Ίσως δυσκολευτείτε να βρείτε κοινά σημεία μεταξύ του παιδικού νανουρίσματος «Φεγγαράκι μου λαμπρό…» και της k-pop επιτυχίας «Dynamite» των BTS. Αποδεικνύεται όμως, ότι και τα δύο χρησιμοποιούνται συνήθως για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αποκοιμηθούν και να απολαύσουν έναν πιο ποιοτικό και ξεκούραστο ύπνο.
Εκπλαγήκατε; Το ίδιο συνέβη και στους ερευνητές, τα ευρήματα των οποίων δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE.
Διαβάστε επίσης: Γιατί παρά την κούραση που νιώθω δεν με πιάνει ο ύπνος;
Στην μελέτη τους, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από την εφαρμογή Spotify για να προσδιορίσουν τους τύπους μουσικής που ακούν οι άνθρωποι για να αποκοιμηθούν.
Ενώ τα δεδομένα ήταν ανώνυμα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το Spotify χρησιμοποιείται σε 92 χώρες και ότι άτομα όλων των ηλικιών χρησιμοποιούν υπηρεσίες ροής μουσικής, γεγονός που προσδίδει πιο σφαιρική ματιά αναφορικά με την μουσική ύπνου.
Ποια sleep playlist ήταν πιο δημοφιλής;
Για να εκτελέσουν την ανάλυσή τους, οι ερευνητές συγκέντρωσαν πρώτα μια λίστα με όλες τις λίστες αναπαραγωγής που περιείχαν οποιαδήποτε παραλλαγή της λέξης “sleep” (“ύπνος”) σε οποιαδήποτε γλώσσα και στη συνέχεια αφαίρεσαν αποτελέσματα που δεν ήταν μουσική (όπως podcast ή ήχοι φύσης), δεν προορίζονταν για ύπνο (όπως ονόματα συγκροτημάτων συμπεριλαμβανομένης της λέξης “sleep”), ή είχε λιγότερους από 100 ακόλουθους.
Αυτό τους άφησε με 986 λίστες αναπαραγωγής, συμπεριλαμβανομένων 130.150 μοναδικών κομματιών. Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέλυσαν στατιστικά αυτά τα κομμάτια, ομαδοποιώντας τα σε ομάδες με βάση τα χαρακτηριστικά τους, όπως ο ρυθμός, η ένταση και η ενέργεια.
Το μεγαλύτερο “είδος” ήταν γεμάτο με ήχους από το περιβάλλον ενώ άλλες μεγάλες κατηγορίες περιλάμβαναν σύγχρονα ραδιοφωνικά κομμάτια, συμπεριλαμβανομένων ποπ επιτυχιών και indie κομματιών.
Προηγούμενες αυτοαναφερόμενες μελέτες διαπίστωσαν ότι η κλασική και η ενόργανη μουσική ήταν από τα πιο χρησιμοποιούμενα είδη για τη μουσική ύπνου.
Καλύτερος ύπνος ακόμα και με ρυθμικά κομμάτια
«Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναγνωρίζει μοτίβα και πραγματικά απολαμβάνει να το κάνει σωστά», αναφέρουν οι ειδικοί. Σύμφωνα με αυτούς, τα τραγούδια που είναι πολύ χορευτικά ή ενεργητικά θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να βοηθήσουν κάποιον να κοιμηθεί κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες.
«Είναι πιθανό αυτά τα τραγούδια να είναι δομημένα, συμμετρικά και προβλέψιμα, χωρίς δυνατές μεταβάσεις ή ξαφνικές αλλαγές στο ρυθμό ή την ένταση», συμπληρώνουν.
Για να έχετε καλύτερες πιθανότητες να κοιμηθείτε ακούγοντας ρυθμικά τραγούδια, βοηθά επίσης να είστε εξοικειωμένοι με αυτά, δηλαδή να τα έχετε ακούσει στο παρελθόν και να τα γνωρίζετε.
«Η καινοτομία είναι επίσης αυτή που κρατά τον εγκέφαλο σε εγρήγορση. Η μουσική, είτε γρήγορη είτε αργή, πιθανότατα χρειάζεται να μην είναι καινούργια για να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε» εξηγούν οι ερευνητές.
Πώς θα αξιοποιήσετε την μουσική για να κοιμηθείτε
Οι ερευνητές προτείνουν τις ακόλουθες τρεις πρακτικές συμβουλές για να τα καταφέρετε:
- Μην φοράτε ακουστικά που θα πρέπει μετά από λίγο να αφαιρέσετε ή έχουν καλώδια που μπορεί να σας ενοχλήσουν.
- Χρησιμοποιήστε χρονοδιακόπτη ύπνου για αυτόματη απενεργοποίηση της μουσικής.
- Ακολουθήστε πρακτικές για καλή υγιεινή ύπνου, όπως η αποφυγή του χρόνου οθόνης πριν τον ύπνο και η κατάκλιση την ίδια ώρα κάθε βράδυ.