Οι ημέρες των γιορτών είναι αρκετά ενδιαφέρουσες και για πολλούς λόγους. Σίγουρα, πρόκειται για λαμπρή εποχή του χρόνου, αλλά είναι επίσης περίοδος που μπορεί να βρεθούμε κοντά σε εκείνο το άτομο που μπορεί να κάνει ακόμα και τις καλύτερες συναντήσεις με τους αγαπημένους μας, ιδιαίτερα άβολες λόγω του food shaming, των αισθημάτων δηλαδή ντροπής που προκαλούν σε άλλα άτομα αναφορικά με το φαγητό.

Ακόμα και αν αυτό το άτομο έχει καλές προθέσεις, το food shaming, που περιλαμβάνει αρνητικά σχόλια για επιλογές τροφίμων που προκαλούν ντροπή και ενοχή, κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Γιατί δεν πρέπει να κάνουμε food shaming

Το food shaming κατά τη διάρκεια των γιορτών μπορεί να ωθήσει κάποιον να μπει στο τοξικό κύκλο περιορισμού-υπερφαγίας, καθώς το άτομο που αισθάνεται τύψεις ή ντροπή για το φαγητό που επιλέγει να καταναλώσει, είναι πολύ πιθανό να αποφύγει εξολοκλήρου το φαγητό.

Προκαλεί επίσης ντροπή και αρνητικότητα και μπορεί να κάνει ένα άτομο να αισθάνεται ότι βρίσκεται μόνο σε άμυνα.

Όλα αυτά δεν επηρεάζουν μόνο τους ενήλικες. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το food shaming είναι εξίσου επιβλαβές και για τα παιδιά, καθώς από μικρή ακόμη ηλικία ακούγοντας τοξικά σχόλια, μπορεί αρχίσουν να βλέπουν το φαγητό ως «καλό» ή «κακό» με βάση το πώς οι ενήλικες γύρω τους μιλούν για αυτά.

Πώς να αντιδράσουμε αν μας κάνουν food shaming

Οι παρατηρήσεις αναφορικά με το φαγητό και το food shaming μπορεί να ποικίλλουν, αλλά γενικά πρόκειται για σχόλια που σας κάνουν να αισθάνεστε άβολα. Οι συμβουλές των ειδικών για να τα αντιμετωπίσουμε, δίχως να ενδώσουμε σε τύψεις ή ντροπή, περιλαμβάνουν:

Όταν κάποιος σας λέει να μην τρώτε μια συγκεκριμένη ποσότητα φαγητού

Το τελευταίο πράγμα που θέλει κάποιος είναι να ακούσει πόσο πρέπει (ή δεν πρέπει) να φάει. Σε σενάρια όπως αυτό, οι ειδικοί προτείνουν να υπενθυμίζετε στους ανθρώπους ότι μπορείτε να καθορίσετε πόση ποσότητα φαγητού χρειάζεστε για να νιώσετε ικανοποιημένοι. Μπορείτε να του δηλώσετε ότι θα ακούσετε το σώμα και ότι αυτό σίγουρα θα σας ενημερώσει για τις ανάγκες του.

Εάν περιμένετε ήδη παρατηρήσεις όπως αυτή από ένα συγκεκριμένο άτομο, μπορείτε να του μιλήσετε πριν φτάσετε στο τραπέζι. Αντί να περιμένετε να αναλυθεί ως θέμα συζήτησης, να είστε προνοητικοί και να τους ενημερώσετε. Μπορείτε να τους πείτε κάτι, όπως: «Επειδή δουλεύω την σχέση που έχω με το φαγητό, θα το εκτιμούσα αν θα μπορούσαμε να διατηρήσουμε την συζήτηση για αυτό ουδέτερη».

Όταν κάποιος σας προτείνει να κάνετε μια «πιο υγιεινή επιλογή»

Ένα από τα πιο κοινά υποπροϊόντα της τοξικής διατροφής είναι η πεποίθηση ότι υπάρχουν «καλά» και «κακά» τρόφιμα. Ορισμένα τρόφιμα είναι κορυφαίες επιλογές για την υγεία ενώ άλλα πρέπει να αποφεύγονται με κάθε κόστος. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει μιας και δεν χρειάζεται να στερήστε αγαπημένες σας τροφές για να είστε υγιείς ή για να έχετε το επιθυμητό βάρος.

Αν λοιπόν, κάποιος σας προτείνει να κάνετε μια πιο υγιεινή επιλογή», υπενθυμίστε του ότι όλες οι τροφές είναι καλές με μέτρο. Υπενθυμίστε του επίσης ότι το φαγητό δεν είναι απλώς “καύσιμο”. Επιτρέπει στους ανθρώπους να δημιουργούν αναμνήσεις κατά τη διάρκεια των γιορτών, διαφορετικά δεν συγκεντρωνόμασταν γύρω από το οικογενειακό τραπέζι.

Όταν κάποιος σας υπενθυμίζει ότι κάνετε δίαιτα

Ένας τρόπος για να πλοηγηθείτε σε συζητήσεις όπως αυτή είναι να τους υπενθυμίσετε ποιο είναι το πλάνο σας (π.χ. διαισθητική διατροφή) και ότι επιτρέπετε στον εαυτό σας την ευελιξία να τρώτε ό,τι θέλετε.

Όταν κάποιος συγκρίνει τις επιλογές του με τις δικές σας

Επειδή έχετε “ξεφύγει” από την κουλτούρα της περιοριστικής δίαιτας, δεν σημαίνει ότι τα έχουν καταφέρει και οι άνθρωποι γύρω σας. Για αυτό μπορεί ακόμα και άθελά τους να κάνουν παρατηρήσεις υπονοώντας ότι οι επιλογές τους είναι καλύτερες από τις δικές σας ή, χειρότερα, να σας κρίνουν με βάση τις διατροφικές σας επιλογές.

Αν και αυτό είναι απογοητευτικό και άβολο, μερικές φορές πρέπει να υπενθυμίζετε στους ανθρώπους ότι είμαστε όλοι διαφορετικοί στις προτιμήσεις και τις επιλογές.

Εξίσου σημαντικό, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να μην προσπαθήσετε να αλλάξετε τις απόψεις κάποιου άλλου για να τον κάνετε να συμφωνήσει μαζί σας, ανεξάρτητα από το πόσο δελεαστικό μπορεί να είναι. Δώστε τους χρόνο να αντιληφθούν τα πράγματα και βάλτε τα όρια σας.