Ολοένα και περισσότερα στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που οι ειδικοί μας είχαν ήδη αποκαλύψει: Ο καθιστικός τρόπος ζωής κρύβει πολλούς κινδύνους για την υγεία, ακόμα κι εάν γυμνάζεστε τακτικά. Εάν λοιπόν, συνηθίζετε να κάθεστε για ώρες πόσο συχνά πρέπει να σηκώνεστε και για πόσο διάστημα;
Λίγες μελέτες έχουν συγκρίνει πολλαπλές επιλογές για να καταλήξουν στην απάντηση που ψάχνουμε. Ποια είναι η ελάχιστη δραστηριότητα που απαιτείται για να εξουδετερωθεί ο αντίκτυπος στην υγεία μιας ημέρας που περνάμε καθισμένοι;
Διαβάστε επίσης: Πόνος στη μέση: 3 ύπουλες συνήθειες που τον προκαλούν
Επιστημονική μελέτη από το Columbia University μας δίνει την απάντηση. Μόλις πέντε λεπτά περπάτημα κάθε μισή ώρα κατά τη διάρκεια μεγάλων περιόδων που περνάμε καθισμένοι, μπορεί να αντισταθμίσει μερικές από τις πιο επιβλαβείς συνέπειες.
Αν κάθεστε για τριάντα λεπτά, περπατήστε για 5′
Η μελέτη, με επικεφαλής τον δρ Keith Diaz, αναπληρωτή καθηγητή συμπεριφορικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Columbia, δημοσιεύτηκε στο Medicine & Science in Sports & Exercise, το περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθλητιατρικής.
Σε αντίθεση με άλλες μελέτες που δοκιμάζουν μία ή δύο επιλογές δραστηριότητας, η μελέτη της Diaz εξέτασε πέντε διαφορετικά «σνακ» άσκησης: ένα λεπτό περπάτημα μετά από κάθε 30 λεπτά καθίσματος, ένα λεπτό μετά από 60 λεπτά, πέντε λεπτά κάθε 30 λεπτά και πέντε λεπτά κάθε εξήντα.
Καθένας από τους ενήλικες που συμμετείχαν στη μελέτη ήρθε στο εργαστήριο, όπου οι συμμετέχοντες κάθισαν σε μια εργονομική καρέκλα για οκτώ ώρες και σηκώθηκαν για να δοκιμάσουν τα διαφορετικά “σνακ” άσκησης.
Οι ερευνητές παρακολουθούσαν κάθε συμμετέχοντα για να διασφαλίσουν ότι δεν έκαναν υπερβολική ή ελάχιστη δραστηριότητα και μετρούσαν περιοδικά την αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο του αίματος των συμμετεχόντων (βασικοί δείκτες της καρδιαγγειακής υγείας).
Ποια τα οφέλη από τα “σνακ” άσκησης
Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να εργαστούν σε φορητό υπολογιστή, να διαβάσουν και να χρησιμοποιήσουν τα τηλέφωνά τους κατά τη διάρκεια των συνεδριών και τους παρείχαν τυποποιημένα γεύματα.
Η βέλτιστη κίνηση, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ήταν πέντε λεπτά περπάτημα κάθε 30 λεπτά που ήταν καθισμένοι.
Αυτή ήταν η μόνη ποσότητα που μείωσε σημαντικά τόσο το σάκχαρο όσο και την αρτηριακή πίεση.
Επιπλέον, αυτό το πρόγραμμα βάδισης είχε δραματική επίδραση στον τρόπο με τον οποίο οι συμμετέχοντες ανταποκρίθηκαν στα μεγάλα γεύματα, μειώνοντας τις απότομες αυξήσεις και μειώσεις του σακχάρου στο αίμα κατά 58% σε σύγκριση με το να κάθονται όλη μέρα.
Το να κάνετε ένα διάλειμμα για να περπατήσετε κάθε 30 λεπτά για ένα λεπτό παρείχε επίσης μέτρια οφέλη για τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ το περπάτημα κάθε 60 λεπτά (είτε για ένα λεπτό είτε για πέντε λεπτά) δεν είχε κανένα όφελος.
Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης περιοδικά τα επίπεδα διάθεσης, κόπωσης και γνωστικής απόδοσης των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια του τεστ. Όλα τα σχήματα βάδισης, εκτός από το περπάτημα ενός λεπτού κάθε ώρα, οδήγησαν σε σημαντικές μειώσεις της κόπωσης και σημαντικές βελτιώσεις στη διάθεση.