετανία, που δείχνει ότι ακόμη και μετά από ήπια νόσο από κορωνοϊό, η πιθανότητα θανάτου, σε βάθος 18 μηνών, ήταν 4,1 έως 4,8 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με άτομα (αντίστοιχου επιδημιολογικού προφίλ) που δε νόσησαν ή άτομα αντίστοιχου επιδημιολογικού προφίλ στην προ-πανδημική περίοδο. Σύνδεσμοι για τις μελέτες στα σχόλια.
Είναι σημαντικότατος παράγοντας μεσοπρόθεσμου κινδύνου ο κορωνοϊός, καιρός να το φωνάξει επίμονα η επιστημονική κοινότητα», σημειώνει ο καθηγητής.