Υλικά για 4-6 άτομα
1 κοτόπουλο ολόκληρο (ως 2 κιλά)
6 πατάτες μεσαίες
2-3 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
1 σκόρδο ολόκληρο κομμένο στη μέση
Χυμός από 2 λεμόνια
Χυμός από 1 πορτοκάλι
½ πορτοκάλι
100 γρ. βούτυρο
Αλάτι, πιπέρι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ºC.
2. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες. Τις μεταφέρουμε στο ταψί φούρνου ή σε γάστρα και τις πασπαλίζουμε με το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι. Στη συνέχεια τις ανακατεύουμε πολύ καλά.
3. Αλατίζουμε το κοτόπουλο εσωτερικά και εξωτερικά και το τοποθετούμε στη μέση του ταψιού.
4. Το γεμίζουμε με μισή κούπα βιολογικό πορτοκάλι που το έχουμε πλύνει καλά και το μισό βούτυρο.
5. Αλείφουμε εξωτερικά το κοτόπουλο με το υπόλοιπο βούτυρο.
6. Περιχύνουμε το φαγητό με τον χυμό από τα λεμόνια και το πορτοκάλι.
7. Τοποθετούμε στο ταψί το σκόρδο κομμένο στα δύο και το δεντρολίβανο και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Αν έχουμε γάστρα κλείνουμε με το καπάκι.
8. Ψήνουμε 2 ώρες στον αέρα. Στη συνέχεια, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 10-15’ ώσπου να ροδοκοκκινίσει το κοτόπουλο.