Εάν υπάρχει κάτι που «φωνάζει» Γαλλία αυτό είναι η μπαγκέτα. Φτιαγμένη μόνο αλεύρι, νερό, αλάτι και μαγιά, το απλό καρβέλι ψωμί με κρούστα αποτελεί βασικό συστατικό της γαλλικής ζωής για αιώνες, τόσο που τα που τα Ηνωμένα Έθνη το κατέταξαν επίσημα ως αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.
Τι κάνει την μπαγκέτα τόσο ξεχωριστή;
Συγκεκριμένα, η UNESCO, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τον πολιτισμό, πρόσθεσε τη «χειροποίητη τεχνογνωσία και κουλτούρα της μπαγκέτας» στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που αποτελείται από περίπου 600 παραδόσεις από περισσότερες από 130 χώρες. Σύμφωνα με την υπηρεσία, η πολιτιστική κληρονομιά περιλαμβάνει «παραδόσεις ή ζωντανές εκφράσεις που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας και μεταβιβάζουμε στις επόμενες γενιές».
Όπως τονίζεται, οι μπαγκέτες διαφέρουν από άλλα είδη ψωμιού γιατί έχουν τις δικές τους μοναδικές κοινωνικές πρακτικές και μεθόδους κατανάλωσης. Αυτό περιλαμβάνει καθημερινές επισκέψεις στο αρτοποιείο και τη χρήση ειδικών ραφιών που ταιριάζουν στο χαρακτηριστικό μακρύ σχήμα του ψωμιού.
Όσον αφορά τη διαδικασία παραγωγής, οι επίδοξοι αρτοποιοί υποβάλλονται σε εκπαίδευση βασισμένη στην εργασία που συνδυάζει θεωρητικά μαθήματα και μαθητεία σε ένα αρτοποιείο, που έχει σχεδιαστεί για να τους εξοπλίσει με την «απαραίτητη γνώση των συστατικών, των εργαλείων και της διαδικασίας».
Η μπαγκέτα ως καθημερινή τελετουργία
Αν και η κατανάλωση ψωμιού μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου, τα γαλλικά αρτοποιεία εξακολουθούν να πωλούν περισσότερα από έξι δισεκατομμύρια μπαγκέτες κάθε χρόνο.
Όπως αναφέρει η γενική διευθύντρια της UNESCO, Audrey Azoulay, «με την μπαγκέτα και την ανανέωση του στάτους της γιορτάζουμε τον γαλλικό τρόπο ζωής. Η μπαγκέτα είναι μια καθημερινή τελετουργία, ένα δομικό στοιχείο του γεύματος, συνώνυμο με το μοίρασμα και τη φιλικότητα. Είναι σημαντικό να αυτές οι δεξιότητες και οι κοινωνικές συνήθειες να συνεχίζουν να υπάρχουν και στο μέλλον».
Η απόφαση να προστατευθεί το εμβληματικό γαλλικό ψωμί ήρθε αφού το γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού επέστησε την προσοχή στη «συνεχή μείωση» του αριθμού των παραδοσιακών αρτοποιείων, σημειώνοντας ότι 400 κλείνουν κάθε χρόνο τα τελευταία 50 χρόνια, σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press.