Οι μέρες των γιορτών σηματοδοτούν την πιο λαμπερή περίοδο του χρόνου, όπου μπορούμε να αφεθούμε όχι μόνο σε ποιοτικές στιγμές με την οικογένεια και τους φίλους σας, αλλά και σε καλό φαγητό και ποτό. Και ενώ δεν είναι κακό να απολαμβάνετε κατά τη διάρκεια της εύθυμης αυτής περιόδου, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο εμφάνισης αρρυθμίας, μίας κατάστασης που προκαλείται από την κατανάλωση αλκοόλ, γνωστή και ως «σύνδρομο της καρδιάς των γιορτών» (“Holiday Heart Syndrome”).
«Το σύνδρομο της καρδιάς των διακοπών αναφέρεται σε καρδιακά προβλήματα που συμβαίνουν λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλμυρών τροφών και αλκοόλ», λέει η Merije Chukumerije, ειδική καρδιολόγος αθλημάτων και άσκησης.
Από τι προκαλείται το «σύνδρομο της καρδιάς των γιορτών»
«Το αυξημένο αλάτι και το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσουν ακανόνιστους καρδιακούς ρυθμούς όπως κολπική μαρμαρυγή, που είναι όταν η καρδιά σας χτυπά σε ανώμαλο ρυθμό» εξηγεί. Το «σύνδρομο της καρδιάς των γιορτών» αναφέρεται επίσης σε αύξηση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με καρδιολογικά προβλήματα σε άτομα που ήδη αντιμετωπίζουν καρδιακές παθήσεις.
Παρά το γεγονός ότι κάθε χρόνο εμφανίζονται νέες περιπτώσεις συνδρόμου της καρδιάς των γιορτών, οι ερευνητές εξακολουθούν να μην είναι απολύτως σίγουροι πώς εξελίσσεται η πάθηση σε άτομα χωρίς καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν δύο παράγοντες που την πυροδοτούν, το αλκοόλ και οι αλμυρές τροφές.
Όταν πρόκειται για το αλκοόλ και την καρδιά σας, τα στοιχεία είναι αντικρουόμενα.
Για παράδειγμα, το πλούσιο σε αντιοξειδωτικά κόκκινο κρασί φαίνεται να έχει προστατευτικά οφέλη για την καρδιά όταν καταναλώνεται με μέτρο. Αλλά στις γιορτές, όταν το να πιείτε ένα επιπλέον ποτήρι κρασί ή ένα κοκτέιλ είναι ο κανόνας, η κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη του συνδρόμου της καρδιάς των γιορτών.
Τι να αποφεύγουμε
Τα αλμυρά σνακ, από την άλλη πλευρά, έχουν γνωστό αντίκτυπο στην αρτηριακή σας πίεση. Τα περισσότερα γεύματα των γιορτών έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, το οποίο αυξάνει την αρτηριακή πίεση και την κατακράτηση υγρών, προκαλώντας πρήξιμο στα πόδια και πιθανή δυσκολία στην αναπνοή εάν κάποιος εμφανίσει το σύνδρομο της καρδιάς των γιορτών.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξετε και όταν καταναλώνετε κόκκινο κρέας, τηγανητά τρόφιμα και γλυκά, καθώς αυτά μπορούν να επηρεάσουν την καρδιά με διαφορετικούς τρόπους.
Εάν έχετε μια υποκείμενη πάθηση, όπως άπνοια ύπνου, θυροειδή ή διαβήτη, μπορεί επίσης να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο για σύνδρομο καρδιάς των γιορτών.
Οι συμβουλές των ειδικών για να μειώσουμε τον κίνδυνο
Εάν ψάχνετε τρόπους για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης, ακολουθούν μερικές συμβουλές από ειδικούς που μπορείτε να δοκιμάσετε:
Απολαύστε τις γιορτινές λιχουδιές με μέτρο
Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος του κινδύνου σχετίζεται με διαιτητικούς παράγοντες, όπως το αλκοόλ και τα αλμυρά τρόφιμα, είναι λογικό να παρακολουθείτε τι τρώτε και πίνετε για να τον μειώσετε. Αντί να κόψετε εντελώς τα γιορτινά εδέσματα, οι ειδικοί συνιστούν να τα καταναλώνετε με μέτρο, ειδικά όταν πρόκειται για την κατανάλωση αλκοόλ.
Παραμείνετε σε κίνηση
Η φυσική δραστηριότητα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να υποστηρίξετε την υγεία της καρδιάς σας, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ειδικοί συνιστούν να συμπεριλάβετε την κίνηση στα σχέδια των διακοπών σας. Βρείτε χρόνο για γυμναστική, ακόμα κι αν είναι απλώς μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο.
Διαχειριστείτε το στρες
Οι διακοπές είναι ένα διασκεδαστικό διάλειμμα από τη ρουτίνα, αλλά αυτό μπορεί επίσης να σημαίνει ότι τα επίπεδα άγχους σας θα αυξηθούν. Οι αλλαγές στο πρόγραμμα, οι μεγάλες και γεμάτες μέρες με συγγενείς, τα άτακτα παιδιά και οι οικογενειακές συγκεντρώσεις μπορούν όλα να συμβάλουν στην αύξηση του στρες.
Όμως, κάτι τόσο απλό όσο το να αφιερώσετε λίγα λεπτά για να κάνετε μια άσκηση αναπνοής μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για να το διαχειριστείτε και να μειώσετε τον κίνδυνο των επιπτώσεών του για την καρδιά σας. Οι ειδικοί συνιστούν να αφιερώνετε ένα έως τρία λεπτά σε βαθιές αναπνοές κάθε φορά που νιώθετε αυτό το επιπλέον άγχος στη δουλειά ή στο σπίτι.