Το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να συμβεί εξίσου σε γυναίκες και άνδρες. Αλλωστε τα δύο φύλα «μοιράζονται» τους βασικούς παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν το ρίσκο εκδήλωσής του, όπως είναι το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η αυξημένη χοληστερόλη.

Παρ’ όλα αυτά, οι γυναίκες φαίνεται να είναι πιο επιρρεπείς για λόγους που δεν… αγγίζουν τους άνδρες. Ποιοι είναι αυτοί; Οι ορμονικές αλλαγές, η εγκυμοσύνη αλλά και η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών.

Διαβάστε επίσης: Εγκεφαλικό: Ποια γενιά κινδυνεύει περισσότερο; Millenials ή γενιά X;

Αυτή άλλωστε είναι και η αιτία που οι κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και της Αμερικανικής Ενωσης Εγκεφαλικού Επεισοδίου σχετικά με τα μέτρα πρόληψης διαφοροποιούνται ανάλογα με την ομάδα-στόχο.

«Είναι απαραίτητο να υπάρχουν οδηγίες ειδικά για τις γυναίκες» επισημαίνει από την πλευρά της και η νευρολόγος της φημισμένης κλινικής «Cleveland» Dolora Wisco, απαριθμώντας στο κείμενο που ακολουθεί τους παράγοντες κινδύνου που αφορούν αποκλειστικά και μόνο τις γυναίκες.

Εγκυμοσύνη

Ορισμένες επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακής νόσου. Πιο συγκεκριμένα, η υπέρταση κατά την εγκυμοσύνη, ο διαβήτης κύησης και η προεκλαμψία συνδέονται με την εκδήλωση εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι οι γυναίκες που έπαθαν προεκλαμψία έχουν διπλάσιο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο και τετραπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν υπέρταση με το πέρασμα των ετών.

Επιπρόσθετα, η δρ Wisco επικαλείται τα δεδομένα πρόσφατης μελέτης σύμφωνα με την οποία η «κόκκινη» χρονική ζώνη για εγκεφαλικό είναι η περίοδος πριν και αμέσως μετά τον τοκετό (δηλαδή περίπου μία ημέρα πριν έως δύο εβδομάδες μετά τον τοκετό). Γι’ αυτό και η ίδια συστήνει στις γυναίκες που διαγιγνώσκονται με τις συγκεκριμένες επιπλοκές κατά την κύηση να λαμβάνουν υπόψη τους, πάντα σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό τους, τις διαθέσιμες επιλογές πρόληψης, συμπεριλαμβανομένης της λήψης χαμηλής δόσης ασπιρίνης και άλλων συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Αντισυλληπτικά

Οι γυναίκες που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη, παχυσαρκία ή/και καπνίζουν είναι σημαντικό να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν από τη χρήση αντισυλληπτικών. Ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος για τη διαχείριση πιθανού κινδύνου είναι η διαχείριση των άλλων επιβαρυντικών παραγόντων – όπως π.χ. η διακοπή του καπνίσματος αλλά και η διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε υγιή επίπεδα. Αντίστοιχα, οι γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη είναι σημαντικό να διατηρούν το σάκχαρό τους σε φυσιολογικά επίπεδα.

Εμμηνόπαυση

Κατά την εμμηνόπαυση το σώμα παράγει λιγότερα οιστρογόνα, με αποτέλεσμα να προκαλούνται συμπτώματα όπως εξάψεις, προβλήματα στον ύπνο και ξηρότητα του κόλπου. Η ορμονική θεραπεία για την εμμηνόπαυση περιλαμβάνει τη λήψη οιστρογόνων ή προγεστερόνης για την ανακούφιση αυτών των συμπτωμάτων. Εντούτοις επιστημονικά  δεδομένα υποδηλώνουν ότι τα άτομα που λαμβάνουν αυτού του είδους ορμονοθεραπεία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θρόμβων αίματος και εγκεφαλικού. Είναι σημαντικό όμως να υπογραμμιστεί πως τα συμπεράσματα των ερευνών είναι αντικρουόμενα.

Υπό το πρίσμα αυτό, η δρ Wisco επιμένει πως η ενδεδειγμένη οδός είναι οι σχετικές αποφάσεις να λαμβάνονται με την καθοδήγηση ειδικού, ο οποίος θα συνεκτιμήσει τους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό, όπως είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καρδιακές παθήσεις και ο  διαβήτης.

Προειδοποιητικά σημάδια για εγκεφαλικό

Τα περισσότερα συμπτώματα που μαρτυρούν εκδήλωση εγκεφαλικού είναι τα ίδια για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φύλου. Αναλυτικότερα πρόκειται για τα εξής:

1 Ξαφνική ασσυμετρία (στράβωμα) στο πρόσωπο

2 Αδυναμία στο χέρι. Το άτομο δεν είναι σε θέση να σηκώσει το χέρι του ψηλότερα από το κεφάλι του και να το διατηρήσει σε αυτή τη θέση

3 Δυσκολία στην ομιλία. Το άτομο δεν μπορεί να μιλήσει ή οι λέξεις δεν ακούγονται καθαρά.

4 Ξαφνική δυσκολία στην όραση σε ένα ή και στα δύο μάτια

5 Ξαφνική δυσκολία στο περπάτημα, ζάλη, απώλεια ισορροπίας ή έλλειψη συντονισμού

6 Ξαφνικός σοβαρός πονοκέφαλος χωρίς γνωστή αιτία.

Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν πιο ήπια, πρώιμα σημάδια εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως κούραση, σύγχυση, γενική αδυναμία, ναυτία, εμετός.

Πάντως, και σύμφωνα με τη δρα Wisko, ίσως το πιο κρίσιμο «κεφάλαιο» για τη διατήρηση της καλής υγείας είναι να γνωρίζουν οι γυναίκες τους πιθανούς παράγοντες κινδύνου. Και τα καλά νέα είναι πως ορισμένοι από αυτούς μπορούν να ελεγχθούν. «Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Αλλαγές στον τρόπο ζωής, σε συνδυασμό ή μη με φαρμακευτική αγωγή, θα συμβάλουν σημαντικά στη μείωσή της. Αν πάλι λαμβάνετε αντισυλληπτικά χάπια και καπνίζετε, κόψτε το κάπνισμα…».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»