Όταν σκεφτόμαστε τους παράγοντες που συμβάλλουν στην απόδοση στη δουλειά, σπάνια δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στο φαγητό. Για όσους παλεύουν να προλάβουν τις προθεσμίες και να απαντήσουν στην ώρα τους αμέτρητα email, το φαγητό είναι απλώς ένα καύσιμο.
Αλλά όπως αποδεικνύεται, αυτή η αναλογία είναι παραπλανητική. Οι τροφές που τρώμε μας επηρεάζουν περισσότερο απ’ ό,τι συνειδητοποιούμε. Με τα καύσιμα, μπορείτε να περιμένετε αξιόπιστα την ίδια απόδοση από το αυτοκίνητό σας, ανεξάρτητα από τη μάρκα.
Διαβάστε επίσης: Αίσθηση πείνας: Γιατί μας προκαλεί νεύρα και πώς να τα ξεπεράσουμε;
Αν κάποια σας πρόσφερε τη δυνατότητα να αποφεύγεται την κίνηση στο δρόμο, δεν θα προσέχατε περισσότερο που βάζετε βενζίνη; Αντίστοιχα, το φαγητό έχει άμεσο αντίκτυπο στη γνωστική μας απόδοση. Γι’ αυτό και μια κακή απόφαση στο μεσημεριανό γεύμα μπορεί να εκτροχιάσει μια ολόκληρη εργάσιμη μέρα.
«Νυστικό αρκούδι δε χορεύει», αλλά τι να φάει στη δουλειά;
Σχεδόν όλα όσα τρώμε μετατρέπονται από το σώμα μας σε γλυκόζη. Η γλυκόζη παρέχει την ενέργεια που χρειάζεται ο εγκέφαλός μας για να παραμείνει σε εγρήγορση. Όταν μας τελειώνει η γλυκόζη, δυσκολευόμαστε να μείνουμε συγκεντρωμένοι. Ως αποτέλεσμα, η προσοχή μας αποσπάται.
Το κομμάτι που σπάνια λαμβάνουμε υπόψη μας είναι ότι δεν επεξεργάζονται όλες οι τροφές με τον ίδιο ρυθμό. Ορισμένες τροφές, όπως τα ζυμαρικά, το ψωμί και τα δημητριακά απελευθερώνουν τη γλυκόζη τους γρήγορα. Αυτό μας οδηγεί σε μια έκρηξη ενέργειας που ακολουθείται από μια πτώση.
Άλλες, όπως τα γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, παρέχουν πιο σταθερή ενέργεια. Όμως, απαιτούν από το πεπτικό μας σύστημα να εργαστεί πιο σκληρά, μειώνοντας τα επίπεδα οξυγόνου στον εγκέφαλο και κάνοντάς μας να νιώθουμε υπνηλία.
Συνήθως βρισκόμαστε στο χαμηλότερο σημείο τόσο σε ενέργεια όσο και σε αυτοέλεγχο όταν αποφασίζουμε τι να φάμε. Οι ανθυγιεινές επιλογές είναι πιο δελεαστικές όταν είμαστε πνευματικά εξαντλημένοι. Γνωρίζουμε ότι οι τηγανητές πατάτες μπορεί και να μην μας κάνουν τόσο καλό. Το γεγονός αυτό βέβαια δεν τις κάνει λιγότερο νόστιμες.
Οι ανθυγιεινές επιλογές τείνουν επίσης να είναι φθηνότερες και ταχύτερες από τις υγιεινές εναλλακτικές, στη μέση μιας πολυάσχολης εργάσιμης ημέρας. Και εδώ είναι που οι αποφάσεις μας για το μεσημεριανό γεύμα μας οδηγούν σε λάθος δρόμο. Γλιτώνουμε 10 λεπτά τώρα και το πληρώνουμε με ασθενέστερη απόδοση την υπόλοιπη ημέρα.
Σχέδιο δράσης
Αν θέλετε σοβαρά να επιτύχετε κορυφαίες επιδόσεις στο χώρο εργασίας, η λήψη έξυπνων αποφάσεων σχετικά με το φαγητό είναι απαραίτητη. Ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές που βασίζονται σε έρευνες και αξίζει να δοκιμάσετε:
- Πάρτε τις αποφάσεις σας για το φαγητό πριν πεινάσετε. Αν πρόκειτε να παραγγείλετε φαγητό, επιλέξτε εκ των προτέρων από που. Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα πρωινό σνακ για να καθυστερήσετε το αίσθημα της πείνας.
- Μην αφήνετε τη γλυκόζη σας να φτάσει στο κατώτατο σημείο στο μεσημεριανό γεύμα. Θα έχετε καλύτερες επιδόσεις αν τρώτε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα είναι κακές για την παραγωγικότητα και για τον εγκέφαλο. Τα μικρότερα, συχνότερα γεύματα διατηρούν τη γλυκόζη σας σε πιο σταθερό επίπεδο από το να βασίζεστε σε μια μεσημεριανή γιορτή.
- Κάντε την πρόσβαση στα υγιεινά σνακ ευκολότερη από ότι στα ανθυγιεινά. Το κόλπο για να τρώτε σωστά δεν είναι να μάθετε να αντιστέκεστε στον πειρασμό. Είναι το να κάνετε την υγιεινή διατροφή την πιο εύκολη δυνατή επιλογή. Τοποθετήστε ένα δοχείο με αμύγδαλα ή μπάρες πρωτεΐνης δίπλα στον υπολογιστή σας.
- Φάτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Περιέχουν ζωτικά θρεπτικά συστατικά που προωθούν την παραγωγή ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που παίζει βασικό ρόλο στην εμπειρία της περιέργειας, των κινήτρων και της δέσμευσης. Παρέχουν επίσης αντιοξειδωτικά που ελαχιστοποιούν τις σωματικές φλεγμονές, βελτιώνουν τη μνήμη και ενισχύουν τη διάθεση.