Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Σήμερα, 41 χρόνια μετά την πρώτη καταγραφή κρούσματος AIDS το 1981, υπολογίζεται ότι 38,4 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τον ιό, ενώ περισσότερα 36 εκατομμύρια έχουν πεθάνει από το νόσημα.
Στην Ελλάδα, ωστόσο, για πρώτη φορά, φέτος τα κρούσματα και οι θάνατοι ήταν οι χαμηλότεροι που καταγράφηκαν την τελευταία δεκαετία.
Η κατάσταση στην Ελλάδα
Σύμφωνα με το σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης του ΕΟΔΥ (ΚΕΕΛΠΝΟ), μέχρι και την 31/10/22 έχουν καταγραφεί 19.731 περιστατικά HIV λοίμωξης εκ των οποίων τα 4.587 έχουν εμφανίσει AIDS και 11.908 ευρίσκονται υπό αντιρετροϊκή αγωγή, ενώ είχαμε και 3.309 θανάτους.
Την περίοδο 1/1/22 έως 31/10/22 διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ 430 νέα περιστατικά HIV λοίμωξης (4 ανά 100.000 πληθυσμού), ποσοστό χαμηλότερο από αυτό που δηλώθηκε το αντίστοιχο χρονικό διάστημα τα τελευταία 11 χρόνια, ενώ διαχρονικά οι περισσότερες μεταδόσεις του ιού αποδίδονται σε απροφύλακτη σεξουαλική επαφή.
Το στοιχείο που προβληματίζει
Σύμφωνα με τον Σύλλογο Οροθετικών «Θετική Φωνή», αν και τα 430 νέα περιστατικά HIV λοίμωξης κινούνται στα χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με εκείνα των 11 προηγούμενων ετών σε αντίστοιχα χρονικά διαστήματα, χρειάζεται πιο προσεκτική ερμηνεία των αριθμών.
«Παρά τη σταδιακή μείωση των νέων λοιμώξεων HIV, οι αριθμοί αυτοί θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή και οι προσπάθειες ενημέρωσης και προαγωγής της πρόληψης θα πρέπει να εντατικοποιηθούν. Ανησυχητικό είναι το γεγονός πως το 38.8% των νέων λοιμώξεων αφορά άτομα μη ελληνικής καταγωγής, κάτι που αποδεικνύει ότι πρέπει να δοθεί έμφαση σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, όπως είναι οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, καθώς και τα άτομα που εργάζονται στο σεξ ή τα άτομα που κάνουν χρήση ουσιών», σημειώνουν τα μέλη της Θετικής Φωνής.
«Εξισώνουμε την φροντίδα»
Με αφορμή την σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά του aids, ο ΠΟΥ καλεί τους παγκόσμιους ηγέτες και τους πολίτες να αναγνωρίσουν και να αντιμετωπίσουν με θάρρος και αποφασιστικότητα τις ανισότητες που παρεμποδίζουν το δρόμο για την εξάλειψη της νόσου.
Στο ίδιο πνεύμα, ο ΕΟΔΥ σημειώνει: «Στόχος είναι να εξισώσουμε την πρόσβαση στη φροντίδα για HIV, ιδιαίτερα για τα παιδιά και πληθυσμούς με τη μεγαλύτερη ευαλωτότητα – όπως οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, τα διεμφυλικά άτομα, άτομα που κάνουν χρήση ναρκωτικών, εργαζόμενοι στο σεξ και τρόφιμους σωφρονιστικών ιδρυμάτων».