Είστε άρρωστοι και παρατηρείτε ότι το κρυολόγημά σας «διαφοροποιείται» ανάλογα με την ώρα της ημέρας; Το πιο πιθανό είναι να ξυπνάτε με έντονα συμπτώματα, τα οποία στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της ημέρας «καταλαγιάζουν» για να χειροτερέψουν τελικά όταν πάτε για ύπνο.
Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό;
Διαβάστε επίσης: Γιατί παρά την κούραση που νιώθω δεν με πιάνει ο ύπνος;
Γιατί νιώθετε χειρότερα τη νύχτα όταν είστε άρρωστοι
Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων όταν είμαστε άρρωστοι συνδέεται με τον κιρκάδιο ρυθμό μας.
Ο κιρκάρδιος ρυθμός ή αλλιώς το βιολογικό μας ρολόι, αναφέρεται στον 24ωρο κύκλο που ρυθμίζει τις σωματικές μας λειτουργίες από το ξύπνημα μέχρι τον ύπνο μας.
Ο κιρκάδιος ρυθμός είναι πολύ σημαντικός για τις καθημερινές κυτταρικές διεργασίες και τη ρύθμιση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος που ενεργοποιείται όταν είμαστε άρρωστοι και μπορεί να επηρεαστεί από την ποσότητα του ύπνου μας κάθε μέρα.
Κατά την ανάπαυση, το «ρολόι» αυτό «χτυπά» ώστε να ενεργοποιήσει το σώμα να αξιοποιήσει το χρόνο διακοπής για… γενική αποκατάσταση! Το ανοσοποιητικό μας σύστημα λειτουργεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη νύχτα κι αυτό είναι ένα από τα στοιχεία που καθιστούν τον ύπνο «βάλσαμο» για την υγεία.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας λοιπόν, ο οργανισμός μας ξεκινά την εξουδετέρωση τυχόν «εχθρών».
Το σώμα μας «πλημμυρίζει» με λευκά αιμοσφαίρια για μια συντονισμένη ανοσοαπόκριση ενάντια σε μια ασθένεια. Οι ουσίες που τα κύτταρά μας απελευθερώνουν, προκαλούν φλεγμονή, δραστηριότητα που βοηθά στην καταπολέμηση των μικροοργανισμών που μας ταλαιπωρούν. Αυτή η φλεγμονώδης αντίδραση προκαλεί πολλά από τα συμπτώματά μας ή συμβάλλει σε αυτά, π.χ. στον πυρετό, τη συμφόρηση, τον πονόλαιμο.
Με τον τρόπο αυτό, το ανοσοποιητικό μας σύστημα προσπαθεί να καταπολεμήσει τη λοίμωξη.
Επομένως, όταν χαλαρώνουμε για το βραδινό ύπνο, μέσα στον οργανισμό μας συμβαίνει κυριολεκτικά μια «μάχη» για την ανάκαμψη της μόλυνσης. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στρατολογούν άλλα ανοσοκύτταρα ώστε να εξολοθρεύσουν τα προσβεβλημένα από ιούς κύτταρα μέχρι να γίνουμε ξανά καλά.
Στη νυχτερινή αυτή «μάχη», παρά την όλη δυσφορία, φροντίστε να κοιμάστε όσο το δυνατόν περισσότερο για να επιτρέπετε στον οργανισμό σας να κάνει αυτή τη σημαντική διαδικασία ανάρρωσης.
*Μην ξεχνάτε…
Μπορεί προσωρινά να νιώθετε πολύ άσχημα, μα το σώμα σας γνωρίζει καλύτερα και ό,τι κάνει, το κάνει πραγματικά για καλό.