Eνα αίσθημα καύσου, κοιλιακός πόνος και τα θολά ούρα είναι τα βασικά σημεία αναγνώρισης της ουρολοίμωξης. Τέτοια λοίμωξη συνήθως προσβάλλει το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα και κυρίως την ουροδόχο κύστη. Τα συμπτώματά της δεν είναι μόνο ενοχλητικά αλλά μπορεί να είναι και επικίνδυνα εάν φτάσει στα νεφρά. Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή της είναι η επικοινωνία με τον γιατρό, υπάρχουν όμως και διατροφικές πρακτικές που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη – για όσους αντιμετωπίζουν συχνά το πρόβλημα – ή την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.
Βασικά χαρακτηριστικά και συμπτώματα της ουρολοίμωξης
Η εμφάνιση ουρολοίμωξης είναι συχνότερη στις γυναίκες, αλλά μπορεί να συμβεί σε όλους. Συχνά και κοινά συμπτώματα είναι:
* Η έντονη και επίμονη ανάγκη για ούρηση
* Το αίσθημα του καύσου κατά την ούρηση
* Συχνή και μικρή ποσότητα ούρων
* Ναυτία
* Θολά ούρα
* Πόνος και πίεση στην κοιλιά
* Πυρετός και τρόμος
* Πόνος στα γεννητικά όργανα
Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ουρολοίμωξης
Τρόφιμα που πρέπει να επιλέγονται
Για την αντιμετώπισή της συνήθως συστήνεται η χρήση αντιβίωσης. Η υιοθέτηση συγκεκριμένων διατροφικών πρακτικών μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια και την ένταση των συμπτωμάτων.
Σε γενικές γραμμές, η επιλογή υγιεινών, λιγότερο επεξεργασμένων και ζυμωμένων τροφίμων μπορούν να βοηθήσουν. Σημαντική επίσης είναι η αυξημένη κατανάλωση νερού. Πιο συγκεκριμένα, για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων μίας ουρολοίμωξης συστήνεται η κατανάλωση των ακόλουθων τροφίμων.
Νερό, ό,τι καλύτερο
Πριν αναφερθεί οποιοδήποτε τρόφιμο, πρέπει να γίνει αντιληπτή η σπουδαιότητα αυξημένης κατανάλωσης νερού. Επιστημονικές μελέτες καταλήγουν ότι η κατανάλωση 1,5 λίτρου επιπλέον των καθημερινών αναγκών μπορεί να προλάβει ή να αντιμετωπίσει μία λοίμωξη της ουροδόχου κύστης.
Επίσης, η τακτική και αυξημένη κατανάλωση νερού μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης κυστίτιδας και κατ’ επέκταση τη χρήση αντιβιοτικών.
Κράνμπερι… κάνει θαύματα
Είναι μία από τις πλέον γνωστές θεραπείες της κυστίτιδας. Τις ιδιότητες τις οφείλει σε ένα συστατικό της που ονομάζεται D-μανόζη. Πρακτικά, εμποδίζει τα βακτήρια να «κολλήσουν» στα τοιχώματα της κύστης περιορίζοντας τις πιθανότητες μόλυνσης.
Σε ορισμένες μελέτες η δράση του συγκρίνεται με αυτήν των αντιβιοτικών, χωρίς όμως την πρόκληση ανεπιθύμητων δράσεων. Συγκεκριμένα, ορισμένοι χυμοί περιέχουν υψηλή ποσότητα ζάχαρης και πρέπει να αποφεύγονται.
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά σε καθημερινή βάση
Το σπανάκι, το μπρόκολο αλλά και το σύνολο των πράσινων λαχανικών είναι επιλογές που πρέπει να έχετε στην καθημερινή διατροφή σας.
Συστατικά τους ενισχύουν τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο είναι το αμυντικό σύστημα έναντι των εχθρικών βακτηρίων.
Σύνθετοι υδατάνθρακες και ολικής άλεσης τρόφιμα.
Προτιμήστε τρόφιμα με σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες
Τα επεξεργασμένα δημητριακά πέπτονται γρήγορα σε απλά σάκχαρα και δεν πρέπει να επιλέγονται από άτομα που συχνά αντιμετωπίζουν ουρολοιμώξεις αλλά και από το σύνολο του πληθυσμού. Αντίθετα, τα ολικής άλεσης δημητριακά όπως τα δημητριακά πρωινού με σιτάρι και βρόμη ολικής άλεσης, το ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής ή το καστανό ρύζι, είναι τρόφιμα που πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στο καθημερινό διαιτολόγιο.
Δώστε προσοχή στην ετικέτα τροφίμων όπου η ολική άλεση πρέπει να είναι πρώτο συστατικό στη λίστα. Θα σας προσφέρουν σημαντικά μικροστοιχεία με έμφαση στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β2, Β3, Β5 και Β6), σίδηρο και ασβέστιο.
Φρέσκα φρούτα: γιατί δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας
Περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα που μπορούν να υποστηρίξουν τη συνολική λειτουργία του οργανισμού και να βελτιώσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Παράλληλα αποτελούν ένα φυσικό τρόφιμο-υποκατάστατο της γλυκιάς γεύσης σε μία περίοδο που η ζάχαρη πρέπει να αποφεύγεται.
Παράλληλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, συμβάλλοντας στην υγιή κατάσταση του μικροβιακού πληθυσμού του εντέρου και βελτιώνοντας την κινητικότητά του. Τη συγκεκριμένη περίοδο είναι προτιμότερη η κατανάλωση φρέσκων φρούτων αντί αποξηραμένων ή χυμών τους.
Προβιοτικά και πρεβιοτικά πάντα ευεργετικά
Τρόφιμα που περιέχουν προβιοτικά είναι ζυμωμένα τρόφιμα, όπως το ζωντανό γιαούρτι, το κεφίρ, το ξινόγαλο, τα οποία τροφοδοτούν το πεπτικό σύστημα με ευεργετικούς μικροοργανισμούς. Οι πρεβιοτικές ίνες βρίσκονται στο κρεμμύδι, το σκόρδο, τα πράσα αλλά και σε φρούτα όπως η μπανάνα, το μήλο κ.ά.
Μπορείτε να συνδυάσετε τρόφιμα από τις δύο κατηγορίες, φτιάχνοντας snacks ή smoothies από γιαούρτι και φρούτα ή το αγαπημένο μας τζατζίκι.
Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε
Εκτός όμως των τροφίμων που πρέπει να επιλέγετε, υπάρχουν και κάποια που πρέπει να αποφεύγετε αφού έχει φανεί ότι μπορεί να προκαλέσουν περισσότερο πόνο και ερεθισμό.
* Ζάχαρη
Είναι ένα από τα σημαντικότερα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε όταν αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε λοίμωξη. Η ζάχαρη υπάρχει στην κλασική της μορφή αλλά και σε έναν μεγάλο αριθμό επεξεργασμένων τροφίμων. Σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται τα φρούτα που έχουν φυσικά σάκχαρα. Η επεξεργασμένη ζάχαρη θρέφει βακτήρια που επιδεινώνουν τη λοίμωξη. Επιπλέον, περιορίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
* Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες
Θα τους βρείτε σε επεξεργασμένα τρόφιμα όπως το λευκό ρύζι, τα ζυμαρικά και το ψωμί, και αρτοσκευάσματα από λευκά άλευρα. Προτιμήστε λοιπόν, όπως προαναφέρθηκε, τα ολικής άλεσης ζυμαρικά, ψωμί και δημητριακά πρωινού από σιτάρι και βρόμη και το καστανό ρύζι.
* Οξινα φρούτα
Τα λεμόνια, τα πορτοκάλια και τα γκρέιπφρουτ είναι εξαιρετικά υγιεινά
φρούτα. Είναι όμως και ιδιαίτερα όξινα, γεγονός που τα κατατάσσει στη λίστα των τροφίμων που πρέπει να αποφεύγετε. Ερεθίζουν την ουροδόχο κύστη και επιδεινώνουν τα συμπτώματα. Θυμηθείτε ότι πρέπει να τα αποφεύγετε μόνο στην περίοδο όξυνσης των συμπτωμάτων. Αντικαταστήστε τα με μήλα, αχλάδια, κ.λπ.
* Πικάντικα τρόφιμα
Καυτερά τρόφιμα, όπως το πιπέρι καγέν, οι καυτερές πιπεριές, μπορεί επίσης να είναι υγιεινά αλλά πρέπει να αποφεύγονται. Προσπαθήστε να αντικαταστήσετε με πιο ήπια μπαχαρικά ή τρόφιμα ώστε να έχετε νόστιμα γεύματα αλλά χωρίς να σας επιδεινώνουν την κατάσταση. Προτιμήστε κουρκουμά, κόλιανδρο, σκόρδο κ.ά..
* Τρόφιμα που ενισχύουν τη φλεγμονή
Αλλαντικά, τηγανισμένα τρόφιμα, υδρογονωμένα λιπαρά και αρκετά έτοιμα-γρήγορα γεύματα πρέπει να αποφεύγονται. Το διάστημα αυτό προτιμήστε εύκολες σπιτικές παρασκευές, έστω και αν δημιουργούν μία μικρή έκπτωση στη γεύση. Αν χρειαστεί να τα καταναλώσετε, προσπαθήστε να περιορίσετε την ποσότητα.
* Φρουτοχυμοί
Αρκετοί φρουτοχυμοί του εμπορίου περιέχουν αρκετή ζάχαρη. Προσπαθήστε να τους αποφύγετε. Διαβάστε την ετικέτα και επιλέξτε χυμό κράνμπερι χωρίς ζάχαρη.
* Αλκοόλ και ανθρακούχα ποτά
Σε μέτρια ή αυξημένη κατανάλωση μπορεί να οδηγήσουν σε ήπια αφυδάτωση. Προσπαθήστε να τα αποφύγετε ή να μετριάσετε την κατανάλωσή τους.
Καταλήγοντας, αρκετές μελέτες τεκμηριώνουν όσα αναφέρθηκαν για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ουρολοίμωξης, αλλά και αρκετές μελέτες πρέπει ακόμα να γίνουν.
Σε κάθε περίπτωση, οι οδηγίες εξυπηρετούν τη γενικότερη υγεία, αφού κατευθύνουν σε περισσότερο χορτοφαγική διατροφή, με μικρότερη κατανάλωση ζωικών προϊόντων, περισσότερες φυτικές ίνες και ολική άλεση, φρούτα και λαχανικά και φυσικά ενυδάτωση.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Γιάννη Χρύσου, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής.