Υλικά
220 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
150 γρ. ζάχαρη
110 γρ. φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι
360 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 αβγά (4 κρόκους, 4 ασπράδια)
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
3 κουταλιές κράνμπερι
Για τη βελούδινη σοκολάτα
250 γρ. τυρί κρέμα
50 γρ. βούτυρο
5 κουταλιές κακάο
200 γρ. άχνη ζάχαρη
½ κουταλάκι βανιλίνη
Εκτέλεση
1. Κοσκινίζετε το αλεύρι και το ανακατεύετε με το μπέικιν πάουντερ.
2. Χτυπάτε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη πολύ καλά μέχρι να ασπρίσει τελείως, προσθέτετε τη ζάχαρη και μετά τους κρόκους των αβγών έναν-έναν.
3. Στη συνέχεια ρίχνετε τον χυμό πορτοκάλι, το αλεύρι και τέλος τα ασπράδια των αβγών χτυπημένα σε σφιχτή μαρέγκα.
4. Ρίχνετε στο μείγμα τα κράνμπερι κομμένα στη μέση και ανακατεύετε πολύ ελαφρά. Αδειάζετε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένη φόρμα. Ψήνετε το κέικ σε μέτριο φούρνο για 45-50 λεπτά περίπου.
5. Χτυπάτε όλα τα υλικά της σοκολατένιας επικάλυψης μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές και αφράτο. Μόλις κρυώσει το κέικ τη στρώνετε στην επιφάνειά του.