Σε μια εξέλιξη που εν μέρει καθησυχάζει τις ανησυχίες για εμφάνιση νέων στελεχών του κορωνοϊού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, καμία νέα παραλλαγή δεν έχει ξεπηδήσει από την εκρηκτική επιδημία στην Κίνα.
Ο ΠΟΥ παρουσίασε δεδομένα που παραχώρησε το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τα οποία αφορούν τις γενετικές αλληλουχίες περισσότερων από 2.000 δειγμάτων, αναφέρει το Reuters.
Τα δεδομένα αυτά θεωρούνται ελλιπή, βρίσκονται ωστόσο σε συμφωνία με τα αποτελέσματα γενετικών εξετάσεων σε ταξιδιώτες από Κίνα, καθώς και με τα γενετικά δεδομένα που αναρτώνται στην διεθνή βάση δεδομένων GISAID.
Διαβάστε επίσης: Κορωνοϊός: «Σαρώνει» την Κίνα – Σοκ από τους χιλιάδες νεκρούς
Η ανακοίνωση του ΠΟΥ έρχεται μία μέρα μετά τη συνάντηση με κινέζους ειδικούς που κλήθηκαν να δώσουν περισσότερα στοιχεία για τη γονιδιωματική επιτήρηση του ιού, καθώς ανεξάρτητοι ειδικοί αλλά και ο ίδιος ο ΠΟΥ είχαν εκφράσει αμφιβολίες για την αξιοπιστία των πληροφοριών που προσφέρει η Κίνα.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα που αναφέρει η Κίνα υποτιμούν προς τα κάτω της νοσηλείες και «ειδικά τους θανάτους» επανέλαβε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη ο διευθυντής εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ Μάικ Ράιαν.
«Ακόμα δεν έχουμε πλήρη δεδομένα» είπε.
Τα στελέχη BA.5.2 και BF.7 πίσω από την έξαρση
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΟΥ, τα στελέχη που επικρατούν στην Κίνα είναι τα BA.5.2 και BF.7, και τα δύο γνωστές υποπαραλλαγές του στελέχους Όμικρον BA.5 που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα.
Και οι δύο υποπαραλλαγές έχουν ήδη ανιχνευτεί στην Ευρώπη, δεν εμφανίζονται όμως στις εκθέσεις του ΕΟΔΥ για την Ελλάδα, οι οποίες καταμετρούν την επικρατούσα υποπαραλλαγή BA.5 συνολικά και όχι όλα τα επιμέρους στελέχη της.
Τα κρούσματα Covid-19 άρχισαν να αυξάνονται στην Κίνα τον Νοέμβριο, όμως η επιδημία πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις μετά τη άρση της σκληρής πολιτικής «μηδενικής Covid» τον Δεκέμβριο.
Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί τώρα για ενδεχόμενο εισαγωγής νέων στελεχών, ενόψει της άρσης των ταξιδιωτικών περιορισμών στην Κίνα στις 7 Ιανουαρίου.
Η άρση των περιορισμών αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των επιβατών από Κίνα, οι οποίοι δεν θα απαιτείται να μπαίνουν σε καραντίνα μετά την επιστροφή τους στη χώρα.
Οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τάχθηκαν την Τετάρτη υπέρ των υποχρεωτικών τεστ Covid στους επιβάτες από Κίνα, μέτρο που ήδη εφαρμόζουν η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, ωστόσο η εφαρμογή του μέτρου δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα επίσημα.