Όταν η θερμοκρασία πέφτει, χρειαζόμαστε οπωσδήποτε ένα ζεστό φαγητό προκειμένου να το απολαύσουμε. Γι’ αυτό περιλαμβάνουμε στο μενού μας μία αχνιστή σούπα, η οποία είναι τόσο θρεπτική και «γεμάτη» σε γεύση που δε θα χρειαστεί κάτι εξτρά προκειμένου να χορτάσουμε. Τα άσπρα φασόλια, το σκόρδο και το δεντρολίβανο ή το φασκόμηλο αποτελούν παραδοσιακά υλικά σε πολλές σούπες και φαγητά κατσαρόλας στην Τοσκάνη. Σερβίρετε τη συγκεκριμένη ως κυρίως πιάτο και συνοδεύστε τη με μια σαλάτα.
Σούπα Τοσκάνης: Θρεπτικά στοιχεία ανά μερίδα
328 θερμίδες
15 γρ. πρωτεΐνες
51 γρ. υδατάνθρακες
8 γρ. ολικά λιπαρά
1 γρ. κορεσμένα λιπαρά
5 γρ. μονοακόρεστα λιπαρά
0 mg χοληστερίνη
423 mg νάτριο
19 γρ. φυτικές ίνες
Υλικά (για 6 άτομα)
■ 2 φλιτζάνια φασόλια, μουλιασμένα σε νερό όλο το βράδυ και στραγγισμένα
■ 6 φλιτζάνια (1,5 λίτρο) νερό
■ 1 κουταλάκι αλάτι
■ 1 φύλλο δάφνης
■ 2 κουταλιές ελαιόλαδο
■ 1 κρεμμύδι, χοντροκομμένο
■ 3 καρότα, καθαρισμένα και χοντροκομμένα
■ 6 σκελίδες σκόρδο, κομμένες
■ 1/4 κουταλάκι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
■ 1 κουταλιά φρεσκοκομμένο δεντρολίβανο και 6 κλωναράκια για γαρνίρισμα
■ 1½ φλιτζάνι ζωμό λαχανικών
Για τα κρουτόν
■ 1 κουταλιά ελαιόλαδο
■ 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε τέταρτα
■ 1 φέτα μαύρο ψωμί, κομμένο σε κύβους 12 χλστ.
Εκτέλεση
- Για τα κρουτόν, ζεσταίνετε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το σκόρδο για 1΄.
- Αποσύρετε από την εστία και το αφήνετε να σταθεί για 10΄, ώστε το λάδι να πάρει το άρωμά του.
- Αφαιρείτε το σκόρδο και ξαναβάζετε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε τους κύβους ψωμιού και τους σοτάρετε για 3-5΄, ανακατεύοντας συχνά, ώσπου να ροδίσουν. Τους μεταφέρετε σε μπολ και τους αφήνετε στην άκρη.
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε τα φασόλια, το νερό, 1/2 κουταλάκι αλάτι και τη δάφνη. Αφήνετε να πάρουν βράση σε δυνατή φωτιά. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία, μισοσκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 60-75΄, ώσπου να μαλακώσουν τα φασόλια. Στη συνέχεια, τα σουρώνετε, κρατώντας 1/2 φλιτζάνι από το νερό της βράσης, και αφαιρείτε τη δάφνη.
- Σε ένα μπολ, ανακατεύετε το νερό της βράσης με 1/2 φλιτζάνι από τα βρασμένα φασόλια. Τα λιώνετε σε πουρέ, τον οποίο ρίχνετε στα υπόλοιπα φασόλια.
- Βάζετε ξανά την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ζεσταίνετε το ελαιόλαδο. Σοτάρετε το κρεμμύδι και τα καρότα για 6-7΄. Προσθέτετε το σκόρδο και το αφήνετε να μαλακώσει για 1΄. Ρίχνετε το υπόλοιπο αλάτι, το πιπέρι, το δεντρολίβανο, το μείγμα των φασολιών και τον ζωμό. Τα αφήνετε να πάρουν βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 5΄, ώσπου να ζεσταθεί η σούπα.
- Τη μοιράζετε σε μπολ και πασπαλίζετε με τα κρουτόν. Γαρνίρετε με τα κλωναράκια δεντρολίβανου και σερβίρετε.