Όταν η θερμοκρασία πέφτει, χρειαζόμαστε οπωσδήποτε ένα ζεστό φαγητό προκειμένου να το απολαύσουμε. Γι’ αυτό περιλαμβάνουμε στο μενού μας μία αχνιστή σούπα, η οποία είναι τόσο θρεπτική και «γεμάτη» σε γεύση που δε θα χρειαστεί κάτι εξτρά προκειμένου να χορτάσουμε. Τα άσπρα φασόλια, το σκόρδο και το δεντρολίβανο ή το φασκόμηλο αποτελούν παραδοσιακά υλικά σε πολλές σούπες και φαγητά κατσαρόλας στην Τοσκάνη. Σερβίρετε τη συγκεκριμένη ως κυρίως πιάτο και συνοδεύστε τη με μια σαλάτα.

Σούπα Τοσκάνης: Θρεπτικά στοιχεία ανά μερίδα


328 θερμίδες
15 γρ. πρωτεΐνες
51 γρ. υδατάνθρακες
8 γρ. ολικά λιπαρά
1 γρ. κορεσμένα λιπαρά
5 γρ. μονοακόρεστα λιπαρά
0 mg χοληστερίνη
423 mg νάτριο
19 γρ. φυτικές ίνες

Υλικά (για 6 άτομα)

■ 2 φλιτζάνια φασόλια, μουλιασμένα σε νερό όλο το βράδυ και στραγγισμένα
■ 6 φλιτζάνια (1,5 λίτρο) νερό
■ 1 κουταλάκι αλάτι
■ 1 φύλλο δάφνης
■ 2 κουταλιές ελαιόλαδο
■ 1 κρεμμύδι, χοντροκομμένο
■ 3 καρότα, καθαρισμένα και χοντροκομμένα
■ 6 σκελίδες σκόρδο, κομμένες
■ 1/4 κουταλάκι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
■ 1 κουταλιά φρεσκοκομμένο δεντρολίβανο και 6 κλωναράκια για γαρνίρισμα
■ 1½ φλιτζάνι ζωμό λαχανικών

Για τα κρουτόν
■ 1 κουταλιά ελαιόλαδο
■ 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε τέταρτα
■ 1 φέτα μαύρο ψωμί, κομμένο σε κύβους 12 χλστ.

Εκτέλεση

  1. Για τα κρουτόν, ζεσταίνετε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το σκόρδο για 1΄.
  2. Αποσύρετε από την εστία και το αφήνετε να σταθεί για 10΄, ώστε το λάδι να πάρει το άρωμά του.
  3. Αφαιρείτε το σκόρδο και ξαναβάζετε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε τους κύβους ψωμιού και τους σοτάρετε για 3-5΄, ανακατεύοντας συχνά, ώσπου να ροδίσουν. Τους μεταφέρετε σε μπολ και τους αφήνετε στην άκρη.
  4. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε τα φασόλια, το νερό, 1/2 κουταλάκι αλάτι και τη δάφνη. Αφήνετε να πάρουν βράση σε δυνατή φωτιά. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία, μισοσκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 60-75΄, ώσπου να μαλακώσουν τα φασόλια. Στη συνέχεια, τα σουρώνετε, κρατώντας 1/2 φλιτζάνι από το νερό της βράσης, και αφαιρείτε τη δάφνη.
  5. Σε ένα μπολ, ανακατεύετε το νερό της βράσης με 1/2 φλιτζάνι από τα βρασμένα φασόλια. Τα λιώνετε σε πουρέ, τον οποίο ρίχνετε στα υπόλοιπα φασόλια.
  6. Βάζετε ξανά την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ζεσταίνετε το ελαιόλαδο. Σοτάρετε το κρεμμύδι και τα καρότα για 6-7΄. Προσθέτετε το σκόρδο και το αφήνετε να μαλακώσει για 1΄. Ρίχνετε το υπόλοιπο αλάτι, το πιπέρι, το δεντρολίβανο, το μείγμα των φασολιών και τον ζωμό. Τα αφήνετε να πάρουν βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 5΄, ώσπου να ζεσταθεί η σούπα.
  7. Τη μοιράζετε σε μπολ και πασπαλίζετε με τα κρουτόν. Γαρνίρετε με τα κλωναράκια δεντρολίβανου και σερβίρετε.